No dobra, dzięki piotrmichal, jestem z zagadkami na czysto
Zagadka nr 9 rozwiązana bardzo szybko, ale z 7 męczyłem się i męczyłem... Na szczęście istnieje coś takiego jak barter Hint za hint
Jeszcze raz dzięki Piotr
Powodzenia
Z uporem maniaka, przepraszam świeżaka przypominam o przesyłaniu do mua PW z podpowiedziami dla zagadek od 9 do 22... Za co z góry serdeczne THX jak również za dotychczasową pomoc dla wszystkich życzliwych.
Pozdro
Odpuszczam zagadkę nr 6. Dziękuję BaracudaV i Silent A za podpowiedzi - bez nich nawet nie ruszyłabym z miejsca, ale sposób dotarcia do prawidłowej odpowiedzi skutecznie mnie zniechęcił. Nie wiem, jakim cudem ktoś dał radę rozwiązać to zadanie samodzielnie bez hintów – według mnie jest to niewykonalne – no chyba że są wśród nas telepaci, którzy wdarli się do strumienia świadomości autora. Niestety nie jestem geniuszem, który tylko rzuci okiem i w 0,006 sekundy zna już rozwiązanie. Lubię się pobawić, pogłówkować, pogrzebać w necie, ale bez przesady. Zagadka może jest i logiczna, ale:
- po pierwsze primo - jak się ma do tematyki świątecznej, z którą miały być związane zagadki AKQ?
- po drugie primo – to, że autor ma specyficzne zainteresowania czy specjalistyczną wiedzę, to się chwali, jednak laicy w tej konkretnej dziedzinie nie mają, według mnie, możliwości dotrzeć do prawidłowego rozwiązania
- no i po trzecie primo – jeśli już dostaniesz hinta do jednego etapu, potem wpadniesz (po setkach przegrzebanych stron w internecie) na kolejny trop, poobliczasz, poprzekształcasz i pocudujesz w jeszcze inny sposób, to i tak okaże się na końcu, że jesteś dopiero w połowie obliczeń, przekształceń itp., więc znów czeka cię przerzucanie kolejny raz setek stron, a i tak, to, co znajdziesz, może być psu na budę, bo wyniki są niejednoznaczne i w niektórych źródłach zdarzają się błędy.
Tyle z mojej strony o zagadce nr 6 – oczywiście doceniam trud autora w nią włożony, jednak mnie skutecznie zniechęciła.
Jeszcze jedno spostrzeżenie – strasznie nierówny ten tegoroczny kalendarz – większość zagadek rzeczywiście banalna, tak że nie ma się czym pobawić, jedna samodzielnie nie do zrobienia i tylko jak na razie dwie, które wymagały trochę więcej wysiłku umysłowego, pozwoliły dowiedzieć się czegoś więcej (jak zadanie nr 7 ), pogłówkować, pokombinować (jak zagadka nr 5) , a jednocześnie doprowadziły do samodzielnego rozwiązania.
Czekam z niecierpliwością na następne – może trafią się jeszcze ciekawe i logiczne zadania, jak te, które były w ubiegłym roku.
Za ten post autor angouleme otrzymał podziękowania (total 2):
Dziękuję wszystkim, którzy usiłowali mi pomóc przy 6. Wreszcie się UDAŁO
s-artur pisze:A ja walczę z zagadką nr 6 - POMOCY !!!
-złamałem pierwszy krok,
-znalazłem ID czegoś tam,
-i mam problem jakie liczby wziąć pod uwagę ???
Fatalny ten kontrast na 9, w nocy tego kompletnie nie widziałem.
Rano troszkę lepiej chociaż nadal to było bardziej zgadywanie niż odczytywanie (tak, z kolorami u mnie różnie). Całe szczęście że miałem pomoc bo sam bym pewnie poległ na pierwszym etapie, jak pierwszy etap odczytany prawidłowo to dalej już z górki i szybko poszło.