Łowca puścił pomysł żeby razem, oddolnie napisać Regulamin. Przynajniej spróbować, bo co nam szkodzi. Umieścił w sieci plik, można czytać. Łowca i ja będziemy redagować. Pomysły na razie zbierzemy z tego co jest - Regulaminu 1.7, z tego co przez chwilę było - Regulaminu 2.0 (bo to nie jest tak że 100% było kiepskie), z pomysłów z wątku o Regulaminie, oraz, mam nadzieję, z tego co nam podpowiecie poniżej. Albo na PW, albo mejla czy jak Wam wygodnie.
Podstawowe pytanie jedno - co na to Rada Rejsu, czy przyjmie taką szczerą pomoc? Czy jak coś się z tego dobrego urodzi (oby, choć to się okaże), to przyjmie i oficjalnie usankcjonuje taki Regulamin? Rado, co myślicie, popracujemy w ten sposób razem? Zamieńmy marudzenie na coś konstruktywnego, co?

Link do, na razie, zaczątku szkieletu Regulaminu:
https://docs.google.com/document/d/1ecR ... sp=sharing
Poniżej wklejam listę spraw, które pojawiły się jako punkty, które chcielibyście/chcielibyśmy widzieć w Regulaminie. Piszcie co jeszcze, będę doklejał. Oczywiście możecie podawać od razu proponowane brzmienie danego punktu. Listę nieco uporządkowałem, usunąłem duplikaty itd.
Założenia wstepne:
-najpierw dyskusja i projekt, potem np. głosowanie, potem ogłoszenie, a dopiero potem wejście w życie Regulaminu z vacatio legis ().
-Regulamin po polsku, bez błędów ortograficznych, interpunkcyjnych, stylistycznych.
Moja dodatkowa niesmiała sugestia, czy też sprawa do rozważenia - czy idziemy w kierunku języka prawniczopodobnego (skomplikowanie ale i chirurgiczna precyzja, niestety możliwa trudność zrozumienia), czy w kierunku języka prostego, ogólnego (łatwieszy do zrozumienia, ale niestety czasem podatny na wpływ interpretacji) ?
1. Definicje. Co to jest 'Skrzynka', COG, RR.
2. Tryb wyboru RR/COG
3. Przedyskutowanie czy wprowadzamy na OC limit odległości dla nowych skrzynek, czy nie. Tutaj myślę o pogłębionej dyskusji (osobny wątek, dla czytelności tematów) bo są rózne poglądy.
4. Vacatio legis - "Regulamin wchodzi w życie z dniem ... " lub "Regulamin wchodzi w zycie w ... dni po jego ogłoszeniu".
5. Dokładne definicje rozmiarów skrzynki - i nie chodzi o parametr pojemności tylko to co kiedyś zaproponowałem, parametr użytkowy.
6. Przydało by się określić (niekoniecznie w regulaminie) - Kim / czym są przewodnicy
7. Użytkownik, który nie przeszedł weryfikacji trzech (minimum) pierwszych skrzynek nie może adoptować skrzynek innego użytkownika
Proponowane brzmienie:
"Adoptować skrzynki może keszer, który przeszedł pozytywnie weryfikacje swoich skrzynek".
lub
"Adoptować skrzynki może keszer, którego kesze nie podlegają już weryfikacji."
8. wpisanie do Regulaminu definicji typów skrzynek lub zrobienie tego poprzez odnośnik do tych definicji (link),
9. Przedyskutowanie powstania i metod powoływania "sądu koleżeńskiego" do którego można by się odwoływać w sprawach dotyczących pracy RR.
10. Kadencyjność RR.(np. góra 2 kolejne kadencje),
11. Powody i procedura umożliwiająca odwołanie członka ZOC przed zakończeniem kadencji.
12. Zasady wyboru i kryteria minimum, które muszą spełniać użytkownicy powoływani na członka COG.
13. Terminy na załatwianie spraw przez ZOC wraz ze sposobami i terminami odwołania od nałożonych przez RR/COG kar i rozstrzygnięć.
14. Zasady udzielania kar użytkownikom, stopniowanie tych kar.
15. Brak mglistych deklaracji w preambule lub jej nieumieszczanie.
16. Jakie są powiązania i odniesienia regulaminu oraz wiki
17. Zasady uznawania kesza, keszera za za nieaktywnego, czy 3 DNFy oznaczają ze kesz przepadł czy ludzie sa ofiarami losu? Czy seria DNFów powinna przełączać skrzynkę do stanu tymczasowo niedostępna? Czy brak tygodniowej reakcji na maila oznacza że jest nieaktywny i sprawą zajmuje się już COG? CO z użytkownikami którzy nie sa aktywni od ponad roku a ich kesze ulegają tylko rozkładowi?
18. Zasady usuwania keszy w terenie (czy archiwizacja ma oznacza usuniecie fizycznego pojemnika czy tez nie, czy miejsce jest wolne czy tez nie)
19. wciągnięcie Zasad funkcjonowania Serwisu OC do Regulaminu - opędzi to punkty 1 i 2
20. Znaczenie atrybutów czy one sa integralna częścią skrzynki czy tylko informacją jak opis?
21. o procedurze archiwizacji, likwidacji keszy
22. Zapis o sposobie likwidacji konta, usunięcia danych
23. rozdział regulaminowego każdego z organów (w tej chwili Zespół OC może wszystko, co jest zawarte w punkcie 3. Po co więc dzielenie na RR, COG, RT ? Rozumiem, że miało być zwarcie i ogólnie, jednak wyszło powielanie kompetencji i brak odpowiedzialności za wydzielone zadania.)