KTHM pisze:
- proponuję by nasz rzecznik wystosował list do WSZYSTKICH Parków Narodowych z informacjami o OC oraz z prośbą o odpowiedź czy możemy keszować, jeżeli tak to jak i gdzie,
a jeśli nie? - zwijamy zabawki
- to samo do Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych,
j.w. tym samym połowa keszy (w tym wszystkie duże projekty) idzie się titać
- w regulaminie/załączniku umieścić zapis o BEZWZGLĘDNYM ZAKAZIE instalowania keszy w obrębie linii elektrycznych, gazowych, kolejowych ... (różne obiekty newralgiczne/strategiczne, gdzie zbliżanie się może być potraktowane jako zagrożenie bezpieczeństwa, terroryzm etc.),
mam kesza na skrzynce eN i innego w słupie betonowym. mam je zabrać. kesze na barierce wiaduktów też do likwidacji.
- umieścić zapis w regulaminie/załączniku o konieczności przesłania skanu do COG lub RR z pozwoleniem na zakeszowanie miejsca ogólnie niedostępnego (np. prywatne, kościół, cmentarz, muzeum ...)
co do zasady, to na terenie cmentarza keszy się chyba nie zakłada (przynajmniej ja tak mam), choć same place są ogólnodostępne (jak i te przy kościołach
- teraz będzie bomba/mina/niezłe_bagno: weryfikować WSZYSTKIE nowe kesze, niezależnie od tego czy ktoś zakłada swój czwarty czy setny. Część weryfikacji można zautomatyzować (np. odległość od najbliższego kesza, położenie w obrębie Jakiegoś Parku Narodowego, ...), część weryfikacji możemy robić my, użytkownicy. Wystarczy, że przy ocenie kesza pojawi się miejsce do zaznaczenia (lub nie) "kesz łamie regulamin OC" plus miejsce na notatkę jaki punkt regulaminu i obowiązkowo zdjęcie. Przy powiedzmy trzech sygnałach kesz jest z automatu zawieszany do wyjaśnienia. Kto nagminnie będzie zaznaczał opcję bez rzeczywistego łamania przepisów powinien zostać zablokowany. Kto nagminnie będzie tworzył łamiące przepisy kesze nie powinien keszy tworzyć. Bardzo totalitarny zapis w regulaminie ale wydaje mi się, że bardzo potrzebny. Szczególnie w dobie pojawiającego się debilizmu rodziców, właścicieli psów, aut jadących przez mola oraz pozostałych przypadków mocno nielogicznego zachowania homo sapiens,
- jeżeli przejdzie punkt powyższy to wprowadzić opcję również do keszy już istniejących,
tu się zgodzę, choć może nie tak brutalnie. raczej według zasady, że średnia ocen keszy usera musi być powyżej [wartość] - wtedy puszczamy.
innym tematem jest jakość weryfikacji. wszyscy dostają standardowe pytania, na które można odpowiedzieć cokolwiek. przykład z mojego podwórka: istnieje kesz w terenie, pojawia się nowy (świeżaczek) który przeszedł przez COG w odległości poniżej wymaganych (a może sugerowanych?) 150m. nikt tego nie sprawdził. oba pokazują to samo miejsce. gdy pojawiły sie pytania w komentarzach, stary kesz dziwnie zniknął... o wymaganej odległości jeszcze za chwilę.
- zakazać nowych zakopków,
dlaczego? może też magnetyków? np. finały PPL to zakopki. sam mam zakopane wiadra z bogatym wyposażeniem (czasami potrzebnym do zaliczenia kesza), mam je powiesić na drzewie?
- zakaz niszczenia mienia,
to jest oczywiste
- nakaz rozmieszczania keszy minimum 150 metrów od siebie, chyba że zgodę wyrazi właściciel kesza sąsiedniego. Bezwzględny nakaz zachowania odległości minimum 150 metrów od własnych keszy,
w miastach może się trafić (i zapewne trafia), że są ciekawe obiekty bliżej niż 150m wtedy co? pomnik 'A' będzie okeszowany, kościół 'B' już nie? sądzę, że jeśli kesze pokazują inne miejsca (często na innej ulicy), to czemu nie mogą być bliżej niż 150m? dokładność GPS jest chyba większa...
- nakaz umieszczania wszystkich kordów pośrednich (niewidoczne dla użytkowników-poszukiwaczy) dla multaków etc. celem weryfikacji przestrzegania regulaminu.
bardziej po to, by COG mógł podpowiedzieć zakłądaczowi "halo, tu tuż obok jest finał quizu. przemyśl temat, by nie było kichy (a najlepiej rozwiąż quiz

)
To na razie tyle. Jeżeli postulat się przyjmie to dorzucę jeszcze kilka pomysłów.
I na koniec. Rozesłać do wszystkich obecnych użytkowników OC list z nowym (jeżeli powstanie) regulaminem. Po zapoznaniu się z nim użytkownik odsyła meil z akceptacją / zaznacza gdzieś, że się zapoznał. Wyznaczyć np. 3 miesięczny okres na akceptację i np. 6 miesięczny na dostosowanie keszy pod nowy regulamin.
W przypadku odmowy zawiesić użytkownika a jego kesze "rozdać" wśród chętnych. Nie stracimy wtedy wartościowych keszy (po takie na pewno ktoś się zgłosi) tych użytkowników, którzy z różnych przyczyn opuścili OC lub nie podoba im się regulamin.
Niektórzy keszują nieregularnie, dlatego jeżeli w końcu się zalogują do OC to wtedy będą musieli zaakceptować regulamin by się "odwiesić".
Pozdrawiam. KTHM
nie podoba mi się 'zabieranie' i 'rozdawanie'. co to? nacjonalizacja i kołchoz? keszowanie centralnie sterowane?
to chyba w 'tym drugim' serwisie kesze po publikacji stają się własnością firmy? tu to wygląda trochę inaczej i dlatego nazywa się OPEN
na upartego zrobię kesza w paczce po fajkach rzuconej pod słup. i tu jest pole do popisu, by tak się nie dało, bo niestety teraz słabe kesze weryfikują szukający (czasami przeklinając). dlatego:
-jasne wytyczne, jak powinien wyglądać pojemnik (wodoszczelny a nie np obudowa po długopisie)
-dokumentacja zdjęciowa pojemnika i miejsca ukrycia
-weryfikacja minimum 5-10 pierwszych keszy, dopóki ich średnia ocen nie przekroczy zadanej wartości (w sumie to sam jestem ciekaw, jaką mam średnią:) ),
-podniesienie limitu znalezień, plus minimum x keszy gwiazdkowych, może do tego staż (kesza nie założy sezonowo-wakacyjna gimbaza, która zapomina o zabawie z początkiem szkoły, a badziewne kesze zostają)
-chcesz założyć quiz lub multi - minimum znalezione x quizów i multi
-może jakiś sposób na zweryfikowanie usera i jego keszy przez przewodnika przed dalszą zabawą (zakładaniem)?
wtedy kesze będą może lepsze (nawet kosztem ich ilości).
pozdrawiam