Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Tu piszemy na tematy związane z serwisem Opencaching.pl

Moderator: Moderatorzy

TommyPOL
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 01 września 2013, 22:32
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: TommyPOL »

Wiem ze sprawa jest banalna ale nie działa mi wrzucanie notek do serwisu.
Mam eTrexa 20 podczas keszowania klikam w nim znalezienie (logo sie zmienia na otwartą skrzynkę, a w menu szukania znika kesz)
w urządzeniu mam plik "geocache_visits" a w nim taki wpis OP7596,2014-02-03T15:00Z,Found it,"" (każda skrzynka jest jedną linią)
wchodzę na stronę i uploaduje ten plik tekstowy. Wyświetla się lista skrzynek.
Na dole mam pole do wpisania wspólnego komentarza i dwie opcje "uaktualnij komentarz" gdy coś wpiszę i go kliknę pojawia się przy każdym keszu ten sam tekst. na dole jest jeszcze "pobierz gpx"
ni jak nie potrafię dodać logów masowo (mogę po jednym, ale to chyba nie tak ma działać) :(

Proszę niech ktoś napisze łopatologicznie jak to dodać.

TommyPOL
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 01 września 2013, 22:32
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: TommyPOL »

Znalazłem takie coś http://wiki.opencaching.pl/index.php/Lo ... _z_Garmina

Tylko że nie do końca o to mi chodzi.
Czy można działać na wszysyckich skrzynkach naraz - jednym kliknięciem dodać do wszystkich log ?

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: Rob »

Raczej nie.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: Stryker »

@Tommy, nie ma takiej możliwości o moim zdaniem bardzo dobrze.

Zadaj sobie trochę trudu i napisz kilka słów do każdego ze znalezionych keszy z osobna (zrozumiesz jak kiedyś będziesz miał 50 skrzynek założonych i dla każdej z nich przeczytasz tego samego loga ;-))
Obrazek

TommyPOL
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 01 września 2013, 22:32
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: TommyPOL »

Podejrzewałem, że taki jest zamysł.
Jednak skoro jest funkcja wpisania komentarza do wszystkich, to czemu też ich automatycznie nie dodać? W tej chwili mogę dodać komentarz a potem muszę każdą otworzyć i kliknąć dodaj log. Więc w sumie i tak wpisuje ten sam tekst do wszystkich.

Oczywiście też jestem za tym, żeby coś napisać coś o skrzynce. Szczególnie jeśli coś z nią nie tak.
Jednak jeśli skrzynka jest dobrze opisana a kordy w pkt to samo podziękowanie moim zdaniem starcza(i tu przydała by się właśnie taka zbiorowa funkcja)

Dzięki za odpowiedz, teraz już wiem, żeby nie szukać :D

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: pan_ryba »

Komentarze również mogą być wpisane w fieldnotes więc podejrzewam, że to nie w tym rzecz.
To chyba bardziej kwestia ocen - tego w FN nie ma, zatem masowe logowanie z ocenianiem odpada...
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

TommyPOL
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 01 września 2013, 22:32
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: TommyPOL »

Gdybym miał wpisywać komenty na garminie (nie jest dotykowy, i trzeba joystickiem wybierać litery) to nad jednym bym stał pól godziny :)
Może w dotykowych ekranach gpsów działa to sprawniej :)

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: Boguś z Polska »

Ja keszuję ze smartfonem, czasem mi się zdarza korzystać z field notes, ale i tak wpisy tworzę na komputerze. Chyba, że mam baaardzo dużo czasu, wtedy wysyłam z telefonu aplikacją Szybki wpis.
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.
https://bogus-z-polska.pl/

TommyPOL
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 01 września 2013, 22:32
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: TommyPOL »

Zanim kupiłem GPS to smartfonem wysyłałem od razu wszytko. Właściwie to korzystałem online z dostępu do keszy. Jedynie gdy planowałem jakiś wypad to dodawałem w domu kesze do pamięci (w lesie zasięg bywa gorszy). Szczerze mówiąc nawet nie wiem czy miałem tam notatki terenowe :)

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1787
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 244 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: Pawel brasia »

TommyPOL pisze:Gdybym miał wpisywać komenty na garminie (nie jest dotykowy, i trzeba joystickiem wybierać litery) to nad jednym bym stał pól godziny :)
Może w dotykowych ekranach gpsów działa to sprawniej :)
Idąc od jednej skrzynki do drugiej można po drodze dokonać wpisu. Sam tak robię, ale piszę skrótowo, później w konkretnym logu rozwijając swoją myśl.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

TommyPOL
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: niedziela 01 września 2013, 22:32
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jak wprowadzić Field Notes do serwisu ?

Post autor: TommyPOL »

brasia pisze:
TommyPOL pisze:Gdybym miał wpisywać komenty na garminie (nie jest dotykowy, i trzeba joystickiem wybierać litery) to nad jednym bym stał pól godziny :)
Może w dotykowych ekranach gpsów działa to sprawniej :)
Idąc od jednej skrzynki do drugiej można po drodze dokonać wpisu. Sam tak robię, ale piszę skrótowo, później w konkretnym logu rozwijając swoją myśl.
idąc na przełaj lasem można nogi połamać :) Dlatego noszę ze sobą notatnik (długopis muszę mieć do logbooka). Szybka metoda moim zdaniem.

ODPOWIEDZ