Wolne wysyłanie bazy na telefon

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Dafiorxd
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 23:30

Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Dafiorxd » niedziela 08 stycznia 2012, 22:05

A więc mam taki problem że baza strasznie długo się wysyła.
Prędkość wysyłania bazy to max 70 kb/s a inne pliki wysyłają sie prędkością 5 mb/s.
Czy to jest normalne?

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Michu4000 » niedziela 08 stycznia 2012, 22:15

Tak, ponieważ baza to zbiór dużej ilości małych plików.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1956
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: r00t7 » niedziela 08 stycznia 2012, 22:28

nie polecam bazy na telefon, wolno działa.

Co to za telefon ?
Obrazek Obrazek Obrazek

Dafiorxd
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 23:30

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Dafiorxd » niedziela 08 stycznia 2012, 22:49

Xperia X8

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Lza » niedziela 08 stycznia 2012, 22:57

Dafiorxd pisze:A więc mam taki problem że baza strasznie długo się wysyła.
Prędkość wysyłania bazy to max 70 kb/s a inne pliki wysyłają sie prędkością 5 mb/s.
Czy to jest normalne?
Tak to normalne.

Swoją drogą przydały by się "wojewódzkie" bazy filipsa, żeby nie trzeba było przetwarzać i gromadzić tysięcy niepotrzebnych plików.

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1956
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: r00t7 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 01:21

jest na andku, więc polecam geobeagle, columbus itp. poczytaj o programach do GEO na andka
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: filips » poniedziałek 09 stycznia 2012, 08:11

r00t7 pisze:nie polecam bazy na telefon, wolno działa.
To nieuprawnione uogólnienie. Zależy to od telefonu (czy np ma nawyk indeksowania wszystkich multimediów). Jeżeli tak, to rzeczywiście telefon zamula. Jeśli nie, to jest OK. Ale i na to pierwsze da się zaradzić...

Awatar użytkownika
Bombadil
Bywalec
Posty: 49
Rejestracja: niedziela 05 grudnia 2010, 14:25
Lokalizacja: Old Forest

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Bombadil » poniedziałek 09 stycznia 2012, 09:51

Na e51 śmiga aż miło :) jak coś chce indeksować to grzecznie się pyta :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Dafiorxd
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 23:30

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Dafiorxd » poniedziałek 09 stycznia 2012, 14:59

To raczej nie telefon bo na pena przesyłałem i też zamula.
Ale jeżeli to normalne to ok.A i mam jeszcze jedno pytanie jak pobierać
skrzynki ze strony razem z obrazkami bo jak ściągam plik GPX GC to nie ma obrazków
offline na telefonie.Korzystam z programu Locus.

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2507
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Żywcu » poniedziałek 09 stycznia 2012, 15:25

To chyba LOC, a nie GPX GC powinieneś zasysać :mrgreen:

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: u810 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 15:51

Lza pisze: Swoją drogą przydały by się "wojewódzkie" bazy filipsa, żeby nie trzeba było przetwarzać i gromadzić tysięcy niepotrzebnych plików.
Lza pisze: A i mam jeszcze jedno pytanie jak pobierać skrzynki ze strony razem z obrazkami bo jak ściągam plik GPX GC to nie ma obrazków
Można zrobić sobie własną małą Bazę Filipsa. Tworzymy sobie plik gpx według uznania, z mapy lub z wyszukiwania, nazywamy go moja_baza.gpx

Następnie niezawodny gpsbabel

Kod: Zaznacz cały

gpsbabel -i gpx -f moja_baza.gpx -o html -F moja_baza.html
Otwieramy html-a w przeglądarce i zapisujemy tą stronę jeszcze raz jako "Strona WWW. kompletna" ( tak jest w Firefox) ale w innym katalogu.

Obrazki nie będą pomniejszone.

Dla całego województwa trochę to potrwa a na windows pewnie przeglądarka się zawiesi. Ja testowałem na max 300 keszach.


Z odkodowanymi hintami

Kod: Zaznacz cały

gpsbabel -i gpx -f moja_baza.gpx -o html,encrypt -F moja_baza.html
i jeszcze z logami:

Kod: Zaznacz cały

gpsbabel -i gpx -f moja_baza.gpx -o html,encrypt,logs -F moja_baza.html

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1915
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: krystiant » poniedziałek 09 stycznia 2012, 21:58

u810 pisze:Następnie niezawodny gpsbabel
Nie myślałeś nigdy o tym żeby zrobić jakiś howto do gpsbabel w dziale software?
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Rob » wtorek 10 stycznia 2012, 11:38

Dafiorxd pisze:A i mam jeszcze jedno pytanie jak pobierać
skrzynki ze strony razem z obrazkami bo jak ściągam plik GPX GC to nie ma obrazków
offline na telefonie.Korzystam z programu Locus.
Obrazki offline z bazy filipsa otwierane bezpośrednio w Locusie: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 2&start=15
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Rob » wtorek 10 stycznia 2012, 11:46

Lza pisze:
Dafiorxd pisze:A więc mam taki problem że baza strasznie długo się wysyła.
Prędkość wysyłania bazy to max 70 kb/s a inne pliki wysyłają sie prędkością 5 mb/s.
Czy to jest normalne?
Tak to normalne.

Swoją drogą przydały by się "wojewódzkie" bazy filipsa, żeby nie trzeba było przetwarzać i gromadzić tysięcy niepotrzebnych plików.
Skrypt zmniejszający bazę: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... it=+skrypt
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wolne wysyłanie bazy na telefon

Post autor: Michu4000 » wtorek 10 stycznia 2012, 17:59

Przy okazji, może komuś się przyda:
Aby w androidzie wyłączyć indeksowanie wystarczy nazwę folderu poprzedzić kropką (np. ".baza_filipsa") lub umieścić w folderze plik ".nomedia" (jak zrobić taki plik: http://www.youtube.com/watch?v=LfR_Lq2tZdg).
Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ