Baza - a Android na telefonach

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

jaculo
Bywalec
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek 07 września 2009, 16:59
Lokalizacja: Warszawa

Baza - a Android na telefonach

Post autor: jaculo » niedziela 14 sierpnia 2011, 16:21

Witam kolegów, mam pytanie czy ktoś używa bazy na telefonie z sys. android..?? Za kilka tygodni będę miał Motorole Milestone z systemem Android - i jestem ciekawy czy baza będzie działała.. Bo zastanawiałem się nad kupnem tableta.... ale z jakim systemem ??? chodzi mi głównie o baze filipsa - ażeby nie nosić netboka - tablet jest wiele wygodniejszy... Ale, jeżeli będzie działała baza na adnroidzie to wystarczy mi owa motorola..
Prosze o rade....
Dotychczas miałem 2 palmtopy z sys. windows ce.. baza fantastycznie w nich chodziła.. poprostu super.. ale niestety, jeden w poprzednie wakacje, a drugi w te.. zgubiłem....
Co radzicie .... ???
dzieki - jaculo

Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Posty: 379
Rejestracja: wtorek 02 września 2008, 13:39
Lokalizacja: Warszawa k/Serocka

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: burak » niedziela 14 sierpnia 2011, 17:06

Na moim htc baza działa bez żadnych problemów..
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: zyr » niedziela 14 sierpnia 2011, 18:32

Windows jest 100 lat za Androidem, a byłem jego zagorzałym zwolennikiem. Do czasu przesiadki na Androida.
Baza działa, a dzięki Robowi (http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 2&start=15) będzie można za pomocą telefonu z androidem mieć za jednym zamachem bazę filipsa, nawigację w terenie i mapy - a wszystko offline.
Sam z bazy nie korzystam, wystarcza mi GPX GC w locusie i te parę kb pobranych w terenie żeby ewentualny spoiler (oby ich było coraz mniej) podejrzeć.

jaculo
Bywalec
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek 07 września 2009, 16:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: jaculo » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 07:07

Dziękuje kolegom za porade, juz wiem co robic... Czekam na motorole, bo będe miał baze, spoilery a jak trafie wirtuala to mam czym zrobić fotke - więc nie musze dźwigać aparatu.. Poaza tym mam w jednym też telefon, czego niema tablet ani netbuk.
A co do androida - to myślałem że to taki sobie system, zapewne troche prymitywny - zrobiony po to tylko aby obsługiwać jakieś tam telefoniki - a tu prosze, kolega :zyr: mnie uświadomił... o co chodzi.
Dzieki jeszcze raz

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: Krysiul » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 17:57

Yyyy, tak mógłbyś powiedzieć o każdym systemie robionym na urządzenia mobilne, że powstały tylko po to, żeby se obsłużyć jakieśtam telefoniki i ewentualnie czasem jakieś dodatkowe pierdółki :P
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: picek » wtorek 16 sierpnia 2011, 09:50

zyr pisze:Windows jest 100 lat za Androidem, a byłem jego zagorzałym zwolennikiem. Do czasu przesiadki na Androida.
Trochę się zgodzę, trochę niezbyt.
Nie napisałeś, o jakim Win piszesz - WinXP i Vista to rzeczywiście niezbyt wysokie loty...
Na komórki / mobile - Win CE się jeszcze trzyma i zależy od urządzenia, która tam wersja. Na telefonach dotychczas były 6.0, 6.1 i 6.5, ale w tym momencie jest Windows Phone (wersja prawie 7.5 - Mango) i Windows Phone już bije na głowę "Andki". Po pierwsze w szybkości działania i prostocie interfejsu, po drugie (i ważniejsze) - MA aktualizacje. Android praktycznie nie ma takiego pojęcia jak update a to z prostej przyczyny - wpakowali to na pełno różnych telefonów i przy update'ach trzeba by uwzględniać testy po kolei każdego urządzenia. Ale Windows Phone też ma potężną wadę - póki co nie można na niego wrzucić Bazy Filipsa...
W każdym razie z tekstem "Windows jest 100 lat za Androidem" się zupełnie nie zgadzam - Andka używałem 3 miesiące, od ponad pół roku mam Windows Phone - mam porównanie "organoleptyczne".
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: zyr » wtorek 16 sierpnia 2011, 10:33

Chodziło mi głównie o WM 6.1/6.5.
Jeśli zaś idzie o Windows Phone to mam odczucia zupełnie odwrotne od Twoich. Miałem przez kilka dni telefon HTC 7 pro i tylko na nim opieram swoją opinię.
Androida updatowałem już 3 razy. Działa szybko, stabilnie i można kopiować/wklejać (chyba że już to poprawili w WP :)). Jest prosty w obsłudze, intuicyjny, są dziesiątki aplikacji nawigacyjnych/geocachowych.
Jedynym mankamentem jest brak automapy do której się mocno przyzwyczaiłem. Ale na WP też nie ma.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: Krysiul » wtorek 16 sierpnia 2011, 10:51

Android praktycznie nie ma takiego pojęcia jak update a to z prostej przyczyny - wpakowali to na pełno różnych telefonów i przy update'ach trzeba by uwzględniać testy po kolei każdego urządzenia.
Oczywiście, że można aktualizować, o czym napisał zyr. Aktualizacje często udostępnia producent telefonu, można ją też zrobić samemu. I w przeciwieństwie do WM Phone, Androida można próbować przeportować na urządzenie, które w ogóle nie było projektowane z myślą o nim (dzięki temu pierwszy raz miałem okazję zetknąć się z tym systemem).

Rozróżniasz wersje WM, ale Androida już nie, a np. między wersjami >1.5, 2.x i 3.0 jest duża różnica. Do tego dochodzi, ile dodatkowych bajerów i usług dorzucił Ci producent telefonu.

Co do szybkości działania - porównywałeś działanie WM i Androida na tym samym telefonie i podobnych ustawieniach, jeśli chodzi o efekty graficzne, wyświetlanie okien, działające usługi itp.?

Czy Windows Phone ma coś w stylu marketu, co pozwalałoby m.in. na szybkie wyszukiwanie i instalowanie pakietów, wyszukiwanie aktualizacji wszystkich zainstalowanych na telefonie pakietów, wyświetlanie i instalowanie aktualizacji w jednym oknie jednym przyciskiem?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: picek » wtorek 16 sierpnia 2011, 11:01

Kopiować/wklejać można już od około marca :)
Andka miałem i z tego co wiem, dalej nie ma update'ów na ten model - Android ma aktualizacje tylko od producentów sprzętu, od producenta systemu żadnej...

Co do nawigacji to się zgadzam, AM nie ma. Póki co na WP jest tylko nawigacja Bing-a, ale to się zmieni jesienią, bo dotychczas programy były dość ograniczone a aktualizacja Mango dodaje spore możliwości :) No i jak Nokia WP wyjdzie to dojdzie nawigacja Ovi (a właściwie to już Nokia) Maps. Ale na tym mi nie zależy - od nawigacji mam osobne urządzenie :)
Czy Windows Phone ma coś w stylu marketu, co pozwalałoby m.in. na szybkie wyszukiwanie i instalowanie pakietów, wyszukiwanie aktualizacji wszystkich zainstalowanych na telefonie pakietów, wyświetlanie i instalowanie aktualizacji w jednym oknie jednym przyciskiem?
- tak, jest Windows Phone Marketplace.
Co do szybkości działania - porównywałeś działanie WM i Androida na tym samym telefonie i podobnych ustawieniach, jeśli chodzi o efekty graficzne, wyświetlanie okien, działające usługi itp.?
Telefony mniej więcej porównywalne wydajnościowo. Już na poziomie obsługi menu widać lekkie lagi na Androidach. Po uruchomieniu aplikacji (uruchamiają się troszkę szybciej na WP) wewnątrz aplikacji już nie widać różnic. Główna różnica jest na poziomie menu/uruchamiania aplikacji :)
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: picek » wtorek 16 sierpnia 2011, 11:03

Dodatkowo, jeśli chodzi o rozróżnianie wersji WM - rozróżniam, ale później piszę o Windows Phone, które powstało "od zera" i nie ma kompatybilności wstecznej.
O WM 6.1 i 6.5 też nie mam dobrego zdania.
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 417
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Lokalizacja: Śląsk

Re: Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: Whatever » wtorek 16 sierpnia 2011, 11:41

picek pisze:
Co do nawigacji to się zgadzam, AM nie ma. Póki co na WP jest tylko nawigacja Bing-a, ale to się zmieni jesienią, bo dotychczas programy były dość ograniczone a aktualizacja Mango dodaje spore możliwości :)

No tak tylko po co czekać skoro np. ma androida mamy już teraz do wyboru, do koloru. W tym sporo darmowych.
No i baza nie śmiga...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: Krysiul » wtorek 16 sierpnia 2011, 19:03

Dodatkowo, jeśli chodzi o rozróżnianie wersji WM - rozróżniam, ale później piszę o Windows Phone, które powstało "od zera" i nie ma kompatybilności wstecznej.
Widzę, że rozróżniasz, chodziło mi w tej kwestii o Androida, nie WM ;) Piszesz ogólnie o Androidzie mimo, że miałeś do czynienia z jedną jego wersją, a Android też nie jest przecież statycznym, "monowersyjnym" tworem. Co do otwierania w menu, to właśnie tam w Androidzie jest parę bajerów graficznych, które mogą spowalniać, ale można je wyłączyć bez wielkiej szkody dla estetyki. Do tego jeszcze właśnie w przypadku menu producenci telefonów dorzucają jakieś swoje personalizujące bajery, które wydajności bynajmniej nie zwiększają.

A co do "porównywalnych wydajnościowo" telefonów, to zwłaszcza w przypadku tego typu urządzeń nie ma co zakładać, że jak ogólna specyfikacja wygląda podobnie, to podobna jest też wydajność.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1717
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: brasia » środa 07 marca 2012, 21:18

Takie trywialne (?) pytanie: w jakim programie odpalacie bazę?
Jeśli odpalę przez HTMLViewer nie umiem przejść do poprzedniej strony :( Tzn otwieram bazę, idę dalej, dalej ... odpalam obrazek i teraz co zrobić by móc z powrotem czytać opis ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Baza - a Android na telefonach

Post autor: Michu4000 » środa 07 marca 2012, 21:45

Ja wszystko robię przez Operę Mobile i nie ma żadnych problemów, no może poza tym, że zawsze trzeba bawić się w przybliżanie widoku.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 417
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Lokalizacja: Śląsk

Odp: Baza - a Android na telefonach

Post autor: Whatever » czwartek 08 marca 2012, 08:52

Najwygodniej przez jakiś eksplorator plików (np.xplore czy astro) odpalić index.html na wbudowanej przeglądarce. W niej możemy ustawić na stałe jaki ma być zoom przeglądanej strony.
Można też po prostu z opery skopiować adres do wbudowanej ;-)

Wysyłane z ICS
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ