Baza a telefon

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wilq.bb
Stały bywalec
Posty: 103
Rejestracja: wtorek 15 września 2009, 10:46
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Baza a telefon

Post autor: wilq.bb »

Witajcie
Mam takie pytanie do wszystkich mądrych na forum (co w telefonach siedzą) - marzy mi się mieć bazę pod ręką w telefonie (jako gps używam etrex-a i jest ok).
W chwili obcenej mam solida b2100 ( jest to idealny telefon dla mnie) ale nie chce z bazą kooperować - pytanie brzmi na co patrzeć przy wyborze następnego telefonu, żeby baza była zawsze pod ręką?? z góry dzięki (odrazu mówie - najchetniej bym nie zmieniał telefonu - jak ktoś zna sposób jak pożenić to razem to będzie super)
Nie sztuka się nawalić .... sztuka to utrzymywać stan lekkiej korby pod kopułą :D
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1619
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: Lza »

myślę, że telefony z Windows Mobile będą sobie radzić świetnie nie tylko z bazą.

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1985
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 314 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: r00t7 »

albo z ANDROIDEM i wtedy program GeoBeagle
Obrazek Obrazek Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: zyr »

Jak masz Solida, to masz najlepszy telefon na świecie :)
A jak chcesz mieć coś odpornego żeby bazę wyświetlało, to polecam GeoBeagle na Androidzie, a obie te rzeczy na Motoroli Defy. To bodaj jedyny wodoodporny "smartfon". Miałem wczoraj w łapach, nawet przez chwilę rozważałem zmianę decyzji z galaxyS.
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1768

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Podziękował;: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: Maliniak »

zyr - jak dokładnie korzystasz z BF przy pomocy geobeagle?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: zyr »

nie korzystam :)
geobeagle to narzędzie alternatywne.
Zresztą na razie to ja teoretyk, bo na androida czekam. Ale sporo osób już korzysta i chwali. Ja uzywałem przez chwilę i podoba się

Awatar użytkownika
wilq.bb
Stały bywalec
Posty: 103
Rejestracja: wtorek 15 września 2009, 10:46
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: wilq.bb »

zyr pisze:Jak masz Solida, to masz najlepszy telefon na świecie :)
Tak wiem, że to najlepszy fon (lepszego nie miałem - tylko ten dostęp do bazy) - a ma ktoś z Was doświadczenia z avillą - moge w sumie dostać jako drugi fon - pytanie tylko - czy będzie na niej baza robić.
Chciałbym zostać przy tym samym producencie ze względu m.in na to, że nie trzeba będzie wozić w aucie zyliona ładowarek, kabelków itp
A kasy nie zamierzam ładować w bóg wie jakie komputery ( w sumie gdyby w palmtopie bateria dłuzej mi trzymała to nie byłoby problemów...a może mały akumulatorek żelowy do plecaka i palma podpiąć) tak jak Seba ma podpiętą latarkę...
Nie sztuka się nawalić .... sztuka to utrzymywać stan lekkiej korby pod kopułą :D
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Podziękował;: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: Maliniak »

zyr pisze:nie korzystam :)
szkoda - bo myślałem, że można ;)
i chętnie bym sobie to podłączył

no nic zostaje tylko pobranie gpx do geobeagle
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Baza a telefon

Post autor: lavinka »

Ja mam bazę na karcie w komórce, nawet na upartego zdjęcia otwiera(w przeciwieństwie do zdjęć z waypointów w trekbuddy). Samsung monte z gpsem(słabym, ale za złotówkę nie marudzę). Otwiera się za pomoca przeglądarki, mobilna opera pewnie też otworzy(ale ponoć są problemy). 6 tka współpracuje już dobrze z ekranami dotykowymi, ale w domyślnej się lepiej zoomuje.
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: u810 »

B2100 nie ma żadnych problemów z bazą Filipsa. Kartę SD odpowiednio sformatowaną trzeba mu tylko podarować.

Czym owa niechęć się przejawia ?

Tak naprawdę do obsługi wystarczy by telefon miał:
- przeglądarkę html
- możliwość obsługi kart SDHC

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1619
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: Lza »

to nieprawda. mój telefon (nokia 6300) ma i to i to, jednak nie da się wyświetlić bazy filipsa, jak i żadnych innych plików .html zapisanych na karcie. po prostu przeglądarka działa tylko "online"

Wygląda to tak, jak gdyby Garmin pisał oprogramowanie tego telefonu :-)

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: u810 »

Lza pisze:to nieprawda. mój telefon (nokia 6300) ma i to i to, jednak nie da się wyświetlić bazy filipsa, jak i żadnych innych plików .html zapisanych na karcie. po prostu przeglądarka działa tylko "online"

Wygląda to tak, jak gdyby Garmin pisał oprogramowanie tego telefonu :-)
Prawie na pewno można, trzeba tylko na karcie odtworzyć strukturę katalogów z telefonu i pliki html zapisać w "moje zapisane strony internetowe" czy jakoś tak.
Ewentualnie pobierasz sobie operę mini i tam w ustawieniach wybierasz katalog zapisywanych stron. Tam ładujesz BF i przeglądasz ją sobie w Operze.

Zresztą takie samo rozwiązanie proponuję dla Samsunga B2100. Szast prast i po wszystkim jak mawiał kapral Jedziniak :)

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1619
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: Lza »

opera się wiesza przy instalacji mniej więcej na 15% zaawansowania i tyle. Pewnie da się ją jakoś zainstalowac ale szkada mi ślęczeć dwa dni, żeby się dowiedzieć że i tak się nie da wyświetlić tych plików.
wyświetla się jakiś komunikat "połączenie współdzielone, nie można zamknąć" i wisi.

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: u810 »

Spoiler:

1.jrefwn wne avr wnq
2.bcren 4.3 avr 6

Na 6303 działa na 100%

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Baza a telefon

Post autor: Krysiul »

Ewentualnie pobierasz sobie operę mini i tam w ustawieniach wybierasz katalog zapisywanych stron. Tam ładujesz BF i przeglądasz ją sobie w Operze.
Mylisz się, nie każdy zrobi taki myk z Operą Mini (zakładając, że to w ogóle możliwe - nie mam pojęcia), bo w zależności nie tylko od systemu, ale też modelu telefonu, w Operze są dostępne różne opcje. U mnie np. nie można zmienić katalogu, w którym zapisuje się strony, a nawet, gdyby się dało, to pewnie Mini swoim zwyczajem i tak próbowała by się łączyć z netem, co robi przy próbie otwarcia lokalnego pliku .html.
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ