Przerobiona i okrojona baza filipsa

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » piątek 11 marca 2011, 23:48

Witam,
Od jakiegos czasu myslalem o napisaniu skryptu na wlasny uzytek, ktory nieco modyfikuje pliki i zmniejsza baze tylko do potrzebnych skrzynek.
W ten sposob nie musze juz nosic calej bazy i niepotrzebnie zajmowac miejsce w telefonie skrzynkami z np wybrzeza jezeli keszuje tylko np na slasku.
Zainspirowalem sie pomyslem z watku http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... =mini+baza lecz nie sciagam bazy online tylko pobieram pliki z aktualnej bazy filipsa znajdujacej sie na dysku lokalnym. Dodatkowo dodaje pewne ulatwienia dla telefonow dotykowych gdyz poprzednio sprawialo mi trudnosc klikanie palecem linkow - po prostu byly za male. Lista zmian w stosunku do oryginalnej bazy mozecie znalesc nizej. Po sciagnieciu i rozpakowaniu skrypt wywolujemy klikajac na plik run.bat. Wczesniej musimy podac sciezke dostepu do lokalnej bazy filipsa parametrem filPath w pliku bat lub przekopiowac baze do katalogu filips i nie zmieniac parametru filPath. Przed wywolaniem skryptu nalezy do katalogu gpx wrzucic plik(i) *.gpx z ktorego/z ktorych skrypt pobierze OP'y skrzynek do stworzenia minibazy. Nowa baza tworzona jest w katalogu BazaWyjsciowa.

Link do skryptu: http://dl.dropbox.com/u/8297704/baza.zip

Zmiany w stosunku do bazy filipsa:
-swobodne ograniczenie ilosci skrzynek w bazie
-dodana grafika
-"tapfriendly" dla ekranów dotykowych - mozliwosci wylaczenia ustawiajac parametr touch=0 w pliku bat
-wywalona ocena skrzynki z bazy filipsa poniewaz nijak sie miala do rzeczywistosci
-dodana ocena skrzynki z gpx-a
-wywalone miasta w poblizu (nie byly mi potrzebne)
-podzial logow - jezeli ustawimy parametr splitlogs na 1 to uzyskamy podzial logow w ten sposob, ze ostatni bedzie na glownej stronie skrzynki a pozostale w osobnym pliku html. W ten sposob logi nie zasmiecaja glownej strony skrzynki.
-przeniesienie opisu do osobnego pliku - podobnie jak z logami parametr splitdesc powoduje przeniesienie opisu do osobnego pliku a w pliku glownym pozostaje jedynie link do niego.
-logi brane sa z gpxa bo sa bardziej aktualne i nie okrojone
-dodatkowo pobieram geokrety z plikow gpx (nie dzialaja polskie czcionki ale juz nie chcialo mi sie tego robic)

Mam nadzieje, ze komus sie moze przydac. W przypadku wystapienia jakis bledow prosze pisac w tym watku.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek 12 stycznia 2012, 01:59 przez Rob, łącznie zmieniany 2 razy.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: filips » sobota 12 marca 2011, 22:02

Hej,
to może lepiej pobierać dane oryginalne przez xml, np:

Kod: Zaznacz cały

http://www.opencaching.pl/xml/ocxml11.php?cache=1&session=0&charset=utf-8&cdata=1&xmldecl=1&ocxmltag=1&doctype=0&zip=0&modifiedsince=20110311091007
czołem,
F

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » sobota 12 marca 2011, 23:34

Nie rozumiem. Zamiast gpx'ow xml? Na pierwszy rzut oka barkuje tam logow, ktore w moim przypadku pobieram z gpx'sow.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Lza » wtorek 10 stycznia 2012, 19:04

Rob pisze:
Link do skryptu: http://dl.dropbox.com/u/8297704/baza.zip
Error (404)
We can't find the page you're looking for. Check out our FAQ or forums for help. Or maybe you should try heading home.

Dał byś radę udostępnić raz jeszcze?

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » środa 11 stycznia 2012, 07:32

Sprawdzę to dzisiaj wieczorem.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » czwartek 12 stycznia 2012, 01:59

Powinno działać.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Lza » czwartek 12 stycznia 2012, 23:24

Działa.
A potrafił byś dopisać jakąś procedurę przetwarzającą - zapisującą współrzędne z opisu kesza do danych exif w przypisanych mu obrazach?

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » piątek 13 stycznia 2012, 09:37

Dałoby radę zrobić, lecz nie dysponuję teraz nadmiarem wolnego czasu. Z drugiej strony BF jest obecnie w rozsypce, więc i tak pozostaje czekać.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » środa 07 marca 2012, 11:21

Lza pisze:A potrafił byś dopisać jakąś procedurę przetwarzającą - zapisującą współrzędne z opisu kesza do danych exif w przypisanych mu obrazach?
Jako, że baza wstała mam pytanie czy jest jeszcze zapotrzebowanie na ten 'ficzer'?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: pan_ryba » środa 07 marca 2012, 12:31

Rob pisze: Jako, że baza wstała [...]
Ale zaczynu i całej instrukcji obsługi bazy i rsynca cały czas nie ma... Kiedy się można spodziewać?
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Rob » środa 07 marca 2012, 13:20

pan_ryba pisze:Ale zaczynu i całej instrukcji obsługi bazy i rsynca cały czas nie ma... Kiedy się można spodziewać?
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 0&start=45
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: Przerobiona i okrojona baza filipsa

Post autor: Lza » środa 07 marca 2012, 21:28

Rob pisze:
Lza pisze:A potrafił byś dopisać jakąś procedurę przetwarzającą - zapisującą współrzędne z opisu kesza do danych exif w przypisanych mu obrazach?
Jako, że baza wstała mam pytanie czy jest jeszcze zapotrzebowanie na ten 'ficzer'?
z mojej strony już nie (powstały GPX Garmin z przypisanymi obrazkami) luka już została uzupełniona.
Ale dzięki za chęci :-)

ODPOWIEDZ