Problem

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Problem

Post autor: ViruS... »

Witam, mam problem z bazą filipsa. Problem polega na tym iż po wgraniu i zaktualizowaniu bazy w telefonie baza chodzi, lecz co chwile wystepuje mi blad w postaci : Indesksowanie plikow nie powiodlo sie wskutek braku pamieci. Usun jeden lub wiecej wybranych plikow.

Mam telefon SE w595s. Nawet jak usune cala baze z karty, i ja sformatuje to i tak pojawia mi sie ten blad..

Jak to naprawic? Dodam jeszcze ze ukrylem wszystkie pliki graficzne w kazdym folderze od 1 do 9 i od A do F. - niestety nic nie pomogło. Baze wgrywalem do folderu "others"

Pomocy !

Pozdrawiam ViruS...
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Re: Problem

Post autor: Hern »

Telefony z uporem maniaka chcą zindeksować wszystkie zdjęcia. Przy tej ilości jaką zawiera baza filpsa nie jest dziwne, że sobie nie radzą. Rada jest jedna: nadać obrazkom atrybut "niewidoczny" ewentualnie jeszcze "systemowy" - oczywiście tym na karcie. Pomaga od razu :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

Taa. Obrazkom dałem atrybut "Ukryty" i nic. To samo, a jak zrobić systemowy to niewiem :(
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Re: Problem

Post autor: Hern »

Tak samo. Najłatwiej to chyba w WC albo kontynuacji czyli TC -> http://totalcmd.pl/
Za ten post autor Hern otrzymał podziękowanie:
ViruS...
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

No tak thanks ^^.

Narazie robie tak jak Calineczka w tym temacie : http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=21&t=5463

Zobaczymy co z tego wyniknie. Wgrywam to do folderu system i bede przez przegladarke to uruchamial. No nic zobaczymy czy wypali. Jak cos napisze;]

Pozdro!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

Niestety nic nie pomoglo. Mysle ze pozostaje mi zakup nowego telefonu ;d

Jak cos ktos wymysli to prosze o napisanie ;]
ObrazekObrazekObrazek

etnamars
Forumator
Posty: 1530
Rejestracja: niedziela 08 lutego 2009, 14:57
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 184 razy

Re: Problem

Post autor: etnamars »

Lepiej nie kupuj innego, bo może się okazać że będzie to samo (np w nokii nie spotkałem się z takim komunikatem, po prostu telefon się zamulał na śmierć :D )

1. Przede wszystkim spróbuj wyjąć kartę pamięci. Czy telefon również głupieje bez niej?
2. Jeśli to możliwe spróbuj kartę pamięci odczytać nie za pomocą telefonu, a czytnika kart jeśli taki posiadasz.
3. Wyszukaj wszystkie pliki *.jpg, *.bmp, *.gif, *.png w katalogu \op\
Powinno być ich ponad 30 tysięcy (windows standardowo wyświetla pierwsze 5tys które znajdzie, a później trzeba na pasku nad wynikami zaznaczyć żeby wyszukiwał dalej). Zaznacz wszystkie i zobacz czy przypadkiem jakichś nie pominąłeś. Jeśli pominąłeś nadaj im atrybut "ukryty".

W którym systemie pracujesz?
Za ten post autor etnamars otrzymał podziękowanie:
ViruS...

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

Windows XP Professional z dodatkiem Service Pack 3


Ad1.
Telefon nadal wyświetla ten komunikat nawet bez karty pamięci.
Ad2.
Tak posiadam lecz sprawdzę to dopiero później bo w tej chwili nie mam przy sobie laptopa.
Ad3.
Jak mam to wyszukać ? Poprzez opcję "wyszukaj" w tym katalogu czy jak? bo tam jest tylko opcja ułożone wg. Typu pliku. Napiszę jeszcze wieczorem z mojego kompa
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Problem

Post autor: cichy »

Mam telefon Nokia E52 Gdy wgrałem Bazę nie miałem żadnej informacji o błędzie lecz komórka prawie padła. Ledwo chodziła zamulała jak IBM-286. Po wykasowaniu Bazy okazało się, że wspaniała Nokia Zindeksowała zdjęcia i nie wyrzuciła ich z galerii (chociaż nie można było żadnego obejrzeć - fizycznie ich nie było) przez co telefonowi się nie polepszyło. Radzę więc nadać zdjęciom atrybut "ukryty" przed włożeniem karty do telefonu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

Na poczatku zrobilem tak :

Rozpakowalem baze :D

Wszystkie pliki po kolei w kazdym folderze robilem na ukryte. Zgralem baze na karte pamieci przez kabel z telefonem

Bylo wszystko git do poki bylo miejsce na telefonie, jak sie skonczylo - jest komunikat do teraz.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Problem

Post autor: Michu4000 »

W przypadku Sony Ericssonów z takim problemem można się łatwo uporać. Jeśli już komuś się pojawia ten komunikat (Indeksowanie plików nie powiodło się) należy:
1)Zrobić backup (kopię) książki, smsów, plików w telefonie itp, ponieważ po reflashu tracimy wszystko z pamięci telefonu
2)Przeflashować telefon SEUSEM (aby pozbyć się indeksu plików, który nawet po przeniesieniu bazy zostaje w telefonie) program jest banalny w obsłudze każdy powinien sobie poradzić
3)Przenieść bazę filipsa do folderu system zanim włoży się kartę pamięci do telefonu (chodzi o to, że baza nie może być ani przez chwilę w innym folderze na telefonie, gdyż zostanie zaindeksowana; telefon nie indeksuje tylko plików zapisanych w folderze system)
4)Zrobić sobie skrót (zakładkę) do bazy*:
a)otwieramy notatnik
b)kopiujemy do niego:

Kod: Zaznacz cały

BEGIN:VBKM
VERSION:1.0
TITLE:baza opencaching
URL:file:///card/system/baza%20opencaching/op/index.html
LAST-MODIFIED:20101105T214915
BEGIN:ENV
X-IRMC-URL;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:=
[InternetShortcut]=
URL=file:///card/system/baza%20opencaching/op/index.html
END:ENV
END:VBKM
c)zapisujemy z rozszerzeniem .url zamiast .txt i przenosimy do telefonu

U mnie działa
*tak skrót wygląda na moim w910, w innych modelach może się różnić;
u mnie baza jest pod ścieżką: karta pamięci\system\baza opencaching\op\ jeżeli masz inaczej zmień w skrócie albo w telefonie, bo musi się to zgadzać
Za ten post autor Michu4000 otrzymał podziękowanie:
ViruS...
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

To tak : Zrobilem sobie reset telefonu ustawien itd. I indeksowania juz nie ma. Narazie robie sposob Marcina, zobaczymy czy pomoze jezzeli nie - zrobie Twoim sposobem. Napisze pewnie z rana czy sie dalo sposobem Marcina.

Podziekowanie dostales za to ze sie rozpisales i napewno jest przydatne i pomocne nie tylko dla mnie ;]

Pozdrawiam ViruS...
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Problem

Post autor: Michu4000 »

Cieszę się, że mogłem pomóc. Co do master resetu telefonu to (przynajmniej u mnie) nic nie dał, dopiero po reflashu jest ok. SEUS to oficjalny program od Sony Ericsson, więc nie ma strachu, że coś będzie nie tak. Tu jest bezpośredni link do programu: http://www.sonyericsson.com/cws/downloa ... 11.1.9.exe
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

Dziękuję wszystkim za pomoc. Baza filipsa działa jak należy. Ja zrobiłem sposobem Marcina. Pewnie Twój też jest dobry tylko go nie zdążyłem spróbować. Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ViruS...
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 13:50
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem

Post autor: ViruS... »

NIC. Po paru dniach znowu wyskoczyl blad. Niewiem czym jest to spowodowane.

Zrobilem przed chwila twoim sposobem, zrobilem reflash tym programem, wgralem do systemu, zrobilem skrot, wszystko ladnie dziala i po 1minucie znowu blad!

Niewiem ten telefon jest jakis ...
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ