baza na telefonie komórkowym..-problem

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Calineczka » poniedziałek 19 lipca 2010, 19:51

Witam :D
Wiem wiem, da się. Sam miałem, w Sony Ericsson C702 i K505, ALE...
od dwóch dni mam W595. Problem polega na tym, ze telefon ten indeksuje wszystkie pliki jakie są na karcie pamięci...albo prawie wszystkie. Powoduje to, że z wewnętrznej pamięci telefonu znikają cenne megabajty i potrafi pokazać komunikat
"indeksowanie plików nie powiodło się wskutek braku pamięci. Usuń jeden lub więcej wybranych plików".
Sprawdzałem różne wersje oprogramowania, bezskutecznie. Jedynym wyjściem jest schowanie katalogu bazy do folderu "system" na karcie pamięci, który to folder najwyraźniej nie jest indeksowany. Niestety, folder jest ukryty i menedżer plików go nie widzi. Nie pomaga jego "odkrycie" np. w czytniku kart. Na to wygląda, że albo znajdę jakiś program do przeglądania ukrytych folderów, który pozwoli mi uruchomić jakże potrzebny index.html albo...? Macie jakieś pomysły? Proszę o pomoc.... :)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
wallson
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: czwartek 28 maja 2009, 09:21
Lokalizacja: Rzyrarduf
Kontakt:

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: wallson » poniedziałek 19 lipca 2010, 20:51

O ile rozumiem miałem podobny problem na Nokii 5800. Wgranie na kartę Bazy Filipsa powodowało
wywalenie telefonu. Telefon indeksował wszystkie obrazki .jpg z karty przez co zaczynało brakować
pamięci. Telefon był tak zamulony, że się nie dało używać.
"Lepiej słonie łapać żywcem niż rozmawiać z nadgorliwcem..."

ObrazekObrazek
Moje strony www: http://www.ajdu.pl http://www.wallson.pl http://www.77mdh.pl

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1915
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: krystiant » poniedziałek 19 lipca 2010, 21:22

A to nie jest tak, że nieindeksuje ukrytych folderów? Jak umiesz to spróbuj ukryć podfoldery bazy... Drugi pomysł to... Problem z bazą w ukrytym folderze to znaczy, że nie widzisz pliku do otworzenia? Ja ustawiłem ręcznie stronę startową bazy jako startową w przeglądarce, ale nie mam bazy ukrytej...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Calineczka » poniedziałek 19 lipca 2010, 23:16

wallson, właśnie tak, telefonu da się używać ale muli, wyskakujący komunikat przeszkadza...no i zabiera dużo pamięci.Zaindeksował mi chyba ponad 27tys. plików...

Krystaiant, samego folderu bazy nie ukrywałem. Przenosiłem go do "others", gdzies pisali na necie ze nie indeksuje tego folderu-nie pomogło. Przeniosłem do "system" i nastał spokój. We wbudowanej przeglądarce wpisywałem różne kombinacje ścieżek ale nie wiem jak powinna wyglądać właściwa, niestety. Żadne e:/system/baza/index.html i podobne nie działały, ale może nie wyczerpałem wszystkich możliwości? Nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa składnia w tym telefonie...i czy przeglądarka da radę. Spróbuję zaraz oznaczyć "baza" w głownym jako ukrytą....choć wątpię, by zadziałało. Jak macie pomysły na składnię, tzn. link do pliku w pamięci to poproszę...
Musi się dać jakoś to ugryźć...a póki co support SE milczy...
:(
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 58 razy

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Bas » wtorek 20 lipca 2010, 11:54

Indeksowanie plikow przez system mozna ominac ukrywajac pliki badz cale foldery. W telefonie N5800 (Symbian) dziala to na pewno.

Innym problemem jest usuniecie linkow z galerii dla juz zindeksowanych plikow. Jesli system ich nie znajdzie nie pozwala na ich usuniecie. Trzeba wiec zrobic to w 3 etapach:
1. najpierw usunac pliki z galerii,
2. zrobic porzadek w folderach (nie tylko z baza Filipsa)
3. wgrac nasze dane "ukryte"

Etapy 1 i 2 sa moze uciazliwe, ale do wykonania jednorazowo ;)
Przy ukrywaniu folderow trzeba zwrocic uwage na systemowy menadzer plikow- foldery ukryte moga nie byc wiodczne, wiec wczesniej trzeba podjac decyzje co ukryc w calosci (globalnie), a co tylko czesciowo (wybrane foldery).

Z linkiem do konkretnej strony html na karcie, np. indeksu bazy Filipsa moze byc problem. Moze byc tak, ze klikniecie w plik z poziomu menadzera plikow nie daje efektu, a otwarcie w przegladarce juz dziala lub tez trzeba najpierw utworzyc zakladke. U mnie skladnia zakladki wyglada tak:
file:///E:/Geocache/op/indeks.html
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Bas za post:
Calineczka

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Calineczka » wtorek 20 lipca 2010, 15:34

BINGO :D
Bas, wielkie dzięki, naprowadziłeś mnie na właściwy trop.
Ukrywanie samych folderów czy podfolderów nic nie dawało, jak nie był w "system" to był indeksowany i tyle. Niemniej w czasie zabaw podejrzałem we wbudowanej przeglądarce adres po otwarciu bazy...tak więc zeby było dobrze powinno być:

Kod: Zaznacz cały

 file:///card/system/baza/index.html
a ja z literką "e" kombinowałem bo tak mi mini commander wyświetlał ten dysk/pamięć, ehh....no cóż, potestuję jeszcze ale na szybko wygląda na to, że będzie działało :D :D :D
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Calineczka za post:
filips
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Bas » wtorek 20 lipca 2010, 16:46

Dobrze gdy baza Filipsa dziala :)

Szkoda, ze nie dziala w tym sprzecie ukrywanie folderow. Sprawdzales czy dziala ukrywanie obrazkow?
Swoja droga niezle, ze sprzet nie daje sie omamic ukryciem folderu...

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Highlander » sobota 24 lipca 2010, 22:42

A ja (tak myślę) mam rozwiązanie problemu indeksowania plików w Nokiach z Symbianem. Mam Nokia E52 i po wgraniu Bazy Filipsa telefon oczywiście zamulił wykonując indeksację fotek. Po wykonaniu pliku indeksacji > 200 MB kończyło się miejsce na karcie.

Wykonałem inspekcję i odkryłem w katalogu /Private/ w jednym z podkatalogów plik o wszystko mówiącej nazwie "glxmdstn" o rozmiarze > 200 MB. Google podpowiedział że plik ten zawiera indeksację grafik.

Podłączyłem telefon przez USB do komputera w trybie "Masowym", skasowałem ten plik i - uwaga - dodałem go ponownie jak pusty plik (Total Commander), i zmieniłem mu atrybut na "read only".

Efekt jest taki że telefon nie jest w stanie wykonywać indeksacji plików i problem z głowy. Pewnie nie rozwiązuje to problemu osobie która ma mnóstwo innych zdjęć które chce sobie indeksować, ale ja tego nie potrzebuję.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Calineczka » niedziela 25 lipca 2010, 01:43

bas, nie sprawdziłem ukrywania obrazków, ale myślę, że skoro ukryte foldery indeksował to pewnie i same pliki również.
A z tym "read only" ciekawy patent ;-). Niestety, u mnie by to nie zadziałało, indeksuje do pamięci ulotnej-wyłaczam telefon, włączam i ponownie to robi, stary plik znika (powraca pierwotna pojemność pamięci telefonu)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Highlander » niedziela 25 lipca 2010, 11:35

Calineczka pisze:bas, nie sprawdziłem ukrywania obrazków, ale myślę, że skoro ukryte foldery indeksował to pewnie i same pliki również.
A z tym "read only" ciekawy patent ;-). Niestety, u mnie by to nie zadziałało, indeksuje do pamięci ulotnej-wyłaczam telefon, włączam i ponownie to robi, stary plik znika (powraca pierwotna pojemność pamięci telefonu)
Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. Mi powraca oryginalna pojemność pamięci telefonu od razu jak skasuję wielki plik z indeksem. Oczywiście telefon po skasowaniu będzie go automatycznie odtwarzał. Jeśli jednak podłożymy mu pusty plik o identycznej nazwie, tylko że "read only" to program indeksacyjny Symbian'a nie będzie w stanie go otworzyć i zapisywać danymi. No i oszczędzamy setki megabajtów na karcie.

U mnie na Nokia E52 naprawdę do działa. Sprawdzę to jeszcze na Nokii 6730C.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1915
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: krystiant » niedziela 25 lipca 2010, 12:16

U mnie jest chyba jeszcze inaczej (nokia 6110 navigator). Jak wgrałem bazę to telefon działa dobrze, ale chyba indeksuje i na pewno zamula dopiero jak wchodzę w opcję menu do przeglądania zdjęć, a ponieważ nie mam ich dużo (w sensie robionych fotek) i częściej przeglądam po kabelku z komputera to się nie przejmuję.
Jak już koniecznie chcę zobaczyć/pokazać zdjęcie na telefonie to otwieram je przez przeglądarkę plików, a nie "galerię zdjęć"
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: Bas » sobota 31 lipca 2010, 00:40

U mnie w ogole nie ma takiego pliku z glxmdstn w nazwie.
Inna sprawa, ze od kilku dobrych lat korzystam z telefonow na Symbianie i zawsze mialem szczescie do takich w ktorych pomagalo ukrywanie folderow lub samych obrazkow. Fotki wykonane komorka sa indeksowane. Zrzuty ekranu wykonane w komorce nie sa indeksowane, bo folder jest ukryty - w 5800 spisuje sie to znakomicie. Fotki z bazy Filipsa nie sa indeksowane...

Jesli telefon odczytuje ukryte foldery, to pewnie "widzi" tez ukryte pliki. Na calej bazie Filipsa nie ma sensu tego sprawdzac, ale nie zaszkodzi wrzucic kilka ukrytych fotek do folderu i upewnic sie, ze faktycznie telefon zostal dobrze zaprogramowany.

Jak widac nie ma jednego uniwersalnego rozwiazania

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: baza na telefonie komórkowym..-problem

Post autor: picek » piątek 06 sierpnia 2010, 12:07

pokombinowałem pokombinowałem i mam bazę w katalogu SYSTEM :D
Otóż zrobiłem tak: wrzuciłem sobie plik index.html na kartę do katalogu:
E:\baza\op\index.html
Uruchomiłem, zrobiłem zakładkę do niej.
Schowałem bazę do "system" i wszedłem w przeglądarkę. Zakładka oczywiście nie działała, ale po zaznaczeniu jej dałem Opcje\Zarządz. zakładk.\Edytuj.
Tam w oknie "Nazwa" zostawiłem "baza" a okno niżej zmieniłem z:
file:///E:/baza/op/index.html
na
file:///E:/system/baza/op/index.html
Zapisałem. Nie poszło od razu. Ale wyszedłem z przeglądarki całkiem, włączyłem ponownie i... działa!

Wniosek: edycja zakładki przynosi efekt dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu przeglądarki.
Ścieżki E:/ - to adres karty u mnie w telefonie :)
Dzięki temu w końcu mi bazy nie indeksuje i w końcu działa galeria :D
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

ODPOWIEDZ