Baza się skończyła?

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Liszewski.36
Wyjadacz
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek 20 lipca 2009, 23:19
Lokalizacja: Gdynia

Baza się skończyła?

Post autor: Liszewski.36 » niedziela 20 czerwca 2010, 22:51

Mam taki problem, że po aktualizacji bazy nie pojawiają mi się nowe skrzynki w katalogu, ale w zakladce "nowosci tak". Krótko mówiąc mogę znalezc wszystkie kesze do OP23BD, a dalej tak jakby nie ściągneło. Bo np kesza z waypointem OP28... nie mam, bo folder "2" ma tylko foldery do "3". Czy inni też tak mają, czy to może przez te niedawne problemy?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » poniedziałek 21 czerwca 2010, 08:17

"U mnie działa". Zobacz czy na stronie http://oc.achjoj.info/baza/op/ jest ok. Choć z tego co widzę, tu ostatni jest kesz http://oc.achjoj.info/baza/op/2/8/C0.html i taki zapewne powinieneś mieć u siebie. Jesli coś się nie synchronizuje, to wietrzę problem u Ciebie. Chyba, że inni też tak mają (?).

PS: z powodów błędów w oprogramowaniu zewnętrznym do czasu wyjaśnienia, baza będzie uaktualniana ręcznie (raz dziennie/parę dni). Za opóźnienia przepraszamy :)

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1739
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Baza się skończyła?

Post autor: brasia » poniedziałek 21 czerwca 2010, 20:11

Mam tak samo: ostania 28C0.
Ale baza poi (oc.csv) po 13.06 przestała się uaktualniać :(
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » poniedziałek 21 czerwca 2010, 22:08

A skąd i jak pobierasz csv?

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1739
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Baza się skończyła?

Post autor: brasia » wtorek 22 czerwca 2010, 16:27

Pobieram "od zawsze" plikiem oc-poi-update.bat

Kod: Zaznacz cały

SET RSYNC_PASSWORD=geokrety
rsync.exe --archive --compress --update --human-readable --times --progress --recursive --bwlimit=15 --timeout=600 ocpl@achjoj.info::ocpoi %OC_DEST%
SET RSYNC_PASSWORD=
SET SET OC_DEST=
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Liszewski.36
Wyjadacz
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek 20 lipca 2009, 23:19
Lokalizacja: Gdynia

Re: Baza się skończyła?

Post autor: Liszewski.36 » wtorek 22 czerwca 2010, 16:34

Problem po części został rozwiązany. Usunołem starą baze i ściągnołem od nowa. Tym razem z tymi dawno zaległymi keszami. Ale coś znowu nie gra bo ni jak nie moge jej rozpakować na kartę pamięci. Ściągniętego winRAR'a klikam > ropzakuj plik... > i daję do folderu Baza na moim telefonie. Pokazuję, że się wypakowywuję trwa to jakieś 3-5 minut po czym okienko się zamyka, a karta jak była pusta tak jest pusta. Karta napewno działa i ma dostateczną pojemność, ponieważ już wcześniej ściągałem na nią baze. Gdzie może być problem?

EDIT: Problem raczej rozwiązany. Polegał on na tym, że przy rozpakowywaniu była zaznaczona opcja "Odśwież istniejące pliki", zamiast "Wypakuj..." :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » czwartek 24 czerwca 2010, 18:55

brasia pisze:Ale baza poi (oc.csv) po 13.06 przestała się uaktualniać :(
Sprawdź proszę, czy teraz może działa?
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi filips za post:
brasia

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1739
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Baza się skończyła?

Post autor: brasia » czwartek 24 czerwca 2010, 20:17

Działa :) dzięki !
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ivanhoe84
Bywalec
Posty: 31
Rejestracja: niedziela 08 listopada 2009, 15:47
Lokalizacja: Haile Silesia
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: Ivanhoe84 » środa 30 czerwca 2010, 16:11

Ta baza OC w postaci pliku .csv to rewelacyjna rzecz, na moim 60CSx funkcjonuje bez zastrzeżeń, jednak zauważyłem dwudniowe opóźnienie w aktualizacji które nie występowało przed tą przerwą o której była mowa. Poza tym zniknęły punkty dcp i polref (taka dygresja na marginesie)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » środa 30 czerwca 2010, 21:46

Niestety teraz jest tak, że cała baza (a więc i jej pochodne csv, gpx itp) są aktualizowane "z palca", czyli co 1-3 dni, zależnie od mojego wolnego czasu. Spowodowane jest to błędem w jednej z bibliotek wykorzystywanej w programie, i do czasu usunięcia błędu niestety będzie tak, jak napisałem...

czołem!
;F

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Re: Baza się skończyła?

Post autor: Highlander » środa 28 lipca 2010, 21:15

filips pisze:Niestety teraz jest tak, że cała baza (a więc i jej pochodne csv, gpx itp) są aktualizowane "z palca", czyli co 1-3 dni, zależnie od mojego wolnego czasu. Spowodowane jest to błędem w jednej z bibliotek wykorzystywanej w programie, i do czasu usunięcia błędu niestety będzie tak, jak napisałem...
Czy baza dalej jest aktualizowana ręcznie czy też automatycznie ale nieregularnie?

Pytam bo na stronie http://oc.achjoj.info/baza/op/opis.txt jest informacja że ostatni automatyczny update miał miejsce 17 lipca 2010. I faktycznie, ostatnia skrzynka w bazie to OP2A19 z 16 lipca.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » niedziela 08 sierpnia 2010, 17:56

Gdzieś już o tym pisałem. Jest pewien problem [1] informatyczny, z powodu którego nie można bazy uaktualniać z automatu, jak było wcześniej, ale trzeba z palca. Jak jestem w domu, staram się to robić codziennie/co kilka dni. Ostatnio byłem jednak na urlopie i baza nie była uaktualniana. Dziś już jedna (niestety:) wróciłem i aktualizacje zostaną wznowione. Bądźcie czujni :)

[1] dla zainteresowanych: pojawił się problem gdzieś w bibliotekach pakietu iconv (lub związanych) służącego do translacji kodowania (w naszym przypadku z UTF na plain ascii). Niezależnie, czy jest to iconv wywoływany z php czy z po prostu program systemowy iconv. Googlowałem, testowałem, sprawdzałem - nic. Należy zatem czekać na reperację w/w buga i chwilowo uzbroić się w cierpliwość.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » niedziela 08 sierpnia 2010, 19:08

Baza zasilona o nowe skrzynki i obrazki do nich. Miłego keszowania!
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi filips za post:
esem

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 97 razy
Kontakt:

Re: Baza się skończyła?

Post autor: filips » piątek 20 sierpnia 2010, 22:18

Uwaga uwaga,
ogłaszam wszem i wobec koniec problemów z uaktualnianiem się bazy! Znów jest jak za starych dobrych czasów, że co godzinę baza pobiera nowe skrzynki z oc, a więc i co godzinę jest świeża wersja bazy.

Z automatu.

Miłej synchronizacji :)

pozdrowienia,
F
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi filips za post (razem 2):
MaliniakHighlander

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: Baza się skończyła?

Post autor: Bas » piątek 20 sierpnia 2010, 23:55

Problemy z 2 skrytkami:
OP294B - brak pieciu obrazkow do skrzynki, z tym ze linkow do obrazkow nie ma juz w pliku html bazy, choc na OC sa:
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=10574

OP2A5B - http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=10846
sytuacja analogiczna.

W folderze tyt sa tez pliki o "dziwnych" nazwach:
#.html
%28.html
.html
%2C.html
%3F.html
%2F.html
%5B.html
..html
'.html
(.html
_.html
Ž.html
%23.html
%24.html
%27.html

Moze skrytki zaczynajace sie tak magicznie wstawic do jednego pliku?

Za to baza dziala az milo :)
Super :!:

ODPOWIEDZ