Jak synchronizować

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

hiroaq
Bywalec
Posty: 46
Rejestracja: niedziela 07 lutego 2010, 11:59

Jak synchronizować

Post autor: hiroaq » niedziela 13 czerwca 2010, 14:17

Witam!!

Myślę, że potrafię czytać ze zrozumieniem ale chyba nie w tym wypadku.
Mam ściągniętą bazę Filipsa na dysk.
Baza mi się nie aktualizuje ponieważ ostatnie logi mam z 02.06.2010
W celu zaktualizowania bazy co muszę zrobić??
Klikam rsync- pojawia się czarne okno i szybko znika.
Klikam oc update pojawia się Obrazek
Klikam oc poi update pojawia się Obrazek
A tak u mnie wygląda folder Obrazek

Zawartość mojego pliku oc-update :

@echo off

REM ------ To jest skrypt aktualizacji bazy tekstowej geokeszy opencaching.pl ---------

REM ** poniżej wpisz ścieżkę, do której chcesz pobrać bazę skrzynek
REM zaczynamy od /cygdrive/ potem nazwa dysku, np c i dalej już normalnie katalog
REM pamiętaj, że slesze mają być odwrotnie tj: /
REM np:
REM SET OC_DEST="/cygdrive/c/Moje Dokumenty/oc"
REM SET OC_DEST="/cygdrive/f/MSSEMC/Media files/other/oc"
REM SET OC_DEST="./poi"


REM SET OC_DEST="/cygdrive/%1/MSSEMC/Media files/other/oc"
SET OC_DEST="../"



rem ** Jeśli chcemy bez obrazków następną linijkę odkomentowujemy (usunąć REM)
rem Jeśli chcemy z obrazkami, to zakomentować (zacząć linijkę od REM)

rem SET BEZ_OBRAZKOW=--exclude="- oc/obr/*"
SET BEZ_GPX=--exclude="- oc/gpx/*"



REM -------------------- dalej nie manipulować ;) ----------------

echo ---------------------------------
echo Synchronizacja bazy (1)
echo ---------------------------------

SET RSYNC_PASSWORD=geokrety
rsync.exe --archive --update --skip-compress=jpg/png --stats --human-readable --times --progress --recursive --timeout=600 --password-file=rsync_password %BEZ_GPX% %BEZ_OBRAZKOW% ocpl@achjoj.info::oc %OC_DEST%

SET RSYNC_PASSWORD=
SET BEZ_OBRAZKOW=
SET BEZ_GPX=
SET OC_DEST=

echo ---------------------------------
echo Synchronizacja bazy zakończona :)
echo ---------------------------------

pause

Awatar użytkownika
r00t7
Forumator
Posty: 1943
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Re: Jak synchronizować

Post autor: r00t7 » niedziela 13 czerwca 2010, 15:07

dziwne, po kliknięciu ocupdate powinno się pojawić:
Obrazek

właśnie sobie synchronizuję i wszystko idzie poprawnie

hiroaq
Bywalec
Posty: 46
Rejestracja: niedziela 07 lutego 2010, 11:59

Re: Jak synchronizować

Post autor: hiroaq » niedziela 13 czerwca 2010, 15:20

Od samego początku mam taką sytuację. Bazę ściągałem kilka razy i ciągle to samo, wiec nie wiem czemu u mnie wcale nie chce to działać.
A pokaz zawartość pliku ocupdate.

To mi pomogło

Kod: Zaznacz cały

W sumie to dziś znalazłem rozwiązanie, choć nie jestem pewien poprawności formalnej ;) to jednak działa bez problemu. Więc tak:

1. pobrać jakiś starszy plik oc-update.bat, np z http://oc.achjoj.info/oc-rsync.zip
2. w linii zaczynającej się od "rsync.exe --archive" (linia nr 34) pod koniec zmieniamy fragment "ocpl@achjoj.info::oc" na "ocpl@achjoj.info::baza"
3. podmieniamy pliki oc-update.bat

i po sprawie.

Tak jak przypuszczałem wczoraj pisząc na forum oba pliki, czyli oc-update i oc-regiony mają tą samą zawartość, nie wiem czy to błąd, czy celowe działanie gdyż nie wgłębiałem się zbytnio w wątki dotyczące podziału na regiony.

pozdrawiam
Maciej

Awatar użytkownika
mechgw
Bywalec
Posty: 38
Rejestracja: sobota 29 maja 2010, 08:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Jak synchronizować

Post autor: mechgw » środa 16 czerwca 2010, 09:59

Wszystko powinno działać jak bęzie to wyglądało tak:

baza -
op
rsync

Jeśli będziesz mieć tak ułożone katalogi to powinno działać bez problemu...
A na jakim systemie to odpalasz i z jakimi uprawnieniami?

hiroaq
Bywalec
Posty: 46
Rejestracja: niedziela 07 lutego 2010, 11:59

Re: Jak synchronizować

Post autor: hiroaq » środa 16 czerwca 2010, 14:26

W katalogu BAZA mam folder OP i folder RSYNC.
Windows 7 i uprawnienia Administratora

Awatar użytkownika
mechgw
Bywalec
Posty: 38
Rejestracja: sobota 29 maja 2010, 08:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Jak synchronizować

Post autor: mechgw » środa 16 czerwca 2010, 19:30

Czyli tak jak pisał poprzednik, delikatne wzmianki w pliku. Jak podasz maila to wyśle ci pliki które ja posiadam.

Awatar użytkownika
taiffun
Bywalec
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek 25 października 2010, 23:41

Re: Jak synchronizować

Post autor: taiffun » wtorek 06 września 2011, 15:03

Zmieniając komputer i system (a bazę zwyczajnie przenosząc) natrafiłem na coś podobnego, ściągnąłem starę wersję która wyrzucała error jak w pierwszym poście, wyedytowałem oc na baza w 34 linii i dalej nie działa tak jak na początku po przeniesieniu:
Obrazek
I tak listuje masę błędów.
Problem pod windows 7, uprawnienia administratora (wg tego co pokazuje nt. konta w panelu sterowania, jednak nie mogę np zaznaczyć plikowi aktualizacji aby uruchamiał się pod poziomem admina). Jak to naprawić?

EDIT: "dwa haczyki" wspomniane w wątkudot. win7 miałem, zacząłem kombinować z właściwościami folderu... a tam: zakładka zabezpieczenia, klikam edytuj i dodaję pełną kontrolę wszystkim użytkownikom. Zauważyłem jeszcze tendencję win7 do atrybutu "tylko do odczytu" więc odznaczyłem to globalnie dla bazy (chyba zwykła zmiana nazwy folderu wystarczy i atrybut wraca).
Fakt faktem, że coś się ruszyło po tym i zadziałało.

ODPOWIEDZ