Baza a Win 7

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 22 grudnia 2009, 11:31

Cieszę się.

Choć chwilowo z powodu awarii serwera - synchronizacja danych jest niemożliwa...

kasownik
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: niedziela 11 maja 2008, 00:49
Lokalizacja: Szczecin

Re: Baza a Win 7

Post autor: kasownik » sobota 06 lutego 2010, 11:55

A ja mam problem z win7 :(

Po pierwsze, przesiadlem sie z XP na 7. Na XP mialem ustawione w harmonogramie automagiczne aktualizowanie bazy i wszystko dzialalo. Po instalacji 7 dlugo nie aktualizowalem bazy (prawie 1,5 miesiaca) i wczoraj probowalem to zrobic, ale po dojsciu do "receiving inc...." stawal i mysla, myslal cala noc, ale bez efektu.
Sprobowalem skasowac cala baze, ale na poczatek okazalo sie, ze nie mam uprawnien :!: :?: :!: a potem, ze mam usunac zabezpieczenie przed zapisem, ale z tym sobie poradzilem i katalog skasowalem. Zaciagnalem swiezy zaczyn z sieci, wypakowalem na hdd w glowny katalog, zeby sciezka nie byla za dlugo i teraz staje juz po napisie "Synchronizacja bazy (1)" a potem wywala rozne bledy np.

Kod: Zaznacz cały

io timeout after 600 seconds -- exiting
rsync error: timeout in data send/receive (code 30) at io.c(239) [sender=3.0.2]
Nazwa '--password-file' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
Sprobowalem zrobic synchronizacje pod XP odpalonym w wirtualnej maszynie ale tam z kolei wyskakuja takie bledy:

Kod: Zaznacz cały

rsync: readlink "/cygdrive/y/rsync/\/index.html" failed: No such host or network path (136)
rsync: readlink "/cygdrive/y/rsync/\/op" failed: No such host or network path (136)
rsync: readlink "/cygdrive/y/rsync/\/rsync" failed: No such host or network path (136)
rsync error: some files could not be transferred (code 23) at main.c(1031) [sender=3.0.2]
Nazwa '--password-file' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,program wykonywalny lub plik wsadowy.
Cos zle robie? Firewall windowsowy wylaczony, ESET sie ladnie pyta, czy mozna poscic rsync, wiec co moze byc jeszcze??

Pogoda sliczna, skrzynki czekaja, a ja nie mam pomocy naukowych :(
--== Live Long & Prosper ==--

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=628][img]http://www.opencaching.pl/statpics/628.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1199][img]http://geokrety.org/statpics/1199.png[/img][/url]

mmotow
Nowy na forum
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek 28 kwietnia 2008, 08:05

Re: Baza a Win 7

Post autor: mmotow » niedziela 21 marca 2010, 21:39

To i ja się do zapytania przyłączę. Wypadłem z obiegu na prawie rok, teraz wracam i chyba będzie lipa ;)

Podobnie jak kolega kasownik pobrałem zaczyn, ale synchronizacja nie działa - Win XP. Wywala te same błędy jak powyżej. Może ktoś pomoże?

PS:
1. Dopiszę jeszcze, że synchronizacji próbowałem z rożnych miejsc - karta i HDD, zawsze ten sam błąd.
2. Sprawdziłem też starszą wersję pliku oc-update.bat, która siedział gdzieś tam na dysku, ale ona zwraca błąd "nieznany obiekt oc", zresztą jak widzę zmienił się ten plik dość mocno chyba po wprowadzeniu regionów.
3. Co mnie jeszcze zaciekawiło to, że plik oc-ubpdate i oc-regiony wyglądają chyba identycznie - być może tu jest błąd.
4. I na koniec dodam, że na stronach pobierania nie działa link do zaczynu na Mirror 2.

pozdrawiam
"Trzy są wybrzeża, które najbardziej spodobały mi się w całej Europie
Złoty Róg, Zatoka Triesteńska i Zatoka Gdańska"
Alexander von Humboldt

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1621
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Baza a Win 7

Post autor: brasia » poniedziałek 22 marca 2010, 21:05

Mam win2k, stary plik bat daje radę, natomiast nowy nie synchronizuje :(
W zasadzie nie zaprzątam sobie tym głowy, ale widzę, że inni też mają podobne problemy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

mmotow
Nowy na forum
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek 28 kwietnia 2008, 08:05
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Baza a Win 7

Post autor: mmotow » poniedziałek 22 marca 2010, 21:39

W sumie to dziś znalazłem rozwiązanie, choć nie jestem pewien poprawności formalnej ;) to jednak działa bez problemu. Więc tak:

1. pobrać jakiś starszy plik oc-update.bat, np z http://oc.achjoj.info/oc-rsync.zip
2. w linii zaczynającej się od "rsync.exe --archive" (linia nr 34) pod koniec zmieniamy fragment "ocpl@achjoj.info::oc" na "ocpl@achjoj.info::baza"
3. podmieniamy pliki oc-update.bat

i po sprawie.

Tak jak przypuszczałem wczoraj pisząc na forum oba pliki, czyli oc-update i oc-regiony mają tą samą zawartość, nie wiem czy to błąd, czy celowe działanie gdyż nie wgłębiałem się zbytnio w wątki dotyczące podziału na regiony.

pozdrawiam
Maciej
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi mmotow za post:
schron
"Trzy są wybrzeża, które najbardziej spodobały mi się w całej Europie
Złoty Róg, Zatoka Triesteńska i Zatoka Gdańska"
Alexander von Humboldt

kasownik
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: niedziela 11 maja 2008, 00:49
Lokalizacja: Szczecin

Re: Baza a Win 7

Post autor: kasownik » wtorek 23 marca 2010, 20:55

mmotow: niestety twoj sposob pod win7 nie dziala :(

wiec nadal pozostaje mi synchronizacja pod wirtualna maszyna :(
--== Live Long & Prosper ==--

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=628][img]http://www.opencaching.pl/statpics/628.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1199][img]http://geokrety.org/statpics/1199.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Re: Baza a Win 7

Post autor: Hern » środa 24 marca 2010, 15:15

kasownik pisze:mmotow: niestety twoj sposob pod win7 nie dziala :(
A sprawdzałeś prawa do katalogu (i plików) w którym chcesz synchronizować bazę ? Winda często głupieje i ustawia te z "zaczynu" co się ma jak pięść do nosa do usera pod win.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
schron
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: wtorek 03 listopada 2009, 00:10
Lokalizacja: 3miasto

Re: Baza a Win 7

Post autor: schron » poniedziałek 05 kwietnia 2010, 08:52

mmotow pisze:W sumie to dziś znalazłem rozwiązanie, choć nie jestem pewien poprawności formalnej ;) to jednak działa bez problemu. Więc tak:
pozdrawiam
Maciej
Dzięki to rozwiązało problem u mnie :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1621
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

"Czkawka" pod Win 7

Post autor: brasia » niedziela 13 lutego 2011, 15:25

Do niedawna miałem Win2000 i z synchronizowaniem nie było problemu.
Teraz przesiadłem się na win7 i podczas synchronizacji szereg plików jest nieuaktualnianych, następnie szereg uaktualnione, znowu kilkadziesiąt nie, kilkadziesiąt tak.... I tak w kółko.
Uprawnienia administratora, w panelu zapory przy rsynch oba "ptaszki".
Poniżej zrzut z fragmentu synchronizacji:
Obrazek
Widać zarówno te niezsynchronizowane jak i te prawidłowo zsynchronizowane pliki.
Coś robię źle, czy problem z serwerem ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ