problemy z zipem bazy

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Melon
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 17 sierpnia 2009, 19:59
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

problemy z zipem bazy

Post autor: Melon »

Witam

walczę od wczoraj z bazą i mam cały czas jakiś problem.
A mianowicie przy próbie rozzipowania wyskakują mi komunikaty o błędzie:
! D:\Dokumenty Piotrka\gps\baza.zip: Nie mogę utworzyć op\tyt\?.html
! Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
! D:\Dokumenty Piotrka\gps\baza.zip: Próbuję naprawić niewłaściwą nazwę pliku
! D:\Dokumenty Piotrka\gps\baza.zip: Zmieniam nazwę z „op\tyt\?.html” na „op\tyt\_.html”
! D:\Dokumenty Piotrka\gps\baza.zip: Nie mogę utworzyć op\tyt\*.html
! Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
! D:\Dokumenty Piotrka\gps\baza.zip: Próbuję naprawić niewłaściwą nazwę pliku
! D:\Dokumenty Piotrka\gps\baza.zip: Zmieniam nazwę z „op\tyt\*.html” na „op\tyt\_.html”


O takie właśnie.
Niby baza w telefonie działa, ale np SmartGPX jej nie widzi.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Acha. Mam nokię e 71 jak by to coś pomogło

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

w folderze "tyt" wystepuja magiczne nazwy plikow html, w tym plik html bez nazwy (tylko kropka i rozszerzenie) i pliki ze znakiem "%" w nazwie. Mozliwe, ze program rozpakowujacy ma z tym problem :shock:

Jak postepujesz ze spakowanymi plikami 2/5/10 dni? Czym je rozpakowujesz? Jak pobierasz z sieci?

Melon
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 17 sierpnia 2009, 19:59
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Melon »

Pierwszy raz to robiłem
Rozpakowywałem win rarem na telefon podłączony jako pamięć masowa. Szło 2 godziny.
Działa właściwie dobrze, przynajmniej tak to wyglada mimo tych błędów, ale baza zajęła mi 850 mb. Nie wiem czemu, bo na PC zajmuje 340
Chyba jeszcze raz spróbuje wrzucić.
I nie wiem czy dobrze rozumiem. Ale na symbiana nie da się aktualizować chyba bazy po kawałku? tylko przegrywać całość ponownie?

Za to smartGPX mi działa. Znów nie doczytałem:)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Pierwszy raz, czyli mega paczka - to musi trwac.
Update malych paczek trwa krotko. Mozna ulatwic sobie zycie korzystajac z wget i unzip, a w pliku bat wpisac np. tak:

Kod: Zaznacz cały

@echo off
set pobierz=baza-2d-bo.zip
wget -N http://oc.achjoj.info/zip/%pobierz%
unzip32 -u %pobierz% -d '../' 
del %pobierz%
echo -  dane zaktualizowane
Pliki z paczki zapisywane sa bez zadnych problemow bez wzgledu na magiczne znaki w nazwie, a calosc operacji (pobranie paczki i wypakowanie do odpowiedniego folderu) wymaga 2 klikniec.

Wielkosc na karcie pamieci - niemal na pewno masz duze klastry na karcie. Zgraj dane na dysk, sformatuj karte (klastry 4kb) i powinno byc duzo lepiej :) W bazie Filipsa mamy 27 tysiecy malych plikow, wiec straty musza byc. Obecnie (przy klastrach 4kB) roznica siega blisko 60MB, ale przy dzisiejszych kartach pamieci to nic :)

Melon
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 17 sierpnia 2009, 19:59
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Melon »

Dzięki
spróbóję tak zrobić
Wsadziłek do telefonu kartę 8 GB
więc jeszcze troche miejsca mam.
Ale wiadomo, że im więcej wolnego w zapasie tym lepiej :)

Puki co nauczyłem się to obsługiwać i chodzi mi ładnie.

Awatar użytkownika
markpm
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: czwartek 15 kwietnia 2010, 09:54
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: problemy z zipem bazy

Post autor: markpm »

Też mam pytanko: baza "waży" na komputerze 370 mega. Czy i jak da się wgrać pojedyncze rejony (chodzi mi o woj. małopolskie i śląskie) ?
Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Re: problemy z zipem bazy

Post autor: filips »

markpm pisze:Też mam pytanko: baza "waży" na komputerze 370 mega. Czy i jak da się wgrać pojedyncze rejony (chodzi mi o woj. małopolskie i śląskie) ?
da się - zobacz http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=21&t=4918

ODPOWIEDZ