montowanie kart pamięci usb pod linuxem

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

montowanie kart pamięci usb pod linuxem

Post autor: filips » środa 05 sierpnia 2009, 07:53

cześć,
mam pytanie do praktyków. Otóż przy apdejtowaniu bazy rsyncem bezpośrednio na kartę pamięci pod linuxem pojawiają się pewne problemy. Przy podmontowaniu karty z opcją shortname=lower powstają błędy spowodowane niekompatybilnością małych/wielkich liter. Przy shortname=mixed wszystko jest ok, ale z kolei nie każdy nośnik daje się tak podłączyć. Np telefon SE k750i jest ok, ale już palmtop (w trybie karty pamięci za pomocą aplikacji WM5torage) w ogóle nie chce się podmontować z taką opcją...

macie jakiś sposób na tego Arcybiadesa?

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 05 sierpnia 2009, 08:15

Pod Windowsami zauwazylem ze kopiowanie czegos na karte siedzaca w telefonie czy pockecie podlaczonym do kompa jest o wiele wolniejsze niz kopiowanie na te sama karte ale w czytniku podczepionym do kompa.
Moze warto zainwestowac kilka zlotych w czytnik kart ?
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 05 sierpnia 2009, 08:38

hej,
mam czytnik kart, ale nie chce mi się wachlować kartami. Zresztą z czytnikiem też są podobne jazdy ;)

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » środa 05 sierpnia 2009, 09:51

ted69 pisze:Pod Windowsami zauwazylem ze kopiowanie czegos na karte siedzaca w telefonie czy pockecie podlaczonym do kompa jest o wiele wolniejsze niz kopiowanie na te sama karte ale w czytniku podczepionym do kompa.
Moze warto zainwestowac kilka zlotych w czytnik kart ?
To zależy od telefonu, niektóre mają osobny tryb pamięci masowej i wtedy telefon działa jak czytnik.
Inna sprawa, że czytnik kart warto mieć :lol:
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Post autor: krystiant » środa 05 sierpnia 2009, 09:52

Ja praktykiem jeszcze nie jestem, bo dostaję taki błąd

Kod: Zaznacz cały

Dane pochodza z serwisu opencaching.pl [1] i zostaly przekonwertowane
na pliki html przez filipsa [2] i udostepnione na jego stronie [3]

Pamietaj: najswiezsze dane zawsze na opencaching.pl [1]

[1] http://www.opencaching.pl/
[2] http://achjoj.info/kontakt.html
[3] http://oc.achjoj.info/

Ostatni update:    Wed, 05 Aug 2009 09:26:03 +0200
Odleglosci wptow:  Sun, 02 Aug 2009 04:04:22 +0200 4155.2s.
Wygenerowano dnia: Wed, 05 Aug 2009 09:26:21 +0200
Czas wykonywania skryptu: 12.56s.

Rozmiar bazy z obrazkami:
195M	/0
174M	/1
1,0M	/tyt
960K	/usr
392K	/okolice
288K	/rejony
371M	

@ERROR: Unknown module 'oc'
rsync error: error starting client-server protocol (code 5) at main.c(1503) [receiver=3.0.6]
---------------------------------
Synchronizacja bazy zakonczona
---------------------------------
Wiem, że chodzi o "::oc" tylko nie wiem co z tym zrobić. O co chodzi z tym modułem "oc"?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 05 sierpnia 2009, 10:00

Zmień oc na baza

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 05 sierpnia 2009, 10:11

loslos pisze:To zależy od telefonu, niektóre mają osobny tryb pamięci masowej i wtedy telefon działa jak czytnik.
Co do telefonow - zgoda. Natomiast u mnie i plugin do FARa i WMStorage dzialaja straszliwie wolno i slamazarnie przy kopiowaniu duzej ilosci plikow na karte w Pockecie.

EDIT
Widze ze sie pojawila nowsza wersja WMStorage - 1.9 (mialem dotychczas 1.8 )
http://www.modaco.com/content/smartphon ... wm5torage/
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Post autor: krystiant » środa 05 sierpnia 2009, 23:02

filips pisze:Zmień oc na baza
Dzięki, działa.
To teraz mogę potestować... Jak się objawia błąd, od którego zacząłeś wątek? Możesz podać jakiś prosty test, żebym mógł sprawdzić jak jest u mnie? Pewnie jakiś konkretny kesz...
Teraz montowałem z roota bez dodatkowych opcji i jedyny błąd to powtarzające się, że nie może zrobić chown z powodu praw (ls -l pokazuje 755)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » czwartek 06 sierpnia 2009, 07:30

Już nie pamiętam, jaki jest błąd, generalnie nie da się podmontować. Sprawdzę w domu. Generalnie przy złym podmontowaniu (tzn z opcją shortname=lower) nowe katalogi tworzone są małymi literkami, przez co nie działają odpowiednie linki w bazie.

Te błędy o których piszesz: zmień opcję --archive na -rltD, powinno nie generować błędów.

pozdrowienia,
F

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Post autor: krystiant » czwartek 06 sierpnia 2009, 13:03

filips pisze:Te błędy o których piszesz: zmień opcję --archive na -rltD, powinno nie generować błędów.
Zostawiłem --archive ale zamontowałem z takimi opcjami codepage=852,rw,nosuid,nodev,noatime,uid=1000,iocharset=iso8859-2 i błędów nie było.
Wcześniej montowałem z roota i bez opcji... Pewnikiem dodanie mojego uid wpłynęło na wyeliminowane błędów.
W samym działaniu bazy na telefonie (nokia 6110 navigator) nie zaobserwowałem błędów.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: montowanie kart pamięci usb pod linuxem

Post autor: filips » sobota 08 sierpnia 2009, 22:14

filips pisze:Przy shortname=mixed wszystko jest ok, ale z kolei nie każdy nośnik daje się tak podłączyć. Np telefon SE k750i jest ok, ale już palmtop (w trybie karty pamięci za pomocą aplikacji WM5torage) w ogóle nie chce się podmontować z taką opcją...
Problem rozwiązany. Okazało się, że gconf (tzn konfiguracja gnome) przechowuje jakieś stare parametry montowania. Po ich wyczyszczeniu wszystko jest primo gusto.

ODPOWIEDZ