Kilka nowości w bazie

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 92 razy
Kontakt:

Kilka nowości w bazie

Post autor: filips » wtorek 04 sierpnia 2009, 18:35

cześć,
takie oto nowości na chwilę obecną w bazie:
1) poprawione odnośniki o których mowa w sąsiednich wątkach - mam nadzieje, że skutecznie. Proszę o sprawdzenie
2) dodałem informacje o nowych skrzynkach w rejonach geograficznych i miastach, np
Lodz (188, 4 new) oraz w spisie skrzynek wg rejonów i miast
3) dodałem kilka rejonów i miast w których od ostatniego updatu nastąpił wykwit skrzynek ;), m.in.: Bory Tucholskie, Trójmiasto, GOP (górnośląski okręg przemysłowy - może być taka nazwa?), MRU, Beskid Śląski i Żywiecki
4) Pomorze podzieliłem na pół (wschód i zachód)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi filips za post:
Calineczka

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 04 sierpnia 2009, 19:24

Wyglada ze jest poprawione :) Odsylacze wg pierwszej literki usera - OK.
Odsylacze wg pierwszej literki nazwy skrzynki - OK ale z malym "ale"
W spisie sa odsylacze do skrzynek ktorych nazwa ma sie zaczynac od przecinka ale FF pozniej nie moze tego otworzyc - mamy jedna taka skrzynke OP1D1C.
Podobnie - nazwa zaczynajace sie od znaczka "/" - tez , z przyczyn oczywistych - nie da sie otworzyc danego linku - mamy trzy takie skrzynki.
Natomiast "kropke" otwiera prawidlowo.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 04 sierpnia 2009, 19:29

ted69 pisze:W spisie sa odsylacze do skrzynek ktorych nazwa ma sie zaczynac od przecinka ale FF pozniej nie moze tego otworzyc - mamy jedna taka skrzynke OP1D1C.
Podobnie - nazwa zaczynajace sie od znaczka "/" - tez , z przyczyn oczywistych - nie da sie otworzyc danego linku - mamy trzy takie skrzynki.
Natomiast "kropke" otwiera prawidlowo.
Wiem o tym, ale nie wiem, jak to elegancko rozwiązać...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 04 sierpnia 2009, 19:43

Mam takie pytanie - po co w bazie skrzynki zarchiwizowane ?
Np taka - OP1333
Moze sa tez i zablokowane :) Nie wiem, nie mam jak sprawdzic.

EDIT
Sprawdzilem - zablokowane TEZ sa :)
Obrazek . Obrazek

etnamars
Forumator
Posty: 1530
Rejestracja: niedziela 08 lutego 2009, 14:57

Post autor: etnamars » wtorek 04 sierpnia 2009, 20:07

ted69 pisze: Sprawdzilem - zablokowane TEZ sa :)
Prawda. Jak dotąd baza filipsa jest jedynym źródłem, gdzie można sobie obejrzeć skrzynki zawieszone przez RR, których na oc.pl nie zobaczymy. Całkiem ciekawe rzeczy można wydłubać.:)
Marcin

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1717
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » wtorek 04 sierpnia 2009, 20:17

etnamars pisze:
ted69 pisze: Sprawdzilem - zablokowane TEZ sa :)
Prawda. Jak dotąd baza filipsa jest jedynym źródłem, gdzie można sobie obejrzeć skrzynki zawieszone przez RR, których na oc.pl nie zobaczymy. Całkiem ciekawe rzeczy można wydłubać.:)
Marcin
Może dałoby się wprowadzić wybór czy użytkownik chce 'wszystkie skrzynki'/'tylko aktywne' podobnie jak wybór obrazków. Części użytkowników na pewno taka opcja się spodoba (mniejsza waga bazy).
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 04 sierpnia 2009, 20:24

Można rozważyć taką propozycję. Choć ja czasem korzystam z informacji o skrzynkach zarchiwizowanych.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 04 sierpnia 2009, 20:30

etnamars pisze: Prawda. Jak dotąd baza filipsa jest jedynym źródłem, gdzie można sobie obejrzeć skrzynki zawieszone przez RR,
Wcale nie jedynym ..... :lol:
Wyglada na to ze mamy 19 skrzynek zablokowanych przez RR.

EDIT
jedno pytanie do Flipa - dlaczego w bazie, w opisach skrzynek brakuje adnotacji RR (dodatkowe pole w opisie skrzynki)

Na przykladzie skrzynki OP0004 - jest taka adnotacja
Skrzynka została zablokowana.
W przypadku chęci aktywowania skrzynki proszę o kontakt z Radą.
Voit/RR
ale w bazie jej nie ma
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 04 sierpnia 2009, 20:48

Baza bazuje (jak sama nazwa wskazuje;) na tym, co otrzyma przez XML'a. Jeśli tam czegoś nie ma, to i w bazie nie będzie.

Wysłałem jakiś czas temu prośbę do RT o udostępnienie informacji o ocenach i geokretach w XMLu, więc może i te funkcje się kiedyś pojawią.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 09 sierpnia 2009, 07:32

zapytam niesmiało...
a co z podziałem bazy bratku ? :D

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » niedziela 09 sierpnia 2009, 21:53

Mów mi wuju.

Problemem jest to, że nie mam czasu "rozkminić" w jakiej formie należy podawać rsyncowi pliki, które ma zsynchronizować. Ale sądzę, że po wakacjach (wrzesień) powinienem się tym zająć.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 09 sierpnia 2009, 22:17

Oj, chyba na dobre zniknely paczki z plikami z ostatnich 5 i 10 dni, tak?

Przy okazji:
- brak pliku html dla OP 19ED
- brak obrazkow dla OP 19EC
- brak obrazkow dla OP 1993

Za to calosc dziala pieknie :)

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 00:06

filips pisze:Mów mi wuju.

Problemem jest to, że nie mam czasu "rozkminić" w jakiej formie należy podawać rsyncowi pliki, które ma zsynchronizować. Ale sądzę, że po wakacjach (wrzesień) powinienem się tym zająć.
A może prosto. Podzielić bazę na regiony w osobnych drzewach. Ktoś chce region, to synchronizuje dane drzewo, ktoś chce całość to synchronizuje katalog wyżej.
fakt, że do tego trzeba jeszcze zmienic sposób generowania całej bazy.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 06:29

czekam wciąż...

Wuju :D

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 06:33

Hern pisze: A może prosto. Podzielić bazę na regiony w osobnych drzewach. Ktoś chce region, to synchronizuje dane drzewo, ktoś chce całość to synchronizuje katalog wyżej.
fakt, że do tego trzeba jeszcze zmienic sposób generowania całej bazy.
Przy takim rozwiazaniu - przestanie dzialac polaczenie bazy filipsa z plikami WPT pod OziExplorera.
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ