Funkcjonalnosc bazy filipsa - jak sobie radzicie?

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » środa 17 czerwca 2009, 08:47

Czyli kliknięcie na rsync na karcie powoduje połączenie z internetem i zassanie aktualizacji?

I wyjasniej jeszcze te dni: pobranie 10 dni do starej bazy (sprzed 30 dni)dopisuje tylko ostatnie 10 dni? Czyli zostaje luka, tak?
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » środa 17 czerwca 2009, 08:58

rsynca nie odpalisz na PDA. Musisz z komputera. Albo poprzez przełożenie karty, albo jeśli masz podłączone PDA jako napęd zewnętrzny.

Możesz jedynie pobrać zipa - jak pisze Filip. Wtedy będziesz potrzebował połączenia z internetem.

Aktualizacja 10dniowa pozostawi lukę.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 17 czerwca 2009, 13:00

"Luka" ma jednak zabarwienie pejoratywne ;)

Rsync jest podstawowym sposobem aktualizacji bazy - jej synchronizacji. Mozna to robic czesciej lub rzadziej. Paczki z obrazkami lub bez sa duzym ulatwieniem i tak wlasnie trzeba na nie spojrzec. Jesli widze, ze ostatnia synchronizacja byla 6 dni temu, to najpierw pobieram paczke z 5 dni, a pozniej normalnie uruchamiam rsync.

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » środa 17 czerwca 2009, 13:34

Bas pisze:to najpierw pobieram paczke z 5 dni, a pozniej normalnie uruchamiam rsync.
A dlaczego tak, po ci paczka z 5 dni, skoro potem odpalasz rsynca to i tak updatuje się wszystko?

A już chyba znam odpowiedź, może chodzić o szybkość?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 17 czerwca 2009, 13:41

Chodzi o szybkość zapewne. Jak się kiedyś będzie komuś chciało napisać skrypt, który to zautomatyzuje, to już w ogóle będzie śmigać. Np taki:

1) zobacz datę ostatniej aktualizacji bazy na karcie
2) ściągnij paczkę zip (2,5,10 dniową)
3) resztę zassij rsyncem

w sumie chyba proste by to było do zaaplikowania.

zauważyłem ciekawą rzecz - rsyncowanie działa duuuużo szybciej na linuxie niż pod windowsem.

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » środa 17 czerwca 2009, 14:05

filips pisze:zauważyłem ciekawą rzecz - rsyncowanie działa duuuużo szybciej na linuxie niż pod windowsem.
Nie tylko Ty :) Ja niedawno porównałem winde z FreeBSD. Na FreeBSD tak mniej więcej dwa razy szybciej. Długo się nie zastanawiałem i teraz mam swój prywatny serwer rsync. Na nim winda synchronizuje się błyskawicznie bo to już po LANnie leci :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 17 czerwca 2009, 14:50

makos pisze:A już chyba znam odpowiedź, może chodzić o szybkość?
Tak, zdecydowanie tak.
Rsync dziala czasami wyjatkowo dlugo, a jesli trzeba synchronizowac duza ilosc plikow, to potrafi to robic ze 20 minut... i czasami nie konczy.

Jesli mam do synchronizacji calosc (obrazki+html), to moge to zrobic na 2 sposoby (pomijajac paczke):
1. rsync html, a pozniej rsync calosci
2. rsync calosci

Wariant 2 wydaje sie optymalny/normalny, ale dziala niemozliwie dlugo, gdy minie kilka dni bez rsync.
Wariant 1 brzmi zupelnie bez sensu - po co dwa razy rsync? Niemniej jednak taka synchronizacja trwa o wiele krocej i zawsze konczy sie sukcesem 8)

OT:
od kilku dni chodzi mi po glowie mysl parsera html, ktory wygeneruje gpx poszczegolnych skrzynek na podstawie bazy Filipsa. Na razie jest tak, ze trzeba pobierac mase MB (komplet skrzynek z OC), zeby uaktualnic baze gpx - bez sensu. Cos mi sie jednak zdaje, ze wtedy w serwisie pojawi sie mozliwosc pobierania ostatnio zmodyfikowanych skrzynek z ostatnich xx dni... :roll:

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 17 czerwca 2009, 15:04

Bas pisze:od kilku dni chodzi mi po glowie mysl parsera html, ktory wygeneruje gpx poszczegolnych skrzynek na podstawie bazy Filipsa.
Tzn jedna skrzynka - jeden gpx?

A przydatne by to było?

Bo sposób, o którym piszesz, to jak chwytanie lewego ucha prawą nogą jeszcze kręcąc pirueta i żonglując przy tym trzema piłeczkami ;) Może lepiej robić to na podstawi eoryginalnego GPXa czy XMLa pobieranego z OC?

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 17 czerwca 2009, 15:29

Przydatne byloby na pewno:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=51049#51049

obrazek:
http://img515.imageshack.us/img515/6544/ocdane.png

Parsowanie bazy w html, zeby robic gpx... Bardziej pokretnie to juz chyba sie nie da 8)

Inne wyjscie?
Dla uzytkownika z zewnatrz, nawet zalogowanego, legalnego i licho wie jakiego jeszcze nie ma dostepu do danych z serwisu. Rozmawialismy o tym kiedys w dziale RT. Ty masz "specjalny kanal dostepu" do tworzenia bazy.

Normalnie to mozna tylko pobrac kilkadziesiat MB danych z OC, zeby z tego wyjac tylko kilka MB nowszych danych - to dopiero jest bez sensu, czyz nie?
filips pisze:Może lepiej robić to na podstawi eoryginalnego GPXa
Teraz tak robie - luzik. Tyle, ze bez sensu :roll:

EDIT:
wariant - generowac gpx dla skrzynek (pojedynczo) w bazie Filipsa ;) Oczywiscie, nie skrocone (tylko nazwa i wspolrzedne), a pelne.

Belushi
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: czwartek 30 kwietnia 2009, 09:12
Lokalizacja: Rzeszow
Kontakt:

Post autor: Belushi » środa 15 lipca 2009, 14:29

A jeszcze jak sie tak rozwodzicie nad synchrem..
byc moze istnieje mozliwosc wywalenia z bazy skrzynek
- zarchwizowanych
- tymczasowo niedostepnych
- innych, ktore "nie dzialaja"

Podejrzewam, ze zmniejszyloby to baze do 2/3 pojemnosci.
Da sie ??
Pozdrawiam
Belushi
http://www.rzeszuf.com

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 15 lipca 2009, 14:54

Da się jak najbardziej, na tej samej zasadzie jak (planowana) aktualizacja skrzynek jedynie w danym rejonie.

Choć osobiście lubię mieć w telefonie wszystko - czasem opis już zarchiwizowanej skrzynki się przydaje w terenie...

etnamars
Forumator
Posty: 1530
Rejestracja: niedziela 08 lutego 2009, 14:57

Post autor: etnamars » środa 15 lipca 2009, 16:04

A jak to jest z plikiem .img wgrywalnym jako kolejna mapa? Plik nie zawiera opisów, tylko waypoint/typ/założyciel. Stamtąd chyba można spokojnie wywalić zarchiwizowane.

Co do ukrywania zarchiwizowanych - jak najbardziej.
Co do ukrywania tymczasowo niedostępnych? Zdarza się że założyciel nie ma pewności i uniedostępnia do czasu sprawdzenia. Takie sprawdzenie może wykonac każdy (a nóż-widelec), znaleźć, potwierdzić. Już nie wspomnę o zawieszeniu w ramach bliżej nieokreslonego protestu...
Marcin

Belushi
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: czwartek 30 kwietnia 2009, 09:12
Lokalizacja: Rzeszow
Kontakt:

Post autor: Belushi » środa 15 lipca 2009, 17:01

Ja tam nie wiem, nie znam sie, chwala Filipsowi, ze mu sie chcialo nad tym posiedziec. Tylko, ze jak sie ma duzo, to sie chce miec jeszcze wiecej :) A to wiecej dla mnie znaczy tak naprawde mniejsza baza (bez zarchiwizowanych na przyklad, bo faktycznie- czasowo niedostepne moga sie zmienic w kazdej chwili), za to posegregowana w jakis sposob dajacy manewr szukania w stylu "szukaj w promieniu 20 km od (miasto) (wspolrzedne)- podobnie jak to jest na stronie. Tak to widze, ale czy sie da ?? Nie wiem, nie jestem softwarowcem ino bardziej sprzetowcem :))
A do tego wlasnie dzis zrobilem upgrade bazy i pol godziny sciagania. Wydaje mi sie, ze dziwnym trafem robi cala baze od podstaw.
Pozdrawiam
Belushi
http://www.rzeszuf.com

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1724
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » środa 15 lipca 2009, 21:45

Są skrzynki w okolicy danej skrzynki. Jednak nie zawsze pokazuje wszystkie skrzynki. To znaczy otwieram opis skrzynki A i są najbliższe: B, C, D, E. Otwieram B a najbliższe to C, D, F, E (A już niewidać). Jednak jest to sporadyczne, na szczęście GPS się nie myli :).
Ale popieram szukaj w promieniu... od... przydałoby się, podobnie jak w najbliższych zaznaczony kierunek: azymut w stopniach lub chociaż literowo np. NE.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: piątek 26 czerwca 2009, 14:07

Post autor: Mider » środa 15 lipca 2009, 23:49

ZYR pisze:rsynca nie odpalisz na PDA.
Precyzyjniej, nie odpalisz jeśli na PDA masz Windwsa. Ale jak masz linuxa to odpalisz :)
Obrazek

ODPOWIEDZ