Funkcjonalnosc bazy filipsa - jak sobie radzicie?

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Funkcjonalnosc bazy filipsa - jak sobie radzicie?

Post autor: Arjano » wtorek 16 czerwca 2009, 20:15

Witam, mam pytanie, jak radzicie sobie z bazą filipsa?

Mam np. taki problem: bazę mam w telefonie i na nawigacji. Jadę sobie przypadkiem około 600 km od domu w teren, gdzie byc np. się nie spodziewałem. Pewnie są tu skrzyneczki - myślę sobie. No to poszukamy. Odpalam bazę i klops. Teren nie jest ani Bieszczadami, ani Warszawą Północną, ani Trójmiastem, ani nawet Beskidem Niskim.

No to inaczej, szukamy po miastach, ale teren ten nie jest w pobliżu Krakowa, Rzeszowa, Szczecina, to duże miasto, ale nie ma go w bazie filipsa w kategorii "miasta".

No to może po waypoincie, ale ja nie znam waypointów skrzynek tu obecnych.

No to może po autorze? A skąd mam wiedziec kto tu założył skrzynki?

Najnowsze paczki? Bez sensu.

I za przeposzeniem d...a zbita i muszę połaczyc się z internetem za pomocą komórki (no bo laptopa nie mam, dostępu innego do netu też nie). Teraz łatwo mogę poszuka najbliższych skrzynek np. od koordynat lub Piździejewic Górnych. Tylko, że to czesze mocno po kieszeni...

Jak wiem, gdzie jadę to przygotowuję sobie mapke z celami, wpisuję tam waypointy, albo drukuję fragment z mapy na opencaching i też muszę tam nanieśc odręcznie waypointy. Trochę głupia zabawa. Zawsze najciekawszej skrzynki nie mam opisanej, choc tu już łatwo sobie poradzic znając waypointa najbliższej.
Więc jak sobie Wy radzicie w terenie ?
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » wtorek 16 czerwca 2009, 20:22

Hmmmmmmmmm
ja radzę sobie w ten sposób :
W navi samochodowej ma wgrany plik *.uam (używam automapy) i skrzynki widzę jako POI. Jeżeli w trasie pojawia się coś po drodze, to po kliknięciu na ikonkę kesza pojawia się jego opis z nr wpt. No i dalej sprawa prosta - Baza w telefonie, szukasz po wpt i już ...
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » wtorek 16 czerwca 2009, 20:46

Też tak robię, ale baza ta nie ma wszystkich skrzynek opencaching, a częśc z nich nie ma podanego WPT. :-(

Czy to duzy problem by baza filipsa szukała offline po współrzędnych?
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » wtorek 16 czerwca 2009, 20:48

Arjano pisze:ale baza ta nie ma wszystkich skrzynek opencaching,
?????????????????????
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » wtorek 16 czerwca 2009, 20:54

Hmmm, rozumiem, że masz baze filipsa wgraną do automapy w formacie *uam? Skad to można zassac?
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » wtorek 16 czerwca 2009, 21:00

bazę filipsa mam w telefonie
Bazę skrzynek w formacie *.uam robisz w ten sposób :
1. Na stronie głownej klikasz na zakładkę skrzynki
2. W szukaj wg. odległości wpisujesz współrzędne np: 53.00,000 i 17.00,000
3.w Maksymalna odległość wpisujesz 9999 i klikasz szukaj
4. na dole po prawej masz możliwość pobrania wszystkich skrzynek w różnuch formatach, klikasz wykaz od 1 do xxxxx uam i już
5. pobrany plik wrzucasz do navi samochodowej i wczytujesz do POI
Finito
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 15.126' E 019° 1.258'

Post autor: Saracen » wtorek 16 czerwca 2009, 21:04

Ariano, tak na szybko tutorialik dla Ciebie:
Strona główna OC.pl =>
Skrzynki=>
Ustawiasz parametry wyszukiwania jakie chcesz, (np w promieniu 1000km od domu :lol: )=>
Dajesz "Szukaj" =>
generuje ci się lista skrzynek wg zapodanych wcześniej parametrów =>
Na dole stronki z listą masz:
Wykaz z tej strony:
i
Wykaz od 1 do XXXXX :(czyli wszystkie z listy)
Wykaz możesz pobrać w takich formatach:
GPX GPX GC LOC KML GoogleMaps OV2 OVL TXT WPT no i UAM

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » wtorek 16 czerwca 2009, 21:05

Bardzo Ci dziękuję. Baza już się wgrywa :-) Teraz to będzie full wypas...
Saracen, Tobie też dziękuję. Inni pewnie też skorzystają. Proste, ale thx za poprowadzenie...
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » wtorek 16 czerwca 2009, 21:08

Ja w automapie mam kesze nieznalezione, z wyłączeniem ignorowanych i quizów.

Wyszukuję je przez wpisanie "%" w polu nazwa skrzynki i ograniczeniu się do Polski.
Reszta jak loslos pisze.

POI to POI, a baza filipsa to baza filipsa.
POI pikają na mapie i podają nazwę skrzynki (OPXXXX), o ile kesza nie znajdę po współzędnych, XXXX wpisuję do bazy filipsa i już wiem co i jak.
W bazie filipsa, są wszystkie skrzynki. Zdarzały się wyjątki, ale systematycznie bugi są przez Filipa usuwane.

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » wtorek 16 czerwca 2009, 21:12

Trzeba tylko od czasu do czasu wykasować wszystko i wciągnąć od nowa, bo jak sie będzie tylko dopisywać to niektóre skrzynki wyskoczą podwójnie.
Oczywiście tak jak pisze ZYR sortować skrzyneczki można dowolnie wg. zainteresowań potrzeb

edit : A i jeszcze jedno, tak jak i googlom tak i auto-mapie zdarza się pokazać skrzyneczkę np. po niewłaściwej stronie rzeki :wink:
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » wtorek 16 czerwca 2009, 21:23

Mam PDA, zainstalowany Ozi, oprócz tego na karcie baza Filipsa. Co pewien czas dorzucam do Oziego cala bazę skrzynek w formacie *.wpt - dzięki temu plikowi mam od razu po kliknięciu w dany waypoint przejście do bazy Filipsa (choć trochę długo się wczytują wszystkie punkty). Jak idę w określony teren to mogę ściągnąć plik *.wpt najbliższej okolicy czy nawet parę z punktów pośrednich i połączyć je w jeden - ważne jest tylko by mieć podkład pod Oziego w większej rozdzielczości niż ostatnio miałem szukając w W-wie - za podkład służyła mi mapa Polski w skali 1_750000 - na jeden pixel przypadało ok. 250m gdy w Beskidzie jak się włóczę to mam 7m/pix.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5936][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5936.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3083][img]http://geokrety.org/statpics/3083.png[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=View+my+profile&uid=d8461b1a-03a9-429f-aefb-1b721cc3188c[/img]

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1583
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brasia » wtorek 16 czerwca 2009, 22:42

U mnie w nawigacji wgrana baza POI, na palmie baza Filipsa i dalej jak Loslos :).
Brakuje mi tylko jednej rzeczy w bazie Filipsa, żeby najbliższe oprócz odległości miały też podany kierunek, podobnie jak przy wyszukiwaniu na stronie (np. SE, N ...) Dałoby się to dorobić ?
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 17 czerwca 2009, 07:49

Dałoby :) Ale to za czas jakiś dopiero.

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » środa 17 czerwca 2009, 08:15

A ja jeszcze zapytam się filipsa (jesteś wielki, dzięki za pomysł z bazą!) odnosnie aktualizacji bazy. Załóżmy, że bazę ściągnąłem miesiąc temu (czyli stara jest, sprzed 30 dni). I teraz chcę aktualizować. To jak zassam pakiet z 10 dni to mam komplet, czy tylko dopisane jest do starej bazy ostatnie 10 dni z pominieciem owych 20 wczesniejszych?
Czyli aby baza była aktualna stale to powinna być aktualizowana co minumum 10 dni (przy zasysaniu pakietu 10 dni+obr)?
Zatem, przy długim czasie nie aktualizowania nalezy pobierac cały zip bazy na nowo?
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 17 czerwca 2009, 08:34

cześć,

bazę najłatwiej synchronizować rsyncem - idziesz do katalogu rsync na karcie pamięci (tam gdzie jest baza) i klikasz na odpowiedni .bat czy .sh i powinna zrobić się aktualizacja.

Jeśli daaawno nie aktualizowałeś bazy (kilka miesięcy) to efektywniej będzie pobrać całą bazę od nowa.

W terenie (łaczenie przez WiFi, GPRS na komórce itp) łatwiejsze może być pobranie zmian z ostatnich 2,5,10 dni w formacie ZIP).

mam nadzieję, że wyjaśniłem :)

ODPOWIEDZ