Filips - no zmiłuj sie ...

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Filips - no zmiłuj sie ...

Post autor: marwaldor » poniedziałek 30 marca 2009, 20:42

....i podziel w końcu bazę na mniejsze kawałki... na moje karcie 2Gb ona zajmuje już ponad 600Mb... i ta aktualizacja... trwająca długimi minutami - bo całej bazy...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 30 marca 2009, 21:11

Sprobuj (po zarchiwizowaniu danych z karty) zmienic wielkosc klastra podczas formatowania karty - prawdopodobnie u Ciebie sa za duze dla takich maluchow.

U mnie na karcie baza zajmuje 377MB. Wiecej jest chyba w watku glownym o bazie...

Nie probuj z poziomu Eksploratora, bo nie ma dodatkowych opcji. Wejdz w: Zarzadzanie komputerem -> zarzadzanie dyskami -> formatuj...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 marca 2009, 21:15 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » poniedziałek 30 marca 2009, 21:11

jeśli Ci zajmuje tak dużo miejsca to sformatuj kartę -> http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=3373

też miałem ten problem a po formacie wielkość bazy na karcie zmniejszyła się sporo ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 30 marca 2009, 21:14

problem jest tej natury: jak sformatuje tak kartę to odrazu wyskakuje mi komunikat: ze karta SD ma niepoprawny format i należy ją sformatowac... tak Vista reaguje na zmiane wielkości klastra...

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 21:34

Chętnie bym się zlitował i podzielił, ale coś nie mam czasu a priorytet podziału jest niewysoki ;)

PS: no dobra, dobra, podniosę nieco priorytet.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 30 marca 2009, 22:17

to choć o 2 stopnie podnieś ten priorytet :D

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Lokalizacja: Sopot

Post autor: Maliniak » poniedziałek 30 marca 2009, 23:33

ja miałem tak że za każdym razem jak włączałem komórkę to wyświetlał mi komunikat że mam źle sformatowaną kartę i czy chcę ją teraz sformatować
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 30 marca 2009, 23:46

Fajny programik do formatowania PENow wiec moze i karty sformatuje porzadnie
http://files.filefront.com/SP27608exe/; ... einfo.html
Polecany na stronie z Linuxami ne PENy
http://www.pendrivelinux.com/pud-linux- ... l-windows/
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ