Baza z podziałem na regiony

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Baza z podziałem na regiony

Post autor: filips » piątek 12 grudnia 2008, 07:49

Witam,
pojawił się temat/propozycja podziału bazy na regiony. Ponieważ wygląda na to, że technicznie nie będzie to skomplikowane, proszę osoby zainteresowane o podsyłanie tutaj rejonów, z jakich miały by być przygotowane "podzbiory" bazy w formacie:

Kod: Zaznacz cały

wspł_lewy_górny_róg, wspł_prawy_dolny_róg, nazwa_regionu
współrzędne w formacie dd.dddddd, np:

Kod: Zaznacz cały

52.122211,21.24543,42.299499,23.19993,Mazowsze_i_okolice
Jak znajdę chwilkę to zaprogramuję.

Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Posty: 379
Rejestracja: wtorek 02 września 2008, 13:39
Lokalizacja: Warszawa k/Serocka

Post autor: burak » piątek 12 grudnia 2008, 07:53

może na województwa wystarczy??
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 15.126' E 019° 1.258'

Post autor: Saracen » piątek 12 grudnia 2008, 10:59

burak pisze:może na województwa wystarczy??
podział na województwa byłby zbyt somplikowany, i nie dokładny ( zwłaszcza jeśli chodzi o skrzynki schowane przypadkowo na granicy województw. Gdzieś już o tym było; chyba w wątku dot GSAKa i generowanych przez niego statystyk.

Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Posty: 379
Rejestracja: wtorek 02 września 2008, 13:39
Lokalizacja: Warszawa k/Serocka

Post autor: burak » piątek 12 grudnia 2008, 11:14

ale i tak na granicy rejonu, terenu na który baza będzie podzielona, bedą jakieś skrzynki na granicy..
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » piątek 12 grudnia 2008, 11:24

Raczej widział bym podział na 3-5 regionów, żeby nie mnozyć bytów.

Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Posty: 379
Rejestracja: wtorek 02 września 2008, 13:39
Lokalizacja: Warszawa k/Serocka

Post autor: burak » piątek 12 grudnia 2008, 11:25

no to podzielić na cztery w miarę równe części..
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » piątek 12 grudnia 2008, 11:46

Podział na województwa wymagałby zdefiniowania w każdej skrzynce przynależności, lub bazy z definicją granic województw.
Proponuję podział nie na 4 części a na 5 według schematu:
Podział całej Polski na 4 mniej więcej równe części + część 5-ta nałożona centralnie w miejscu styku poprzednich. Inaczej Łodzianie będą zmuszeni do ładowania i tak wszystkich części ...
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Posty: 379
Rejestracja: wtorek 02 września 2008, 13:39
Lokalizacja: Warszawa k/Serocka

Post autor: burak » piątek 12 grudnia 2008, 11:54

pomysł ok.. moim zdaniem do zaakceptowania..
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » piątek 12 grudnia 2008, 19:52

podzial kraju na 4 czesci wydaje sie troszke maly:mieszkancy centrum musieliby ssac cala Polske, mieszkancy dwoch sasaiadujacych czesci polowe kraju

podzial na 16 czesci(4 na 4) troszke przuduzy - pewno duzo paprania w pisaniu jakiegos tam skryptu, poza tym moga to byc za male kwadraty, wiec i tak mieszkaniec danego kwadratu bedzie pobieral sasiadujace...

moze podzial na 9 (3 na 3) ten na pograniczu 4 kwadratow bedzie zasysal 4 kawaki tj 4/9 powierzchni kraju - czyli mniejniz pol...a mieszkaniec pogranicza 2 kwadratow tylko 2/9 czyli mnie niz 0.2 czesci kraju...

ot takie luzne przemyslenia...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » piątek 12 grudnia 2008, 20:28

marwaldor pisze: moze podzial na 9 (3 na 3) ten na pograniczu 4 kwadratow bedzie zasysal 4 kawaki tj 4/9 powierzchni kraju - czyli mniejniz pol...a mieszkaniec pogranicza 2 kwadratow tylko 2/9 czyli mnie niz 0.2 czesci kraju...

ot takie luzne przemyslenia...
Tez o takim podziale myslalem - daloby sie to nawet calkiem rozsadnie opisac.
Linie podzialu polnoc/poludnie - na wspolrzednych:
48 st 30
50 st 40
52 st 50
55 st

podzial zachod/wschod
14 st
17 st 30
21 st
23 st 30
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » piątek 12 grudnia 2008, 21:02

po raz pierwszy zgadzamy sie z Tedem:)

ale najwazniejsze pytanie: co na taki podzial reszta oraz sam Filips...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » piątek 12 grudnia 2008, 21:11

marwaldor pisze:po raz pierwszy zgadzamy sie z Tedem:)
FIU FIUUUUU :lol:

W OziCE jest mozliwosc podczytania rowniczesnie do 10 tys punktow i to moga byc punkty w kilku osobnych zbiorach. Na razie mamy troche ponad 5 tys - ale ladowanie wszystkich razem zwalnia dosc znacznie program i przy zmianie mapy trzeba czasami dlugo czekac az przeindeksuje i sobie z takim zbiorkiem poradzi.
Tez juz myslalem o roznych podzialach punktow podczytywanych do Oziego.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » sobota 13 grudnia 2008, 00:56

Już raz pisałem, ale przypomnę :)
Podział na części ma ta wadę, że mieszkańcom okolic przecięcia się podziału niewiele to da. proponuję, prócz części, dodać piątą obejmującą właśnie ten środek jako nakładka.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
misiakw
Stały bywalec
Posty: 123
Rejestracja: niedziela 22 marca 2009, 17:02
Lokalizacja: 3miasto

Post autor: misiakw » niedziela 03 maja 2009, 13:19

a nie da sie jakoś skryprowo to zrobić tak, żeby user sam sobie wpisał współrzędne lewego górnego i prawego dolnego rogu, a system sam mu pobierze te dane?? albo jak na OC - współrzędne środka i promień??
The way I like it
[url=http://www.youtube.com/watch?v=kuZRWUJmsHQ]#1[/url] [url=http://www.youtube.com/watch?v=jJS9hSVwBsc]#2[/url]
the way I do it
[url=http://www.youtube.com/watch?v=3UUM7ml4a3o]#1[/url] [url=http://www.youtube.com/watch?v=8JZV_pUiqro]#2[/url]
POL 106 Mufinka
[url=http://pgracing.pl]Politechnika Gdańska Racing Team[/url]
[img]http://img98.imageshack.us/img98/3429/imageze.png[/img]

jsforest
Stały bywalec
Posty: 105
Rejestracja: czwartek 30 października 2008, 21:20
Lokalizacja: Poland/łódzkie

Post autor: jsforest » niedziela 03 maja 2009, 21:56

Proponuję podział na 5 części, z tym, że cztery powinny na siebie zachodzić np po ok 50 km, (lub do dyskusji) co powinno mieszkającym na styku ułatwić życie, a piąta powinna łapać centrum.
jsforest
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6469][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6469.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1673][img]http://geokrety.org/statpics/1673.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ