Nowa wersja bazy

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ponury
Bywalec
Posty: 26
Rejestracja: sobota 29 marca 2008, 12:17
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Ponury » wtorek 03 marca 2009, 00:16

Dodam od siebie, że użytkownicy starszych nokii z symbianem, np e61, powinni pierwszy raz wgrywać bazę kablem (opcja transfer mode).
Po skopiowaniu bazy bezpośrednio na kratę w kompie, nie daje się potem odpalić telefonu - próbuje zindeksować nowe pliki na karcie pamięci, co przekracza jego możliwości operacyjne.
A więc: kabelkiem do telefonu (ok 50 min), a potem można już aktualizować bezpośrednio na kartę.

Ponury
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1985][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1985.jpg[/img][/url]
Mój blog [url=http://www.jacekzawadzki.com]Carpe jugulum[/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 58 razy

Post autor: Bas » wtorek 03 marca 2009, 00:27

Trzeba nadac obrazkom atrybut "ukryty" przed transferem, zeby nie byly indeksowane. Samych plikow skrzynek (html) nie indeksuje. W kazdym razie nie zauwazylem zadnego zwolnienia odkad te obrazki ukrywam, a wczesniej bylo wrecz tragicznie ;)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Bas za post:
fck

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » niedziela 15 marca 2009, 22:47

mam małe pytanko...jakiś czas temu wgrałem bazę na kartę swojego PDA i uzywałem...potem okazało się ze pewnych skrzynek mi brakuje.I to starych skrzynek. Dzisiaj aktualizowałem za pomoca rsync bazę, karta siedziała w czytniku PCta, cos tam pododawało...sprawdzam na skrzynce OP13F5 i np. nie mam obrazków do niej. Normalne? Czy mogło mi wykasowac same obrazki?
p.s. uruchomiłem index.html na PC-cie i patrze ze linki do obrazków odwołuja się do serwera :
Uruchamiam z:
file:///D:/---===download===---/baza(2)/op/1/3/F5.html
a w źródle strony mam:

"http://www.opencaching.pl/images/upload ... g">Wzgorze, ktore daje odglos paszcza ;)

..czy tak ma być, że tych obrazków w mobilnej bazie nie ma?
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 16 marca 2009, 00:40

U mnie sa 4 linki do obrazkow:
- Wzgorze, ktore daje odglos paszcza ;)
- Widok na Oliwe pojawi sie po najblizszym sztormie
- Pies wskazuje kierunek poszukiwan skrzynki
- Z prawej strony, pod lopatka

Adresy do obrazkow w pliku html sa wzgledne - odwoluja sie do folderu "o" i dalej do konkretnego obrazka - nie do strony OC.
Tak jest u mnie. Synchronizacje zrobilem przed chwila.

EDIT:
ponizej, tak jak zawsze, sa linki do obrazkow w serwisie OC, ale to dotyczy kazdego pliku html skrzynki... Sa dwie sekcje: obrazki tu (w bazie na dysku) i obrazki tam (na serwerze OC).

@fck: dzieki za piwo :)

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » poniedziałek 16 marca 2009, 01:16

święta racja Bas, ja automatycznie na sam dół strony suwakiem jechałem a tu niespodzianka, obrazki TU i TAM.
Ups, sorki za zamieszanie
:oops: i dzięki za wyjaśnienie :D
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » sobota 28 marca 2009, 12:20

filips pisze:Rzeczywiście, poprawię.

Dzięki za cynk.
Co z moją prosbą? (73 post?)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » sobota 28 marca 2009, 21:50

Oj. Zapomniawszy... :oops:

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » sobota 28 marca 2009, 22:11

Dlugi pisze:Szukalem odpowiedzi ale nie znalazlem a jest taki problem. Jak sie da wyszukiwanie w bazie po rejonach, wyswietla sie lista skrzynek z danego rejonu ale nie mozna juz zadnej skrzynki z tej listy wyswietlic - jest bledne odwolanie do skrzynek. Prosze o sprawdzenie.
Już poprawione. Sorry, że tak długo to trwało.

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Lokalizacja: na S od Stolicy

Post autor: Albert78 team » niedziela 29 marca 2009, 21:12

Dzisiaj po uruchomieniu rsync'a zasysa mi wszystkie skrzynki na nowo, razem ze zdjęciami. Czy coś się zmieniło w tej materii?

Znów będę "ukrywał" wszystkie obrazy w bazie ;) - z tych, które przeglądałem wszystkie mają znów atrybut "archiwalny". Nie możnaby jakoś od razu ich "ukrywać" z poziomu rsync'a?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 07:59

Albert78 team pisze:Dzisiaj po uruchomieniu rsync'a zasysa mi wszystkie skrzynki na nowo, razem ze zdjęciami. Czy coś się zmieniło w tej materii?
A to ciekawe, nic nie zmieniałem...

Może mógłbyś dodać odpowiedni wpis do skryptu i Ciebie, żeby od razu po synchronizacji ukrywał wszystkie obrazki?


pozdrowienia,
F

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 09:13

Oszukałem, że nic się nie zmieniło...

zmienił się czas (z zimowego na letni). Innej przyczyny nie widzę...

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Lokalizacja: na S od Stolicy

Post autor: Albert78 team » poniedziałek 30 marca 2009, 11:23

Wczoraj przerwałem pobieranie i dzisiaj na innym kompie zasysa dalej wszystkie foty - trwa to dosyć dłuuugo już... :)
sorry, nie wszystkie - te, które zassał wczoraj pamięta i nie nadpisuje...

Czytałem o zmianach w rsync'u, ale dotyczyło to starej wersji bazy - jeśli w nowej bazie mogę to zmienić ze swojego poziomu, to bardzo proszę o wskazówki jak mogę to sam zrobić (trochę zawsze zajmuje zmiana atrybutu :) ).

Jeśli jeszcze sam będzie zmieniał się atrybut, to chyba już nie da się osiągnąć wyższego poziomu zadowolenia z fantastycznej Bazy :D

Ciekawe, że tylko u mnie tak się dzieje... :?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 11:57

U mnie też tak jest niestety. Spróbuj dodać do rsynca parametr:

Kod: Zaznacz cały

--checksum
I zupdatować. Ale potem usuń, bo to bardzo obciąża i kompa i serwer. Powodzenia!

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Lokalizacja: na S od Stolicy

Post autor: Albert78 team » poniedziałek 30 marca 2009, 13:15

Dodałem w linii zaraz za "rsync.exe". Coś się działo i zatrzymało - doszło do "op/opis.txt
589 100% 0.51kB/s .....1521/1530)"
i na tym stoi.

Wyłączę to, wrócę do wersji pierwotnej, dokończę tak, jak szło od wczoraj i ręcznie pozmieniam atrybuty - nie chcę przeciążać kompa ani serwera. :(
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » poniedziałek 30 marca 2009, 14:24

filips pisze:Oszukałem, że nic się nie zmieniło...
zmienił się czas (z zimowego na letni). Innej przyczyny nie widzę...
A nie zmieniła się czasem data plików na serwerze ?
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

ODPOWIEDZ