Nowa wersja bazy

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

..gdzies juz chyba o tym pisano.
Świezo ściagane bazy, z dwóch róznych serwerów, a przy rozpakowywaniu:

Kod: Zaznacz cały

!   G:\--==download==--\baza(2).zip: Cannot create op\tyt\?.html
    Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
!   G:\--==download==--\baza(2).zip: Attempting to correct the invalid file name
!   G:\--==download==--\baza(2).zip: Cannot create op\tyt\*.html
    Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
!   G:\--==download==--\baza(2).zip: Attempting to correct the invalid file name
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Calineczka pisze:..gdzies juz chyba o tym pisano.
Świezo ściagane bazy, z dwóch róznych serwerów, a przy rozpakowywaniu:

Kod: Zaznacz cały

!   G:\--==download==--\baza(2).zip: Cannot create op\tyt\?.html
    Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
cześć.
Wczoraj trochę pozmieniałem, mam nadzieję, że będzie lepiej. Jeśli by jakieś linki nie działały, dajcie znać proszę.

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: jakub_27 »

Trochę nie w temacie, ale mam prośbę o poradę. Zamierzam korzystać z bazy kolegi Filipsa (tylko zdjęcia) na Nokii E51. Z racji dosyć małego ekranu obawiam się, że na potrzeby zdjęć nie będzie to dobre rozwiązanie. Niestety nie mam karty pamięci by sprawdzić czy zdjęcia są wystarczająco czytelne. Liczę na Waszą pomoc, czy warto kupić kartę i korzystać z tego fona czy też od razu zainwestować w jakiegoś PDA ? Będę wdzięczny za info zwrotne, z tego co wiem, niektórzy z Was korzystają z E51...
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: makos »

jakub_27 pisze: ...Z racji dosyć małego ekranu obawiam się,...
Na Eryku 750i dużo mniej widać, bo ma mniejszą rozdzielczość, ale zdjęcia się czasem przydają. Szczególnie jak fotografowane miejsce jest "kontrastowe" mogę zrobić fotkę co widać na ekraniku żeby zobrazować jeśli chcesz (tylko nadal jest to e750i).

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Ja korzystam jak makos z se k750i ale dodatkowo mam zakurzony wyświetlacz od środka, przez co znacznie gorzej widać. No i zdarzyło się może ze 2-3 razy, że nie mogłem rozpoznać co jest na fotce. Dla większości zdjęć jest ok.

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: jakub_27 »

Super, dzięki, spróbuję więc kupić kartę i korzystać z fona ...

zdrówka
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...Panie i Panowie, gdzies już widziałem posty traktujace o tym, że update przez rsync-a potrafi trwac bardzo długo. Nie mogę teraz znaleźć na to lekarstwa, ktoś moze mi tutaj podpowiedzieć? U mnie z kartą SD włożoną do czytnika kart potrafi to zając kilka godzin. Łącze jest szybkie, komputer też...w czym problem?

p.s. przed chwila ściągnięta baza i:

Kod: Zaznacz cały

!   G:\--==download==--\baza.zip: Cannot create op\tyt\?.html
    Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
!   G:\--==download==--\baza.zip: Attempting to correct the invalid file name
!   G:\--==download==--\baza.zip: Cannot create op\tyt\*.html
    Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
!   G:\--==download==--\baza.zip: Attempting to correct the invalid file name
filips, co robić? ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: makos »

@Calineczka
aby było szybciej skorzystaj z łatek na stronie http://oc.achjoj.info/index-n.php ->Pobierz uaktualnienia bazy a resztę dociągnij rsynciem

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

@Calineczka:
Arku, ja robie tak:
- synchronizacja z baza na www wylacznie na twardym dysku
- rsync tylko dla html (bez obrazkow); jesli minelo kilka dni to pobieram paczke
- rsync calosci (html + obrazki)

Pozniej mozna z poziomu Total Commandera synchronizowac dane na kartach pamieci - idzie duzo szybciej niz zwykle "nadpisz starsze pliki" ;)
Za ten post autor Bas otrzymał podziękowanie:
Calineczka

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Bas pisze: Pozniej mozna z poziomu Total Commandera synchronizowac dane na kartach pamieci - idzie duzo szybciej niz zwykle "nadpisz starsze pliki" ;)
OO, dzięki Bas bardzo, nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Popróbuję jak mi się baza ciut zestarzeje :D
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Ja tez dziekuje :)

Total Commander jest wyjatkowy :!:

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

Calineczka pisze:filips, co robić? ;-)
Pojęcia nie mam... u mnie po pooprawkach zaczęło działać. pokombinuje jeszcze w wolnej chwili.

Co do szybkości synchronizacji - to dziwne. Często synchronizuję się na różnych kompach w róznych miejscach i jakoś idzie. Jedyne co zauważyłem to to, że pod linuxem jest o niebo szybciej niż pod windowsem...

Może sposób basa będzie dobry w Twoim przypadku...?

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

to prawda, spróbowałem synchronizacji bazy na dysku-zdecydowanie szybciej niż ta z karty, 10min i po sprawie. Nie przypuszczałem, że będzie aż taka różnica :!:
Za kilkanaście dni wypróbuję synchronizacji katalogów :D
Jeszcze raz dzięki Bas :wink:
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

:)

U mnie karta padla kilka razy (w ciagu 2 lat, rozne), wiec przyjalem taki sposob synchronizacji. Dzialaniem ubocznym jest istotne przyspieszenie 8)
Inni nie zglaszali takich przypadlosci, wiec to raczej jakis lokalny problem- karty roznych producentow, rozne czytniki kart. Inna sprawa, ze synchronizacja byla swego czasu wykonywana bardzo czesto na karcie (intensywne uzytkowanie).

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Dlugi »

Witam

Jest nowy błąd w bazie - próba przeglądania wg chowaczy i wybranie danej litery nie nie udaje się gdyż jest wywoływana tylko litera a nie plik z rozszerzeniem html
Jest np. op/usr/G a powinno być op/usr/G.html
Da się poprawić?? :-)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5936][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5936.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3083][img]http://geokrety.org/statpics/3083.png[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=View+my+profile&uid=d8461b1a-03a9-429f-aefb-1b721cc3188c[/img]

ODPOWIEDZ