Nowa wersja bazy

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 15:04

Hern pisze:
filips pisze:Oszukałem, że nic się nie zmieniło...
zmienił się czas (z zimowego na letni). Innej przyczyny nie widzę...
A nie zmieniła się czasem data plików na serwerze ?
Nie wiem, jeszcze nie sprawdzałem. Ale nie widzę przyczyny, dla której by się miała zmienić...

dziwne to trochę.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 15:05

Albert78 team pisze:Dodałem w linii zaraz za "rsync.exe". Coś się działo i zatrzymało - doszło do "op/opis.txt
589 100% 0.51kB/s .....1521/1530)"
i na tym stoi.
tylko Ci się zdaje, że stoi. Tak na prawdę, to intensywnie myśli! :)

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Lokalizacja: zza dupia

Post autor: coza » poniedziałek 30 marca 2009, 17:47

Hmm, ja dzisiaj 5 godzin zaciągałem aktualizację. Zawsze to trwało maksymalnie 30-40 minut.
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 30 marca 2009, 18:52

u mnie nie widze plikow html (online tez chyba nie ma) dla skrzynek:
OP 17B1
OP 17B2
OP 17B3

Obrazki dla skrzynek:
OP1360 - na www sa pliki jpg; w bazie bmp i zupelnie inne podpisy ??
OP17A2 - brak informacji o obrazkach (powinno byc 6)
OP17D2 - brak informacji o obrazkach (powinny byc 2)
OP17D4 - brak informacji o obrazkach (powinny byc 2)
OP17D5
OP17D7
OP17D8
OP17D9
OP17DA
OP17DB
OP17DC
OP17DD
OP17DE

Reszta chyba jest OK. W kazdym razie dziala pieknie :)

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Lokalizacja: na S od Stolicy

Post autor: Albert78 team » poniedziałek 30 marca 2009, 18:59

Uff - zaciągnęło całą bazę na nowo, ukryłem wszystkie obrazki, zapuściłem znów synchronizację - teraz idzie już normalnie. Jak skończy zobaczę jak chodzi baza. Coza, sprawdź, czy nie masz wszystkich obrazków jako "archiwalne" - u mnie w telefonie takie właśnie były wszystkie pliki graficzne w bazie. Indeksowanie zamordowało mi fona :D
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Lokalizacja: na S od Stolicy

Post autor: Albert78 team » poniedziałek 30 marca 2009, 19:29

Tym razem synchronizacja w telefonie na kablu trwała 20 minut, ale w najnowszych skrzynkach nie ma opisów lub zdjęć, a są już wpisy do logów... sprawdziłem 3 czy 4, zapewne te wymienione przez Bas'a.
Czyli, że problem jest nie tylko u mnie :(

Starsze skrzynki hulają bez zarzutu - dorzuciłem swoje 0,03 pln i chyba więcej nic nie pomogę... Tu już chyba tylko Filips pomoże (oby żył wiecznie :D )
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 30 marca 2009, 20:11

Bas: skrzynki powinny być już w bazie. Awaria spowodowana była przesileniem wiosennym ;)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 30 marca 2009, 21:02

Mysle, ze jest idealnie, dzieki :)

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Ciutnik » czwartek 02 kwietnia 2009, 10:30

Witam. A ja mam pewien pomysł racjonalizatorski, co by przekonwertować nieszczęsne, opasłe BMP (24 bit!) na JPG albo w co najmniej zmniejszyć im paletę do 4 bit + dithering (ja tak zrobiłem i wierzcie mi, że w tym konkretnym przypadku, obrazki niewiele tracą na jakości - za to na "wadze" ogomnie).

A w ogóle jak się znalazły BMP w opisach skrzynek? To powinno być zabronione już na poziomie zakładania skrzynki na opencaching.pl! ;)

I przy okazji prośba do Filipsa: Czy mógłbyś zaktualizować w bazie obrazki do skrzynki OP0C80 (Kobiety Mojego Dziecinstwa). Musiałem podmienić jednego spoilera a w bazie nadal jest stara wersja.

Pozdrawiam.
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 10 kwietnia 2009, 08:45

Po ostatnich synchronizacjach... jak powinno byc w bazie?

W ilosci obrazkow nie zaszly istotne zmiany (u mnie). Na wszelki wypadek pobralem cala paczke (html +obr) i zrobilem synchronizacje, ale ilosc obrazkow pozostala na tym samym poziomie (15162 -> 15170 dla jpg)
Obecnie rozklad mam taki:
typ - ilosc plikow
.jpg - 15170
.html - 6212
.gif - 41
.png - 37
.jpeg - 32
.bmp - 30

Powinna byc jakas istotna roznica po ostatniej zmianie? Moze tak jest tylko u mnie?? Pytam, bo dla danych obrazkow zaszytych w gpx z OC jest 14371 plikow jpg, ale nie wiem skad taka roznica i nie dam glowy, ze ostatnia liczba jest pewna ;)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » piątek 10 kwietnia 2009, 08:58

Bas: różnica w zasadzie jedynie w opisie skrzynek i linkach do spoilerów. Aż tak głęboko nie wnikałem, baza - wygląda na to, że działa ok, więc się chwilowo nie martwię :)


Ciutnik: prośba Twoja o aktualizację obrazków spełniona już czas jakiś temu. Co do BMP - najlepiej było by to rozwiązać po stronie serwera, bo u mnie to proteza by była, a lepiej rozprawić się z BMP definitywnie u źródła :)

Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Posty: 1945
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: trojmiasto » piątek 10 kwietnia 2009, 09:38

filips pisze: Co do BMP - najlepiej było by to rozwiązać po stronie serwera, bo u mnie to proteza by była, a lepiej rozprawić się z BMP definitywnie u źródła :)
Zapisałem na liście todo. Porozmawiam sobie z tymi BMP ;).
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 10 kwietnia 2009, 13:49

@Filips:
czy mozesz tylko potwierdzic, ze tyle plikow graficznych ma byc? Mozliwe, ze mam cos zle obliczone dla danych po stronie OC, choc wydaje sie byc dobrze. Na dzien dzisiejszy jestem w stanie zrobic wyciag dla dowolnej czesci Twojej bazy na podstawie wybranych kryteriow (obszar lub plik gpx/loc):
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=51049#51049

Ewentualny nadmiar w ilosci nie jest wiec problemem, ale zastanawiam sie, ze moze ja czegos nie uwzglednilem i wyciag bylby z brakami w obrazkach, bo roznica jest zbyt duza, zeby zrzucic to na przypadek.

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » środa 27 maja 2009, 10:11

Po zassaniu wczoraj bazy, rozpakowaniu i synchronizacji wszystko niby działa poprawnie, choć zdarzają się skrzynki, na kórych wywala się baza z komunikatem: "Brak odpowiedzi bramy". Dotyczy np. skrzynki OP19A1 i kilkudziesieciu innych jakie sprawdziłem losowo. Wyszukiwanei rózne przeprowadzałem, po chowaczach, regionach, waypointach itd., zawsze chce się łaczyć z serwerem opencachingu...
Czy możesz sprawdzić, Filips? baza chodzi na Nokii E51.
Dzięki!
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
stary_pop
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: wtorek 22 kwietnia 2008, 14:51
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: stary_pop » środa 27 maja 2009, 14:27

Po pobraniu na komórkę uaktualnienia (niezależnie czy 2, 5, czy 10 dni), rozpakowuje paczkę do katalogu z bazą. Nadpisuje pliki, praca wre. Ale w pewnym momencie wyskakuje komunikat: "Nie można oworzyć pliku *.html", to samo z "?.html", po czym nadpisywanie zostaje przerwane. Pomaga usunięcie tych dwóch plików, ale robienie tego za każdym razem jest męczące. Dałoby radę coś z tym zrobić? :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=2306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/2306.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=568][img]http://geokrety.org/statpics/568.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ