InfoNarzędzia dla geokeszera

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » czwartek 13 września 2007, 22:03

Mam problem z oc-update. Wrzucam karte w czytnik a programik przelatuje bardzo szybko pliki ( z lewej w oknie pisze cos takiego: -rw-r--r--) i za nic nie chce mi sie zaktualizowac. A wczesniej bylo ok. Nie pomoglo nawet usuniecie folderu z karty i nagranie go od nowa....

O co chodzi?

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » czwartek 13 września 2007, 22:30

OCupdate przez rsync dziala - wlasnie sprawdzilem.
Moze odwolujesz sie do innego dysku? Czytnik widziany jest w systemie pod ta sama literka?

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » piątek 14 września 2007, 07:45

Oczywiscie ze tak, robi nawet to samo jesli odwoluje sie do zapasowej kopi na twardym dysku. Ciekawe, ze zassalem ze str philipsa jeszcze raz oprogramowanie i dziala. Moze jakies zmiany softu?

A ciekawe ze nnie pierwszy raz zdarzaja sie mi takie cuda.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » piątek 14 września 2007, 09:44

Żadnych zmian w systemie i sofcie nie było już od dłuższego czasu. Podaj IP z jakiego się łączysz (via PM) a sprawdzę w logach co Ci dolegało.
A jakieś komunikaty na końcu?

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 17 września 2007, 22:29

217.144..221.240

Ciekawe, że wiesza się mi już 2 raz

Za każdym razem pomaga rozpakowanie i uruchomienie softu

Moze przez pomylke mieszam cos w .bat bo czesto aktualizuje na zmiane PPC i kompa, wiec zmieniam scieżke dostepu

Pozdw

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 17 września 2007, 22:37

marwaldor pisze:Moze przez pomylke mieszam cos w .bat [...] wiec zmieniam scieżke dostepu
zastosuj odwolania wzgledne (opis w pliku bat) - nie do konkretnego dysku, a do folderu np. pietro nizej.
Dla PPC rozumiem, ze wyjmujesz karte i wkladasz do czytnika? Ustaw mu jedna literke dysku na stale, wrzuc tam folder rsync (maly jest przeciez) i do niego sie odwoluj - najlepiej w bat tez stosowac odwolania wzgledne.
Dla wygody mozna porobic skroty do bat plikow (przy okazji zmienic wyglad DOSowych okienek na bardziej sympatyczny) i umiescic w MenuStart/na pulpicie - gdzie Ci wygodnie.

P.S.
synchronizuje dane w PC, PPC, czasami na pendrivie i dodatkowej karcie do telefonu - wszystko dziala bez problemu wg zasad jw. - wystarczy kliknac ikonke skrotu.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » wtorek 18 września 2007, 07:08

Hm rzeczywiscie fajny pomysl wewalic na karte i odpalac z czytnika....

nicram
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nicram » wtorek 18 września 2007, 11:43

Natchniony przez Filipsa zrobiłem testową mapkę w formacie img, podpinaną do Mapsource'a, z własnymi ikonkami.
http://anonym.to/?http://nicram.host.sk/opencaching.zip

Wystarczy rozpakować do folderu c:Garmin, dodać zawarty w archiwum opencaching.reg do rejestru i już.

Pozdrawiam i proszę o uwagi
Marcin

ps. co do rsynca, to u mnie tak wyglada polecenie:
Kod:rsync.exe --archive --compress --update --human-readable --times %BEZ_OBRAZKOW% --progress --recursive --bwlimit=15 --timeout=600 ocpl@achjoj.info::oc ./baza/
i jest to chyba niezalezne od dysku i folderu, poprostu aktualizuje w folderze gdzie znajduje sie plik oc-update.bat
Pozdrawiam
Marcin
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=926][img]http://www.opencaching.pl/statpics/926.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 18 września 2007, 12:04

nicram pisze:zrobiłem testową mapkę w formacie img
http://nicram.host.sk/opencaching.rar
zwrot:
Forbidden. You don't have permission to access /opencaching.rar on this server.

nicram
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nicram » wtorek 18 września 2007, 12:17

Bas pisze:
nicram pisze:zrobiłem testową mapkę w formacie img
http://nicram.host.sk/opencaching.rar
zwrot:
Forbidden. You don't have permission to access /opencaching.rar on this server.
Nie wiem czemu się tak dzieje, spróbuj wkleić adres, wtedy powinno zadziałać.
Pozdrawiam
Marcin
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=926][img]http://www.opencaching.pl/statpics/926.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 18 września 2007, 12:25

nicram pisze:spróbuj wkleić adres, wtedy powinno zadziałać.
Takie sztuki nie dzialaja - sciaga sie maly plik rar, ktory jest uszkodzony.

Moze w nazwie pliku nie wszystkie literki sa male?
Pod Exploratorem Windows rozszerzenia sa malymi lterami, w Total Commanderze widac, ze nie zawsze...

nicram
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nicram » wtorek 18 września 2007, 12:26

Pozdrawiam
Marcin
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=926][img]http://www.opencaching.pl/statpics/926.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 18 września 2007, 12:28

odebralem bez problemu - dzieki :-)

P.S.
teraz po kliknieciu na pierwszy link tez dziala bez problemu.
_________

Mapa swietna. Rozne ikonki dla roznych typow skrzynek - bardzo przydatne.
Czy ta mapa jest przezroczysta? Bedzie pod nia widac np.GPMape, czy Topo?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 18 września 2007, 14:01

marwaldor pisze:217.144..221.240
Sprawdziłem w logach, wygląda na to, że to coś po Twojej stronie...

nicram
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nicram » wtorek 18 września 2007, 14:04

Bas pisze: Czy ta mapa jest przezroczysta? Bedzie pod nia widac np.GPMape, czy Topo?
Przezroczysta
Pozdrawiam
Marcin
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=926][img]http://www.opencaching.pl/statpics/926.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ