www.geocaching.org.pl

Tu piszemy na tematy związane z geocaching.com

Moderatorzy: nemrodek, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2505
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: Żywcu » czwartek 08 października 2009, 22:40

Maciej eŚ pisze:Możesz napisać jaki jest promień szukania gdy się kliknie w mapę?
Z tego, co widzę to ograniczenie jest administracyjne - do województwa.
"jaki tu spokój, la la la la..., nic się nie dzieje la la la la... ;) "
Obrazek

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 08 października 2009, 22:43

Żywcu pisze: Z tego, co widzę to ograniczenie jest administracyjne - do województwa.
Jestem przekonany że tak nie jest - kliknij sobie np. na styku Kujawsko-Pomorskiego i Warmińsko-Mazurskiego, wychodzi jedna skrytka albo nic.


Przy okazji warto zwrócić uwagę, że GC promuje tłumaczenie "skrytka", które mi się osobiście bardzo podoba i jest bardziej zrozumiałe dla osób mających pierwszy styk z tematem. Od jakiegoś czasu używam go w swoich opisach.
Ostatnio zmieniony czwartek 08 października 2009, 22:48 przez Highlander, łącznie zmieniany 2 razy.
ObrazekObrazekObrazek

Spider

Post autor: Spider » czwartek 08 października 2009, 22:45

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 08 października 2009, 22:58

Spider pisze:
Maciej eŚ pisze:Pytanie:
Możesz napisać jaki jest promień szukania gdy się kliknie w mapę?
Było domyślnie 25 km, ale teraz właśnie to zmieniłem i jest tyle ile określisz w okienku "Promień poszukiwań" w wyszukiwaniu po współrzędnych, bo tak na prawdę to klikanie na tę mapkę to wyszukiwanie po współrzędnych.
Działa - dobry pomysł z ustawianiem promienia.

Ale zauważyłem że przestała działać mapa http://geocaching.org.pl/map.php. Nie wyszukuje żadnych skrytek mimo przybliżenia widoku i braku nałożonych filtrowań pod mapą.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: z Krainy Deszczowców

Post autor: toczygroszek » czwartek 08 października 2009, 23:03

Szukanie po województwach też byłoby możliwe, ale do tego musiałby być wprowadzony podział Polski na województwa w bazie danych GC i wszyscy musieli by te dane w swoich skrytkach zaktualizować. Jeżeli jest zainteresowanie tematem, to mogę Groundspeaka pomęczyć. Nie wszystkie kraje chcą takiego podziału, dla jednych jest to ułatwienie dla drugich dodatkowe okienko do klikania przy szukaniu. No i jeszcze dochodzi problem tych, co nie zaktualizują danych swoich skrytek. Temat w każdym razie otwarty.
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 08 października 2009, 23:08

Ja sadze ze taki podzial bedzie mial sens jak bedzie o wiele wiecej skrzynek - tak np jest w Czechach. Nie wiem jak to u nich jest zrobione - czy ustawiane automaczynie po wspolrzednych czy recznie przez wlascicieli skrzynek
Ale z drugiej strony - im pozniej sie to wprowadzi tym wiecej bedzie "zaleglosci" no poprawienia.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 08 października 2009, 23:09

toczygroszek pisze:Nie wszystkie kraje chcą takiego podziału, dla jednych jest to ułatwienie dla drugich dodatkowe okienko do klikania przy szukaniu.
A czy to nie jest tak że tylko dla USA jest zrobiona możliwość wskazania konkretnego stanu? Mi się osobiście wydaje że taki podział jest zbędny, Powierzchnia jednego stanu USA jest nierzadko większa od Polski, poza tym to chyba sztuczne rozgraniczenie administracyjne, promień [km] jest wg mnie dużo praktyczniejszym filtrem.
ObrazekObrazekObrazek

Spider

Post autor: Spider » czwartek 08 października 2009, 23:23

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: z Krainy Deszczowców

Post autor: toczygroszek » czwartek 08 października 2009, 23:23

Do Macieja eŚ:

Od pewnego czasu podział regionalny wprowadzany jest w innych krajach. W zeszłym miesiącu np pojawił się dla Słowacji. U nas jest dużo województw w stosunku do ilości skrytek, wiec faktycznie obecnie to nie ma większego sensu. Z drugiej strony z praktyki wiem, że im później sie ten podział wprowadzi tym więcej skrytek założonych wcześniej pozostaje niezdefinowana (ich autorzy nie wiedzą, że pojawiła się taka mozliwość)
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 08 października 2009, 23:29

toczygroszek pisze: Od pewnego czasu podział regionalny wprowadzany jest w innych krajach. W zeszłym miesiącu np pojawił się dla Słowacji.
Faktycznie są. Ale jakoś za mocno schowane - na głównej stronie http://www.geocaching.com/seek/ jest wyraźne info "US Only". Dopiero na podstronie Advanced http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx można wyklikać inny kraj i dynamicznie doładowują się regiony.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: z Krainy Deszczowców

Post autor: toczygroszek » czwartek 08 października 2009, 23:39

W podstawowym wyszukiwaniu też działa. Jak wybierasz podstawowe szukanie wg kraju, to po wybraniu kraju w którym jest ten podział i zaakceptowaniu przechodzisz do następnej strony, gdzie podajesz czy chcesz wybrany region czy cały kraj. Spróbuj np Słowację.
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » czwartek 08 października 2009, 23:45

Spider pisze:Uprzejmie proszę o przyklejenie na górę tego tematu na forum.
Przyklejone, banerek wstawiony - super sprawa - tak coś czułem, że się coś szykuje :-)
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Post autor: Highlander » czwartek 08 października 2009, 23:58

Czy statystyki dotyczą wyłącznie skrytek widocznych dla Basic Users? Pewnie tak jest, ale może dałoby się wyciągnąć informację ile jest skrytek typu Premium schowanych na terenie Polski (oczywiście bez dalszych szczegółów - tylko ilość).

Moja siostra była podczas wypadu na Bornholm mocno zaskoczona gdy odkryła że na wyspie jest 3 x więcej skrytek premium niż podstawowych. Ciekawe jak takie proporcje wyglądają w innych miejscach.

Taka statystyka może potencjalnie zachęcić ludzi do zakładania konta Premium.
ObrazekObrazekObrazek

Spider

Post autor: Spider » piątek 09 października 2009, 00:03

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Trojmiasto / Grudziadz

Post autor: hipul » piątek 09 października 2009, 00:06

Hm, a kolory gwiazdek nie moglyby byc takie jak oryginalne w GC? Te sa jakies takie, hm, dziwne. Rozmiar jest taki jak oryginalnie.

Zablokowany