gpx z GC + opis skrzynek

Tu piszemy na tematy związane z geocaching.com

Moderatorzy: nemrodek, Moderatorzy

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » sobota 13 grudnia 2008, 21:50

ogólnie jest _osobom_trzecim_ napisane

więc jeśli użytkownik sam dla siebie będzie generował takie dane to jak dla mnie tak jakby korzystał z gsaka i dociągał obrazki (Ted gdzieś pisałeś że się da) czy odpalał inny program filtrujący dane (sam decydujesz jakie skrzynki wgrasz doodbiornika pomimo że plik zawiera ich powiedzmy 20).
Tak samo jak cachewolf user się loguje więc korzysta z swojego konta na swój użytek filtrując dane. Nawet wydawało mi się, że widziałem linki cachwolf <-> gc (tak jakby współistnieli)

Pierwotna wersja skryptu korzystała GCcode z mapy albo spisu skrzynek i ściągała stronę www, wszystkie te dane są ogólnie dostępne i nawet nie trzeba potwierdzać, że się zgadza z licencją i pytanie co wtedy?
Teraz korzysta niby z pliku loc (dostępny dopiero po zalogowaniu), ale nadal jest to chyba filtrowanie danych, użytkownik dla siebie, bez udostępniana, ale jak php mogę pojąć tak zawiłości prawniczych w czystej formie nie bardzo więc może niech się ktoś mądrzejszy wypowie.

PS: a i jeszcze fragment tego samego regulaminu
"...Licensee may modify the Data and merge other data sets with the Data for Licensee's own internal use. The portions of the Data merged with other data sets will continue to be subject to the terms and conditions of this Agreement.
• Licensee may use, copy, alter, modify, merge, reproduce, and/or create derivative works of the on-line textual content [including the about geocaching content, links content and cache hiding tutorial] for Licensee's own internal use. The portions of the on-line documentation merged with other software, data, hard copy..."

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » poniedziałek 22 grudnia 2008, 11:56

"Kiedy urządzacie? –24. – Aha, znaczy jeszcze przed świętami"

I właśnie przed Świętami dokończyłem skrypt w php. Testowałem ja- działa i innych też zapraszam do testów- taki mały prezent dla tych używających gc :-)
Aby dostać linka do skryptu i login + hasło proszę o mejla na priwa.

Co skrypt robi, właściwie to samo co wersja bashowa.
Skrypt nakarmiony plikiem loc (pewnie dla gpx też będzie działał, ale nie mam do nich dostępu więc nie testowałem) ściąga pliki html i obrazki z strony pakuje do zipa. Zalety w stosunku do basha wrzuć plik czekaj a samo powinno się zrobić.

Skryptu nie da się na razie "karmić" danymi prosto z mapki, ale mogę to poprawić jakby komuś było potrzebne.

W sumie jak dane są już na serwerze to "prosta" droga do mysql-a i filtrowania jak się chce i wtedy open-pocket-queries ;-) Jednak na razie nie podejmuje się dopisania brakującej część. Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie na to co już jest ;-)

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: makos » poniedziałek 12 stycznia 2009, 21:58

Udoskonaliłem skrypt znajduje się tu testy przeżył więc powinien dać radę.
aby ściągał dane:
-można podać plik *.loc (pewnie gpx też zadziała)
-plik tekstowy z samymi GC_code_ tylko muszą być oddzielone (minimum spacją)
-można kopiować bezpośrednio dane z strony gc i zapisać w txt.

Stare pliki będą z czasem w nocy usuwane z automatu.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi makos za post:
marwaldor

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: mushin » wtorek 26 stycznia 2010, 23:22

A ja jeszcze wrócę do tematu CacheWolfa. Jak mam zaimportować do programu skrzynki z GC tylko wybrane przeze mnie, a nie np. wszystkie w promieniu 50 km? Da się tak w ogóle?

Czy muszę robić import całej masy i z tych wybierać interesujące mnie i eksportować do GPXa?
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » wtorek 26 stycznia 2010, 23:39

do Cachewolfa możesz załadować plik LOC z wybranymi przez ciebie skrzynkami ściągnięty ze strony. Następnie aktualizujesz w cachewolfie te skrzynki, żeby mieć pełne dane i eksportujesz do GPXa.
Poza tym w Cachewolfie jest bardzo fajny filtr z wieloma opcjami więc twoja opcja tez nie jest bardzo straszna
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: mushin » wtorek 26 stycznia 2010, 23:53

A czy można stworzyć 'od ręki' taki plik LOC zawierający wiele wybranych przeze mnie skrzynek? Zaznaczam, że nie mam konta premium.
Z tego co do tej pory odkryłem, to mogę robić LOC dla jednej skrzynki.

Ponadto w Cachewolfie nie widzę opcji Import-LOC. Ale nie mam też w menu opencaching.pl, więc może jakąś starą wersję programu ściągnąłem...
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 12 razy

Post autor: nemrodek » środa 27 stycznia 2010, 01:41

ze strony geocaching.com możesz ściągnąć wybrane skrytki z wyników wyszukiwania, zaznaczając małe kwadraciki po prawej stronie, a następnie klikając na dole przycisk "download waypoints" - niestety musisz to zrobić dla każdej strony wyników osobno.
W cachewolf import plików loc robisz wybierając import GPX :-)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi nemrodek za post:
mushin
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: mushin » środa 27 stycznia 2010, 07:27

Dzięki za pomoc!
Import loc używając funkcji 'import gpx', no tak, że też na to nie wpadłem, przecież to takie intuicyjne ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Zablokowany