legend + cn nt da sie?

Wątki nieaktualne, przeniesione z pozostałych forów, zamknięte

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

legend + cn nt da sie?

Post autor: makos » wtorek 04 listopada 2008, 17:13

Witam,
jw, czy da sie zaladowac mape cn nt do legenda. Wiem juz, ze w prosty sposob sie nie da. Mapsource nie pozwala, krzyczy cos w stylu -urzadzenie nie wykryte-
Jakos pomysly chipsy+tricks-y

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Re: legend + cn nt da sie?

Post autor: kwieto » wtorek 04 listopada 2008, 18:16

Do Twojego Legenda będzie pewnie ciężko - ale może wersja "nie NT" dałaby radę?
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » wtorek 04 listopada 2008, 18:32

Z NT faktycznie może być ciężko.
A próbowałeś wyłączyć kalkulację tras? Lewy dolny róg. Mapy mniej ważą, może tak pójdzie.
A Mapsource wcale nie widzi GPSa? Czy waypointy wgrać możesz, a tylko mapa nie wchodzi?

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » wtorek 04 listopada 2008, 18:34

przy mapie sie wiesza, wszystko inne na innych mapach dziala

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 04 listopada 2008, 18:38

jesli wysylasz do gps, to znaczy, ze MS go wykrywa
albo
MS go nie wykrywa i nie ma mowy o wysylaniu.

Napisales tak, jakby gps juz byl widoczny, jest?

Gdyby byl widoczny w MS, to na poczatek wyslij jakis arkusz mapy (nie calosc, a jeden fragment - bedzie maly), bez danych routingu, a pozniej mozna juz kombinowac dalej.

Jest jeszcze watek:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=51722#p51722

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » wtorek 04 listopada 2008, 18:43

mapa jest widoczna w MS i moge ja przegladac itp, tylko jak probuje ja wyslac to gieps jest nie widoczny, a jak klikam sciagnij z giepsa to juz moge, czyli cos w komunikacji -naglowki- albo inne rzeczy nie znam sie.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 04 listopada 2008, 19:00

Jesli mozesz pobierac z gps, to juz jest niezle ;)
Mozesz wyslac z MS-> gps jakies wlasne punkty?

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » wtorek 04 listopada 2008, 19:05

@Bas: tak ale nie z mapa

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 04 listopada 2008, 19:18

Wyglada wiec na to, ze masz komunikacje z gps w obie strony :)
To najwazniejsze.

Moze w takim razie nie ten rodzaj mapy? (Kwieto wspominal i Radek)
Dodatkowo: nie odblokujesz jej w garminie jesli nie masz kodu dla Twojego odbiornika - wiesz o tym?

Inne mapy wchodza? Taka mapa UMP wchodzi?

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » wtorek 04 listopada 2008, 19:43

@Bas tak inne mapy sie wgrywaja, wiec to kwestia tej sztuki

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 04 listopada 2008, 20:15

Sporo sie wyjasnilo i tylko zostala jedna zagadka... ta pierwsza 8)

Z mapami Garmina jest tak, ze sa komercyjne i darmowe. Te komercyjne wymagaja klucza/kodu. Z tym kodem jest troche dziwnie:
- z jednej strony wystarczy znac dowolny kod (lub wpisac DEMO zamiast kodu), zeby ogladac mape w MapSource
- z drugiej strony jest tak, ze mozna odblokowac mape w garminie wylacznie wtedy gdy mamy dedykowany klucz. Klucz od kolegi, znaleziony w sieci, nie bedzie dzialac z naszym gps.

Podobno sa jakies sposoby (?), ale ich nie znam.

Masz dobry klucz? Ten wlasciwy? Jesli nie, to lepiej mapy do gps nie wysylac....

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » wtorek 04 listopada 2008, 20:33

Mapa ze złym kluczem zostanie wgrana do odbiornika (a przynajmniej na pewno wchodzi na kartę pamięci), natomiast przy uruchomieniu urządzenia otrzymasz informację, że "nie można odblokować map".
Właśnie to przerabiam w praktyce, bo mam kupionego i zarejestrowanego CNE 2008 oraz odbiornik po powrocie z serwisu (wymiana na nowy, więc zmienił się ID urządzenia).

W przypadku Makosa obstawiam że winny jest format map (NT), który nie jest kompatybilny ze starszymi odbiornikami.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 04 listopada 2008, 20:37

format - bardzo prawdopodobne.

Napisalem o kluczu na wypadek, gdyby nie bylo tego wlasciwego do gps, zeby niepotrzebnie nie szukac mapy we wlasciwym formacie.

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » środa 05 listopada 2008, 09:42

ok wczoraj w nocy sie wyjasnilo MS po raz pierwszy zagadal z legendem i pojawil sie komunikat nieodpowiedni format mapy, albo cos w tym stylu. Sprawa rozwiazana: legend + cn nt = nie rabotajet-nie fafa- nie dziala.

dzieki za pomoc.
M

Zablokowany