Coś ala geolutynki (geokrety?)

Wszystko na ich temat, wnioski, uwagi, rankingi popularności ...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 22 września 2007, 14:26

andrzejski pisze:kliknąłeś register a new GeoKret? Jeśli jesteś zalogowany to powinno działać.
Wiec niby zalogowany, ale wlasnie nie ma opcji zalozenia kreta

ALE

pomoglo zalozenie nowego konta - dzieki ZYR :-)

Teraz jest tak:
- na nowym koncie wszystko dziala jak trzeba (tyle co zobaczylem)
- na starym jest jak bylo (niby-zalogowany)

Proby ponownego logowania na te konta daja te same rezultaty, wiec to nie ze strony przegladarki. Dziwne, nie?

DZIALA :-)
To najwazniejsze.

Nazwa kreta bedzie taka dluga i nieokreslona?
Moze niech zaczyna sie np. od GK i pozniej KILKA literek?
Dla tylko 5 liter/cyfr (36 znakow) jest ponad 60 mln kretow... Hmmm, dla 4 tylko 1,67 mln (moze braknac i oby tak sie kiedys stalo ;-))

_____________________

Z ostatniej chwili:
zalogowalem sie ponownie na nowym koncie.
- widze swoje dane
- widze zalozonego kreta
- i na tym wlasciwie koniec...

Nie moge zalozyc nowego/zmienic pozycji kreta...
PONOWNIE niby zalogowany...
szkoda...

P.S. czyszczenie ciasteczek nie pomaga

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 24 września 2007, 19:26

Bas pisze:Moze niech zaczyna sie np. od GK i pozniej KILKA literek?
Dla tylko 5 liter/cyfr (36 znakow) jest ponad 60 mln kretow... Hmmm, dla 4 tylko 1,67 mln (moze braknac i oby tak sie kiedys stalo)
Kiedyś czytałem/słyszałem, że w serwisie geolutins muszą być takie długie numery bo przy krótszych zdarzają się "ataki" na serwis polegające na zgadywaniu numerów geolutynek. Sądzę, że lepiej zastosować dłuższe...

co do problemów z logowaniem -- nie mam pomysłów, skąd mogą wynikać...

PS: w serwisie poprawiłem kilka drobnostek (np widać już userów a nie ich ID); niestety do końca tygodnia nie pojawi się nic nowego bo będę (prawdopodobnie) odcięty od sieci. Ale zachęcam w dalszym ciągu do testowania.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 24 września 2007, 19:56

filips pisze:Kiedyś czytałem/słyszałem, że w serwisie geolutins muszą być takie długie numery bo przy krótszych zdarzają się "ataki" na serwis polegające na zgadywaniu numerów
Geocoins tez maja takie klopoty? Ich numery sa wyjatkowo krotkie...
Geolutins istnieja fizycznie, wiec "atak" wirtualny nie ma wiekszego znaczenia, bo GL jest tam, gdzie JEST, a nie tam, gdzie jest wpis...
Dla swietego spokoju moze faktycznie dluzsza wariacja bedzie lepsza, choc trafic w kreta z 60 mln mozliwosci to byloby COS (nawet, gdyby bylo ich wiecej niz kilka tysiecy) !
Dla 6 znakow - ponad 2 mld mozliwosci, ale decyzja nalezy oczywiscie do Autora.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 24 września 2007, 19:59

Bas pisze:choc trafic w kreta z 60 mln mozliwosci to byloby COS (nawet, gdyby bylo ich wiecej niz kilka tysiecy) !
Dla skryptu to kilka minut ;-)
Bas pisze:Dla 6 znakow - ponad 2 mld mozliwosci, ale decyzja nalezy oczywiscie do Autora.
Rzeczywiście, to chyba wystarczy. Skracam do 6 zatem.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 24 września 2007, 20:33

filips pisze:Dla skryptu to kilka minut
tak z ciekawosci: faktycznie kilka minut? 60 mln zapytan przez siec? Przy pingowaniu te czasy sa jednak dluzsze. (choc mozna trafic np. za setnym podejsciem, ale to inna bajka)

moze wprowadzic ograniczenie, ze po np. 3 blednych probach wprowadzenia numeru potencjalny "atak" jest blokowany przez nastepne 15 minut... (wg IP?). Userowi 3 proby wystarcza az nadto.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 24 września 2007, 20:44

Nienie, miałem na myśli kilka tysięcy, o których napisałeś. Zgadzam się, że przy sześciu znakach ilość kombinacji jest wystarczająco duża (chyba).

ODPOWIEDZ