Etykietki do geokretów - ważne

Wszystko na ich temat, wnioski, uwagi, rankingi popularności ...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy
Kontakt:

Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: filips »

cześć,
wakacje to czas wyjazdów, nie tylko dla ludzi, ale i dla kretów. Wiele z nich przekroczy granicę naszego kraju, a niektóre nawet kontynentu :) Choć trudno w to uwierzyć, ciągle zdarzają się ludzie, którzy nie wiedzą, co to są geokrety i do czego służą. Pamiętajcie zatem, by swoje krety opatrywać w stosowną etykietkę, gdzie oprócz informacji niezbędnych do zalogowania była by też instrukcja, co zrobić z napotkanym kretem. Niestety, również znajomość języka polskiego poza granicami naszego kraju nie jest zbyt powszechna, więc dbajcie, żeby informacja ta była dostępna również po angielsku. Wszystko to razem pomoże Waszym kretom w szczęśliwej podróży. Czego sobie i państwu życzę :)

z wakacyjnym pozdrowieniem,
GK team

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: lavinka »

Zawsze umieszczam etykiety z instrukcją w co najmniej dwóch językach, a nowe to nawet w sześciu. Nie mam tylko nic cyrylicą :)
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
meteor2017
Wyjadacz
Posty: 235
Rejestracja: piątek 18 września 2009, 15:46
Podziękował;: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: meteor2017 »

Moje nawet w wersji mini mają zestaw podstawowy PL+EN

A i tak najbardziej multijęzykowy opis jaki widziałem, mają GeoKrety BeautyAndBeast w wersji z dwiema etykietkami ;-)
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1829
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 206 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: ronja »

Wczoraj rejestrowałem partię GK. Pobawiłem się etykietami i ... coś nie poszło. Wszystkie w wersji beta drukowały się jako sama ramka. Próba "multi opisu" na najmniejszym rozmiarze: dwa języki się mieszczą przy założeniu, że jest to angielski i np. polski. Wybór dwóch innych niż ENG i PL sprawia, że drukują się, ale z trzecim - angielskim, dzięki czemu na kartce pozostaje niecałe 2,5 języka :wink: , a reszta wyjeżdża poza ramkę. Fajna jest etykieta z sześcioma opisami, ale jej rozmiar wydaje się być sporym. Przy dużej liczbie "małych" keszy może utrudniać ulokowanie GK.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
simor
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 19 lipca 2010, 20:48
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: simor »

ronja pisze:Wszystkie w wersji beta drukowały się jako sama ramka.
Stawiam na jakis blad po Twojej stronie ale etykietami zajmuje sie filips wiec glowy nie dam. Jezeli chcesz to napisz cos wiecej, np jakimi przegladarkami wchodziles? Moze jakis zrzut ekranu z tej "ramki" i ze strony wczesniej? (moze byc na maila). Postaram sie jakos pomoc.
ronja pisze:Wybór dwóch innych niż ENG i PL sprawia, że drukują się, ale z trzecim - angielskim,
Ten bajer byl od poczatku. :) Jezeli wytezysz wzrok to przy okienku w ktorym wybierasz jezyki na etykiecie jest napisane (takim ledwo widocznym szarym :lol: ): Język angielski jest domyślny, więc nie trzeba go zaznaczać.

A czemu nie chcesz miec angielskiego na etykiecie?
GeoKrety Toolbox - łatwe logowanie geokretów w skrzynkach GC. Wersja dla Firefoxa i Google Chrome.

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1829
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 206 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: ronja »

simor pisze: .... napisz cos wiecej, np jakimi przegladarkami wchodziles? ....
Używam IE8 i nie sądzę, by powodował problemy z etykietami (tym bardziej, że wiele innych rzeczy "chodzi"). Może to kwestia "stabilności" wersji beta ?
simor pisze: ... Jezeli wytezysz wzrok to przy okienku w ktorym wybierasz jezyki na etykiecie jest napisane (takim ledwo widocznym szarym :lol: ): Język angielski jest domyślny, więc nie trzeba go zaznaczać. A czemu nie chcesz miec angielskiego na etykiecie?
Z wytężaniem wzroku jest już kiepsko. Starość nadchodzi, a życie nie głaszcze. Opcja wyboru innych języków teoretycznie powinna dawać wydruk tylko w tych pożądanych.
Dlaczego nie chcę angielskiego ? Ależ chcę ! Tyle, że małe etykiety nie mieszczą wszystkich wybranych przeze mnie wersji i muszę wydrukować (i dołączyć do kreta) kolejne, z brakującymi językami. Teoretycznie daje to jedna z etykiet beta, ale - co już wiemy - nie idzie jej wydrukować (a i jest trochę duża). Na szczęście problem nie jest z gatunku tych "zagrażających życiu" :)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: lavinka »

ronja pisze:
simor pisze: .... napisz cos wiecej, np jakimi przegladarkami wchodziles? ....
Używam IE8 i nie sądzę, by powodował problemy z etykietami (tym bardziej, że wiele innych rzeczy "chodzi"). Może to kwestia "stabilności" wersji beta ?
simor pisze: ... Jezeli wytezysz wzrok to przy okienku w ktorym wybierasz jezyki na etykiecie jest napisane (takim ledwo widocznym szarym :lol: ): Język angielski jest domyślny, więc nie trzeba go zaznaczać. A czemu nie chcesz miec angielskiego na etykiecie?
Z wytężaniem wzroku jest już kiepsko. Starość nadchodzi, a życie nie głaszcze. Opcja wyboru innych języków teoretycznie powinna dawać wydruk tylko w tych pożądanych.
Dlaczego nie chcę angielskiego ? Ależ chcę ! Tyle, że małe etykiety nie mieszczą wszystkich wybranych przeze mnie wersji i muszę wydrukować (i dołączyć do kreta) kolejne, z brakującymi językami. Teoretycznie daje to jedna z etykiet beta, ale - co już wiemy - nie idzie jej wydrukować (a i jest trochę duża). Na szczęście problem nie jest z gatunku tych "zagrażających życiu" :)
To może powinnam wrzucić swoje w pdfie? Mieści się 6 języków na etykiecie 6x3cm.
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1829
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 206 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: ronja »

lavinka pisze: To może powinnam wrzucić swoje w pdfie? Mieści się 6 języków na etykiecie 6x3cm.
Myślę, że każda inicjatywa w tym temacie jest cenna. Wrzucaj !
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
simor
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 19 lipca 2010, 20:48
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: simor »

ronja pisze:Używam IE8 i nie sądzę, by powodował problemy z etykietami (tym bardziej, że wiele innych rzeczy "chodzi"). Może to kwestia "stabilności" wersji beta ?
Ech... siedzialem nad tym dobrych pare godzin i nic nie splodzilem. Probowales zapisac obrazek etykiety na dysku? Czasami wyskakuje taki ohydny blad bez zadnego ludzkiego opisu tylko z numerkiem. Mysle, ze moze to miec zwiazek z problemem przy drukowaniu. Jedno i drugie dziwo jest bardzo popularne w internecie a pseudo-sposobow na rozwiazanie ich conajmniej tyle co żalących sie uzytkownikow (najlepsza byla sugestia powrotu do IE6). W kodzie nie widze zadnego bledu i wszystko dziala jak nalezy pod FF i Chrome. Mozesz to jeszcze obejsc kopiujac obrazek do jakiegos programu graficznego (np IrfanView) i tam go drukowac. Dopisze tego "buga" do listy ale najlepiej bedzie jak po prostu zalatwisz sobie.. "mniej konfliktowa" przegladarke :D
ronja pisze:Z wytężaniem wzroku jest już kiepsko. Starość nadchodzi, a życie nie głaszcze. Opcja wyboru innych języków teoretycznie powinna dawać wydruk tylko w tych pożądanych.
Dlaczego nie chcę angielskiego ? Ależ chcę ! Tyle, że małe etykiety nie mieszczą wszystkich wybranych przeze mnie wersji i muszę wydrukować (i dołączyć do kreta) kolejne, z brakującymi językami.
Popieram. To jest nas 2, filips bedzie sie musial podporzadkowac :wink:
GeoKrety Toolbox - łatwe logowanie geokretów w skrzynkach GC. Wersja dla Firefoxa i Google Chrome.

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: lavinka »

ronja pisze:
lavinka pisze: To może powinnam wrzucić swoje w pdfie? Mieści się 6 języków na etykiecie 6x3cm.
Myślę, że każda inicjatywa w tym temacie jest cenna. Wrzucaj !
http://dl.dropbox.com/u/80976/kretdruk.pdf
Za ten post autor lavinka otrzymał podziękowanie:
ronja
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1829
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 206 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: ronja »

Czy istnieje jakaś techniczna możliwość przerzucenia etykiety lavinki (o ile się zgodzą zainteresowani) do systemu GK tak, by automatycznie był drukowany TC i numer GK ?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: lavinka »

Jakby co mogę podesłać wzór zrobiony w Corelu(legalnym home edition, a jak) :)
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
simor
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 19 lipca 2010, 20:48
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: simor »

Do generowanych eytkiet wystarczy legalny jpg albo png. CDR mozna udostepnic swoja droga w dziale downloads. Tak czy siak, musicie poczekac z tym na filipsa.
GeoKrety Toolbox - łatwe logowanie geokretów w skrzynkach GC. Wersja dla Firefoxa i Google Chrome.

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: lavinka »

A, czyli pdf wystarczy - robi się z niego jpg jednym kliknieciem. W wolnej chwili wrzucę cdr.
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Posty: 984
Rejestracja: czwartek 15 października 2009, 21:48
Podziękował;: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Re: Etykietki do geokretów - ważne

Post autor: lavinka »

http://dl.dropbox.com/u/80976/kretdruk.cdr
http://dl.dropbox.com/u/80976/kretdruk.pdf

http://dl.dropbox.com/u/80976/logbookDUZY.cdr
http://dl.dropbox.com/u/80976/logbookDUZY.pdf

http://dl.dropbox.com/u/80976/logbooksredni.cdr
http://dl.dropbox.com/u/80976/logbooksredni.pdf

http://dl.dropbox.com/u/80976/MINILOGBOOKDRUK.cdr
http://dl.dropbox.com/u/80976/MINILOGBOOKDRUK.pdf

Wrzuciłam to co mam(razem z okładkami na logbooki w różnych rozmiarach) na dropboxa. Jak chcecie, korzystajcie do woli i ochoty - na wiki nie umiem wstawić, zresztą nie chcę gmerać w oficjalnej stronie, nie czuję się upoważniona.
Za ten post autor lavinka otrzymał podziękowanie:
wallson
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ