Gdzie sa moje kreciki?

Wszystko na ich temat, wnioski, uwagi, rankingi popularności ...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » niedziela 05 października 2008, 20:27

tboniasty pisze:Doraznie opanowalem sytuacje.

Doklejcie do hosts (windows/system32/drivers/etc/) linijke:

Kod: Zaznacz cały

62.121.108.70	www.geokrety.org
U mnie dziala :)
Jeszcze może to i reset przeglądarki

Kod: Zaznacz cały

62.121.108.70   geokrety.org 
Tylko jak się zmieni IP serwisu i zapomni się o tym wpisie, to długo można kombinować dlaczego serwis się nie pokazuje ...
Ostatnio zmieniony niedziela 05 października 2008, 20:39 przez Hern, łącznie zmieniany 2 razy.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

tboniasty

Post autor: tboniasty » niedziela 05 października 2008, 20:37

Edytujesz jako administrator? Tam podobno jest jakis "pies" pilnujacy by nie zmieniac zawartosci plikow systemowych z poziomu konta zwyklego usera... Pisze podobno bo tak mam do czynienia z Vista co z eskimosami :)

blueshade
Nowy na forum
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek 25 sierpnia 2008, 23:13

Post autor: blueshade » niedziela 05 października 2008, 21:14

matheus pisze:Chyba najlepszym rozwiązanie będzie zamówienie domeny z inną końcówką np. eu,pl bo myślę ze nie warto płacić komuś wysokie marży za tą domenę chociaż ma PR = 3
moim zdaniem to dość głupawy pomysł, bo adres strony to nie tylko kwestia linku na opencaching.pl, ale też informacja na każdym geokrecie...

jeśli ktoś jest obeznany z opencaching.pl i uczęszcza na forum, to może i na nowe geokrety trafi, ale jak sobie wyobrażasz, że trafi na ten nowy sajt np. ktoś, kto znajdzie geokreta w cache'u za granicą i będzie to jego pierwszy kontakt z geokretami???

moim zdaniem, zobaczy jakąś dziwną stronę, stwierdzi, że nie wie o co chodzi i oleje kreta, co niestety, równa się jego archwizacji :(...

blueshade
Nowy na forum
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek 25 sierpnia 2008, 23:13

Post autor: blueshade » niedziela 05 października 2008, 21:21

tboniasty pisze:Doraznie opanowalem sytuacje.

Doklejcie do hosts (windows/system32/drivers/etc/) linijke:

Kod: Zaznacz cały

62.121.108.70	www.geokrety.org
U mnie dziala :)
co nie zmienia faktu, że to nie rozwiązuje problemu :(
bo to nie tylko my mamy móc korzystać z tego serwisu, ale ktokolwiek - nawet osoby, które w życiu ninejszego forum nie widziały, a one zobaczą to, co im dns poda :(...

przydałoby się, żeby się filips wypowiedział jakoś bardziej oficjalnie na temat zaistniałej sytuacji... jeśli faktycznie domena została legalnie przejęta, to imho powinniśmy zrobić wszystko, by została zwrócona... (być może jakaś zrzuta, jak sie okaże, że taka konieczność istnieje)

Awatar użytkownika
elektronika
Wyjadacz
Posty: 329
Rejestracja: niedziela 02 marca 2008, 19:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: elektronika » niedziela 05 października 2008, 21:27

Ja miałem kiedys taki numer z całym serwerem. Jak ktoś na serwer mi się włamał i podmienił dnsy.
A swoją droga nie powinniśmy wieszać psów na filipsie. Nie koniecznie domena musi być nieopłacona. Moze ktosik brutalnie wlamal sie na serwer, a filips moze byc gdzies poza domem.
Trzy najgrozniejsze na swiecie sytuacje to: programista z lutownica, sprzetowiec z kompilatorem i uzytkownik z pomyslami.

blueshade
Nowy na forum
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek 25 sierpnia 2008, 23:13

Post autor: blueshade » niedziela 05 października 2008, 21:36

elektronika pisze:Ja miałem kiedys taki numer z całym serwerem. Jak ktoś na serwer mi się włamał i podmienił dnsy.
A swoją droga nie powinniśmy wieszać psów na filipsie. Nie koniecznie domena musi być nieopłacona. Moze ktosik brutalnie wlamal sie na serwer, a filips moze byc gdzies poza domem.
chyba do tej pory nikt filipsa nie obwiniał, zresztą, gdyby nawet sytuacja powstała w wyniku działania (lub braku działania) filipsa, to nie można mieć de facto pretensji - nie płacimy tutaj za nic, więc i wymagać nie mamy prawa... jednak problem i tak pozostaje i wydaje mi się, że jako społeczność powinniśmy go rozwiązać korzystnie dla nas...

wbrew pozorom, gdyby się okazało, że to było włamanie, to by było świetnie, bo zapewne łatwiej byłoby domenę odzyskać jednak po uwadze schenki odnośnie daty rekordu SOA, wydaje mi się, że domena została przejęta legalnie i jej odzyskanie wiązać się może z mniejszym lub większym kłopotem :(

matheus
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 05 października 2008, 19:44

Post autor: matheus » niedziela 05 października 2008, 22:15

blueshade pisze:
matheus pisze:Chyba najlepszym rozwiązanie będzie zamówienie domeny z inną końcówką np. eu,pl bo myślę ze nie warto płacić komuś wysokie marży za tą domenę chociaż ma PR = 3
moim zdaniem to dość głupawy pomysł, bo adres strony to nie tylko kwestia linku na opencaching.pl, ale też informacja na każdym geokrecie...

jeśli ktoś jest obeznany z opencaching.pl i uczęszcza na forum, to może i na nowe geokrety trafi, ale jak sobie wyobrażasz, że trafi na ten nowy sajt np. ktoś, kto znajdzie geokreta w cache'u za granicą i będzie to jego pierwszy kontakt z geokretami???

moim zdaniem, zobaczy jakąś dziwną stronę, stwierdzi, że nie wie o co chodzi i oleje kreta, co niestety, równa się jego archwizacji :(...
masz rację, ale to mniejszy odsetek bo ile jest geokretów za granicą i ile ludzi wie o keszach za granicą.
Można w takim razie spróbować odkupić domenę i zrobić jakąś zrzutkę.

Jezeli jutro w whois bedzie inny wlasciciel niz dotychczasowy to znaczy ze domena zostala wykupiona przez inna osobe, bo tylko w taki sposb mozna zmienic wlasciciela (poza cesją, którą aby dokonać trzeba pisemnego potwierdzenia). Jak to by byl wlam to by widnialy dane osobowe filipsa.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 października 2008, 22:17 przez matheus, łącznie zmieniany 1 raz.

Spider

Post autor: Spider » niedziela 05 października 2008, 22:16

Post usuniety na prosbe autora.

matheus
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 05 października 2008, 19:44

Post autor: matheus » niedziela 05 października 2008, 22:18

pownien byc teraz czas ok. tygodnia na oplacenie domeny... a pozniej tydzien dodana do wolnego koszyka i dopiero potem zwolniona do puli domen do kupienia.
This domain is parked, pending renewal, or has expired.
czyli nie musial jej ktos przejac tylko mozemiec status tzw. pending renewal co oznacza ze natychmiast trzeba ja oplacic ! Moze ktos ma jakis kontakt do administratora

Spider

Post autor: Spider » niedziela 05 października 2008, 22:25

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » niedziela 05 października 2008, 22:29

spoko, filips juz wie.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: niedziela 05 października 2008, 17:27

Post autor: rydzejak » niedziela 05 października 2008, 22:42

wymoderujcie dane filipsa, ten telefon i link do whois (i mój post pewnie też). na forum mogą zaglądac niezalogowani, nie powinniśmy ułatwiać zdobywania danych osobowych

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » niedziela 05 października 2008, 22:43

tboniasty pisze:Edytujesz jako administrator? Tam podobno jest jakis "pies" pilnujacy by nie zmieniac zawartosci plikow systemowych z poziomu konta zwyklego usera... Pisze podobno bo tak mam do czynienia z Vista co z eskimosami :)
ehm ... w jest takowy i trzeba jako admin, bo inaczej gryzie.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Hern » niedziela 05 października 2008, 22:44

rydzejak pisze:wymoderujcie dane filipsa, ten telefon i link do whois (i mój post pewnie też). na forum mogą zaglądac niezalogowani, nie powinniśmy ułatwiać zdobywania danych osobowych
Whois teź chcesz moderować ?
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: niedziela 05 października 2008, 17:27

Post autor: rydzejak » niedziela 05 października 2008, 22:51

rozumiem że whois_domaintools jest publiczny i każdy tam wejdzie. Jednak podawanie wprost linku do klinięcia jest ułatwieniem. Ja nie wiedziałem że tak prosto to się robi (tzn że dane osób rejetsrujących domeny sa publicznie ogłaszane). Zapewne jest więcej osób takich jak ja. Po co ułatwiac im zapoznanie z danymi filipsa ?
Ostatnio zmieniony niedziela 05 października 2008, 22:56 przez rydzejak, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ