Geokrety - km i obrazek statystyk

Wszystko na ich temat, wnioski, uwagi, rankingi popularności ...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Geokrety - km i obrazek statystyk

Post autor: Hern » niedziela 17 sierpnia 2008, 02:18

Nie wiem kto się opiekuje stroną geokretów, ale fajnie by było, gdyby ilość kilometrów widoczna w banerze była nie tylko dla własnych geokretó. Chodzi mi o to, by wyświetlać również sumę km dla przeniesionych geokretów. Domyślam się, że to nie jest do realizacji od ręki, bo trzeba stworzyć dodatkowe pole w rekordzie usera + mały kodzik sumujący, jednak na pewno nie jest to duża trudność.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 16:23

Kolego, też o tym myślałem. Sprawa do zrobienia, ale nie od zaraz. Myślę, że w przeciągu 1-3 miesięcy.

angelo
Wyjadacz
Posty: 471
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: angelo » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 19:50

To ja się podłączę... w schemacie gpxów z GC jest pod <cache> (czyli naszym geocache) w drzewku obok wszystkich opisów, typów, pojemników, etc jest taki tag jak <trackables>

czy dałoby się w GPXach z OC umieszczać w takim (lub analogicznym) tagu informacje o kretach?

pytam na potrzeby mojej killer-app. skoro umieszczam wsparcie dla takich fanaberii w skrzynkach GC, to czemu OC ma być gorsze? :D

od biedy mógłbym odpytywać serwis kretów czy w skrzynce o takim a takim WaypointID znajduje się coś czy nie - czy taki XML request jest/mógłby się znaleźć?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 20:58

Mógłby, złociutki, ale chyba lepiej, jakby to generowane było przez OC. Wszak ma ono już wszelkie dane ku temu potrzebne.

angelo
Wyjadacz
Posty: 471
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: angelo » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 21:22

filips pisze:Mógłby, złociutki, ale chyba lepiej, jakby to generowane było przez OC. Wszak ma ono już wszelkie dane ku temu potrzebne.
niby tak i tak też sobie pomyślałem na początku, z drugiej strony Krety mają też wsparcie dla punktów z GC, OC.de, czy nawet GC.su albo innego egzotycznego serwisu, prawda?. O ile niemcy w OC może też by to generowali, o tyle rosjanie generują tylko wpt albo kml, więc tej informacji nie będzie, a GC to nawet nie ma co marzyć, że wprowadzi wsparcie dla kretów :) Stąd pomysł o odpytywanie Kretów o konkretny waypoint-id...

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 21:53

No to fakt. A nie będzie tego za dużo? Takich pojedynczych zapytań? Nie zabije to serwera?

angelo
Wyjadacz
Posty: 471
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: angelo » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 22:06

filips pisze:No to fakt. A nie będzie tego za dużo? Takich pojedynczych zapytań? Nie zabije to serwera?
hm. no to fakt, może zabić. pomysł alternatywny wysyłam już na mejla :]

Awatar użytkownika
ronja
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1702
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Apel

Post autor: ronja » poniedziałek 13 października 2008, 14:43

Hello ! Czy na stronie OC mógłby się co jakiś czas pojawiać komunikat (baner ?), informujący (proszący, przypominający ?) zdobywców, że miło jest rejestrować w stosownym miejscu zabrane GeoKrety ? Pzdr. Wojtek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 13 października 2008, 15:43

Niestety czasem trzeba "ręcznie" przypominać mailem znalazców o konieczności zalogowania...

Jak będzie chwila to może coś zrobimy w celu ułatwienia logowania, ale chwilowo musi zostać tak, jak jest.

Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Posty: 1945
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: trojmiasto » poniedziałek 13 października 2008, 20:17

Mnie też drażni ten problem. Zwróć proszę uwagę, że w momencie wpisywania znalezienia na stronie skrzynki, która ma geokreta, pojawia się informacja "Zabrałeś geokreta? Zarejestruj ten fakt na geokrety.org". A i tak to niewiele daje...
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » poniedziałek 13 października 2008, 20:47

O, a ja nie zauważyłem tego. Następnym razem będę szukał tego napisu :wink:
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ronja
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1702
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ronja » wtorek 14 października 2008, 08:34

trojmiasto pisze:pojawia się informacja "Zabrałeś geokreta? Zarejestruj ten fakt na geokrety.org". A i tak to niewiele daje...
Można z dużym uproszczeniem powiedzieć, że jest to sytuacja typowa dla naszego społeczeństwa, któremu trzeba co jakiś czas przypominać o "obywatelskich obowiązkach" :wink: Stąd też wielkie akcje, typu: "Idź na wybory", "Zarejestruj GeoKreta" :twisted: Ale gdyby przy otwieraniu OC walił w oczy (np. przez tydzień) krwisty baner, pokazujący nieszczęśliwego, samotnego kreta, to może jakieś sumienie obudziłoby się ? Wojtek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 14 października 2008, 10:14

Na pocieszenie dodam, że u konkurencji (gc) też nie wszystkie TB są odpowiednio rejestrowane...

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: inąd

Post autor: makos » wtorek 14 października 2008, 12:24

Można z dużym uproszczeniem powiedzieć, że jest to sytuacja typowa dla naszego społeczeństwa...
coś chyba koledzy przesadzają, skleroza to choroba, która nie boli dlatego diagnozowanie jest trudne. Jak jeszcze wymyślicie okienko przy logowaniu skrzynki: tego kreta zabrałem___wpisz numer___ to może będzie skuteczniejsze. Przyznaje się czasem zapomniałem wpisać kreta, ale nie robię tego specjalnie i społeczeństwo chyba nie cierpi za bardzo. No chyba że jesteście łowcami kretów, interesują Was tylko one to rzeczywiście.

PS:właśnie dzięki tej dyskusji ocknąłem się i zostawiłem kreta tam gdzie jest rzeczywiście.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » wtorek 14 października 2008, 13:11

makos pisze:Jak jeszcze wymyślicie okienko przy logowaniu skrzynki: tego kreta zabrałem___wpisz numer___ to może będzie skuteczniejsze.
Okienko zostało dawno wymyślone. Teraz czeka na realizację ;)

ODPOWIEDZ