GeoKrety - wersja beta

Wszystko na ich temat, wnioski, uwagi, rankingi popularności ...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 12 września 2007, 09:38

Topik pisze:Uważam, że powinna być adnotacja o „zniknięciu”. Jeśli nie wpisywana bezpośrednio po wyjęciu ze skrzynki to przynajmniej powinna być możliwość wpisu gdzie został znaleziony i gdzie ukryty.
Ok, widzę, że opcja "wyjmowania" z paczki jest potrzebna. Może po prostu zrobić osobną zakładkę w której są tylko dwa pola: GeoKret ID oraz Data zabrania, klikamy i w systemie jest odhaczone, że geokret jest "w drodze". Aha, z dopiskiem, że jest to opcjonalne.
Topik pisze:Co w przypadku, gdy po pewnym czasie kret trafi do skrzynki w której już był (a jeszcze nie został z niej oficjalnie wyjęty)? Droga się wyzeruje?
Na pewno wyzeruje się praca, bo praca po krzywej zamkniętej = 0 ;-)

A serio, to droga jest liczona od punktu do punktu, więc się raczej nie wyzeruje.

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » środa 12 września 2007, 09:49

filips pisze: Ok, widzę, że opcja "wyjmowania" z paczki jest potrzebna. Może po prostu zrobić osobną zakładkę w której są tylko dwa pola: GeoKret ID oraz Data zabrania, klikamy i w systemie jest odhaczone, że geokret jest "w drodze". Aha, z dopiskiem, że jest to opcjonalne.
Moze zrobic tak jak jest w przypadku skrzynek:

Rodzaj logu:domyslnie wyswietla sie PROSZE WYBRAC i sa 2 opcje. jesli nie wybral ktos a wyslal formularz to wyswietla sie komunikat ze nalezy wygrac odpowiedni typ zapisu do LOG'u
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 12 września 2007, 09:54

Ale czy w przypadku wyjmowania potrzebne było by wpisywanie wszystkich danych, współrzędnych itd? Nie chyba?
Czyli IMHO do znikania wystarczy numer geokreta i data wyjęcia...

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » środa 12 września 2007, 09:59

No niby tak, ale moze ktos chcialby skrobnac maly kometarz np Ze zabiera Kreta w daleka prodroz za ocean :-)

Mozna by zrobic ze jak ktos wybierze dany typ LOGU to inne pola ktore nie sa potrzebne robia sie szare (niedostepne) ale to chyba juz na JAVA script
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » środa 12 września 2007, 10:01

filips pisze:Ale czy w przypadku wyjmowania potrzebne było by wpisywanie wszystkich danych, współrzędnych itd? Nie chyba?
Czyli IMHO do znikania wystarczy numer geokreta i data wyjęcia...
Też tak myślę, chyba, że znowu wpadniemy w problemy z synchronizacją [img]images/smiles/icon_sad.gif"%20alt="Sad[/img]
Też sądzę, że to powinno być opcjonalne, ale dobrze jeszcze się chwilkę nad tym zastanowić jak ta opcjonalność powinna być zrealizowana.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 12 września 2007, 12:27

Byloby szkoda, zeby kosztem roznych opcji spadla funkcjonalnosc. To przeciez byl warunek podstawowy i sens powstania geokreta.

Logowalbym albo znikanie, albo pojawianie sie w skrzynce.

System:
- nie powinien zezwolic na wprowadzenie tej samej daty i godziny albo automatycznie dodac 1 minute do analogicznego wpisu, zeby uniknac balaganu. Lepszy jest wariant I oczywiscie.
- rekordy powinny byc sortowane wg daty znikniecia/pojawienia sie i wtedy liczyc odleglosci (tak chyba zreszta juz jest)

Przy otwartym charakterze systemu (nie ma chyba pewnosci, ze pod podanymi wspolrzednymi nie istnieje zadna skrzynka) zawsze moga sie pojawic bledne wpisy - moim zdaniem wystarczy korekta wspolrzednych absurdalnych LUB w przypadku watpliwosci dodatkowe pytanie, czy dobrze wprowadzono dane.

Niestety, praca nad stworzeniem takiego systemu, ktory bedzie idiotoodporny jest najgorsza... Najwazniejsze, zeby wprowadzone zabezpieczenia nie przeslonily prostoty i intuicyjnosci systemu.

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » środa 12 września 2007, 12:51

ale rozumiem ze będzie możliwość zabrania kreta ze skrzynki, mimo że akurat ostatni wpis to zabranie a nie włożenie?
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 12 września 2007, 13:38

Logowalbym albo znikanie, albo pojawianie sie w skrzynce.
Dobrze. Przemyślawszy sprawę całość widzę jakoś tak:
- logujemy wsadzanie do skrzynek (tak jak jest)
- będzie możliwość dodania samego komentarza w którym - jeśli ktoś będzie chciał - będzie mógł zamieścić wpis, że zabiera geokreta i szybko nie włoży.
System:
- nie powinien zezwolic na wprowadzenie tej samej daty i godziny


O! to chyba najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Zresztą podejrzewam, że rzadko się będzie zdawać, że jednego dnia geokret będzie zmieniał lokalizacje > 2 razy...
- rekordy powinny byc sortowane wg daty znikniecia/pojawienia sie i wtedy liczyc odleglosci (tak chyba zreszta juz jest)
Tak jest i ta właśnie data jest decydująca.

Topik
Bywalec
Posty: 48
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Topik » środa 12 września 2007, 20:31

nemrodek pisze:ale rozumiem ze będzie możliwość zabrania kreta ze skrzynki, mimo że akurat ostatni wpis to zabranie a nie włożenie?
Jest to "podręcznikowa" sytuacja która powinna umożliwić wpisanie z jakiej skrzynki kret został wyjęty.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 12 września 2007, 22:02

Topik pisze:
nemrodek pisze:ale rozumiem ze będzie możliwość zabrania kreta ze skrzynki, mimo że akurat ostatni wpis to zabranie a nie włożenie?
Jest to "podręcznikowa" sytuacja która powinna umożliwić wpisanie z jakiej skrzynki kret został wyjęty.
Wszystko to racja. Dlatego trzeba wypracować jakiś w miarę prosty i przejrzysty system rejestracji zabrierania kretów.

Na dzień dzisiejszy widzę to tak:

1) zakładka "nowej pozycji" - tak jak jest teraz.
2) zakładka "zabieranie" - podajesz nr geokreta, datę, ew komentarz. Ta opcja do użytku w przypadku gdy mamy kreta w ręku i nie spodziewamy się rychłego wsadzenia do paczki.

Jeśli widzisz, że kret nie został zarejestrowany w pozycji, z której go zabrałeś, możesz to zarejestrować po prostu jako nowy punkt z nieco wcześniejszą datą a komentarz umieścić w komentarzu.

To chyba proste i skuteczne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » środa 12 września 2007, 23:49

hej, trochę sie klaruje. Jest tak:

Wybieramy typ logu: nowa pozycja / przerwa w podróży / komentarz i w pola, które się pojawią wpisujemy potrzebne dane.

Czyli jeśli kret wypada z obiegu na dłużej, bo np jedzie z nami do USA (statkiem) to wpisujemy się w "przerwie".

Można potestować, ale dwie nowe opcje na razie wpisują tylko do bazy typ logu.

http://geokrety.org/

/F

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » czwartek 13 września 2007, 07:40

filips pisze:hej, trochę sie klaruje. Jest tak:

Wybieramy typ logu: nowa pozycja / przerwa w podróży / komentarz i w pola, które się pojawią wpisujemy potrzebne dane.

Czyli jeśli kret wypada z obiegu na dłużej, bo np jedzie z nami do USA (statkiem) to wpisujemy się w "przerwie".

Można potestować, ale dwie nowe opcje na razie wpisują tylko do bazy typ logu.

/F
No wlasnie to jest fajny pomysl zeby w zaleznosci od typu logu udostepniac odpowiednie pola co staje latwiejsze w operowaniu.
Ale trudno potestowac bo jak nie widac efektu nowego logu w historii to tylko mozna poklikac czy robia sie na szaro inne pola. Ale jak pojawi sie zapis do bazy nowych typow logu to mozna bedzie wiecej potestowac.
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » czwartek 13 września 2007, 10:26

sp2ong pisze:No wlasnie to jest fajny pomysl zeby w zaleznosci od typu logu udostepniac odpowiednie pola co staje latwiejsze w operowaniu.
Ale trudno potestowac bo jak nie widac efektu nowego logu w historii to tylko mozna poklikac czy robia sie na szaro inne pola. Ale jak pojawi sie zapis do bazy nowych typow logu to mozna bedzie wiecej potestowac.
Już można. Wygląda - IMHO - całkiem fajnie :-) Oczywiście kwestia dopracowania szczegółów - ikonek i nazw poszczególnych czynności.

Miłego weekendu

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » czwartek 13 września 2007, 11:33

a ja mam taką propozycję
może rodzaj "logu" wybierałoby się na stronie kreta, a nie dopiero w formularzu

wyglądałoby to tak:

wchodzę na stronę kreta (więc musiałaby być jeszcze opcja wyszukiwania danego kreta) wybieram rodzaj logu (stop, nowa lokalizacja, komentarz) otwiera mi się odpowiedni formularz, który ma w nagłówku nazwę kreta, wpisuję co trzeba, podaję numer ID i system sprawdza czy to jest ID tego geokreta

to sprawdzanie przydałoby się w sytuacji gdy masz do zalogowania akcje na kilku kretach na raz, bo można się pogubić gdzie się który wsadziło jeśli masz tylko ich numery ID
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » niedziela 16 września 2007, 06:54

W nowej opcji wpisu logu znaleziony bez rejestracji brakuje pola "username" aby wpisac swoj ID czy imie i to pole powinno byc obowiazkowe tzn bez wypelenienia tego pola formularz nie powinien byc wyslany.

BUG?: Kiedy sie zaloguje i na stronie "HOME" lub "My page" klikne na nazwe GK z listy "Recent logs" zostaje automatycznie wylogowany
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

ODPOWIEDZ