Wspomnienia o sprzęcie komputerowym :)

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1956
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 163 razy
Otrzymał podziękowań: 259 razy

Post autor: ronja »

Robi się sentymentalnie. Ja też zaczynałem od ZX :cry:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

A mi się wydawało, że jakoś strasznie odstaje wiekowo od reszty towarzystwa :lol:
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

ted spectrumna to była gumówka, czy już plastikowy Plus (od takiego w szkole zaczynałem)?
A ja choć dostęp do netu mam już od pond 11 lat, jakoś zawsze broniłem się przed ircem. Bałem się, że jak mnie wciągnie to będę musiał ogłosić bankructwo, bo korzystałem w domu ze słynnego numeru dostępowego tepsy na modemie 33,6 kb/s. Jedyne takie szaleństwo to był icek (ICQ).
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Gumiak, gumiak - sciagany z UK - za ciezkie pieniadze.
A pierwszy modem jaki widzialem byl na AR we Wroclawiu - akustyczny, 300 :) Kolega dzwonil do ZETO, uzgadnial transmisje - pozniej sluchawke kladl na tym magicznym pudelku, przelaczal pstryczek i leciala transmisja danych :lol:
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: sobota 03 maja 2008, 18:38
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: soosa »

odstaję.... miałem nowoczesnego Atari 65XE
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 2012
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 436 razy

Post autor: krystiant »

Kolega miał zx spectrum, ale nie dał pograć zanim nie napisałem programiku realizującego jego wytyczne... Sam się za jakiś czas szarpnąłem na atari 800XL w peweksie - kupiłem za marki dostane na urodziny - a jaka była afera w domu... a później mama sama grała zawzięcie :)
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Jak juz tak o historii rozmawiamy - to nie wiem czy wiecie ale stary, "dobry" edytorek o nazwie edlin - caly czas jest dostepny (XP na pewno - nie wiem czy w Viscie tez) :)
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
fck
Wyjadacz
Posty: 337
Rejestracja: środa 23 kwietnia 2008, 22:14
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Kontakt:

Post autor: fck »

Hihi, ja zaczynałem od Atari 130XE, ale pamiętam jak przez mgłę, natomiast c64 pamiętam doskonale :-) Potem P486DX, P133 i tak dalej i tak dalej... :)

Pomysł opencachingowego kanału IRC bardzo mi się podoba, chociaż w zasadzie jedynym klientem, z jakim miałem styczność był "nowoczesny" mIRC :).
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Ja pamietam ZX81 z przystawka (mial wtedy chyba w sumie 16kB RAM, wow), ZX Spectum, ale bawilem sie C64 - szybki Basic (w porownaniu), ale bardzo ubogi dzieki czemu mozna bylo bawic sie znacznie lepiej asemblerem 6502 lub... grami oczywiscie 8)
Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

Commoda to jeszcze u mnie w szafie gdzieś leży (ale już w nowej obudwie, nie mydelniczka), a ZX81 to był potwór, cały 1 kB ramu i klawiatura na sensorach :)
...i programy nadawane przez Rozgłośnie Harcerska, stare fajne czasy.
Napisanie programu to była sztuka, a nie to co teraz, gra nie chodzi? to dołóż ramu, wymień "grafę"...

...ale to już nam pod Hyde Park podpada :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Z grafika to prawda. Wtedy to programisci walczyli ze sprzetem ;) Na 39kB pamieci byly platformowki z 20 etapami i kazdy byl inny graficznie. Teraz faktycznie - minimalne wymagania sprzetowe takie, a najlepiej duzo wyzsze.

Jeszcze jakis czas temu platal mi sie w szufladzie srubokret do ustawiania skosu glowicy w magnetofonie do C64, bo stacji dyskow nie mialem ;)
Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: lennin »

No pamiętam jak sie jeździło do "sklepu" nagrywać kasety :D Potem era C64. Ja sie nawet szarpnąłem na stacje dysków 5,25" do 65XE. A i magia TURBO w magnetofonie do niego. Amstrady jeszcze były wypaśne ;)
zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Przeniosłem do HP, bo w zamiast utworzyć to coś co tam potrzebne, gadacie o swoich pierwszych kompach.

Ja miałem Atari65XE z odtwarzaczem kasetowym. Nawet książkę dostaliśmy do kompletu o programowaniu :) bo zdaje się to zmyśliliśmy żeby kompa dostać. No i to napięcie i niepewność przy ładowaniu Preliminary Monty, czy River Raid. Uda się czy znów Load Error :)
Niestety kiedy mama odkryła Boulder Dasha trzeba się było dzielić na więcej osób :( I tak zostało do teraz, mama skończyła wszystkie Tomb Ridery :)
Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: sobota 03 maja 2008, 18:38
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: soosa »

to chyba nie load error tylko self test był... :D mnie najbardziej rozwalał ten błąd przy grze którą miałem na 2 kasetach 90siątkach - pod koniec drugiej kasety - to potrafiło rozbroić najwytrwalszych :D
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

A pamietacie te audycje radiowe, nadajace programy , ktore sie nagrywalo na magnetofon - czesto przez mikrofon z glosnika jak sie nie mialo odpowiedniego sprzetu z "kabelkami" ? :lol:
Pierwsze numery Bajtka - jeszcze na papierze gazetowym, w formacie B5 (chyba) mam do dzisiaj :)
Obrazek . Obrazek
ODPOWIEDZ