kajetann pisze:Showman: tak, to huśtawka
Pobaw się obróbką
 Bo obrazek ma potencjał
 Bo obrazek ma potencjał 
Moderator: Moderatorzy
Toś mi smaku narobiłmushin pisze: W chwili obecnej siedzi jedna moja kamerka zamocowana tylko na magnesie przyczepionym do polera cumowniczego przy Motławie w Gdańsku, ale to będzie max 5 dni naświetlania - testuję nowy 'obiektyw' zrobiony z blaszki z puszki po chmielowym napoju
 Teoretycznie, nad Motławą powinny wisieć jeszcze dwie moje kamerki
 Teoretycznie, nad Motławą powinny wisieć jeszcze dwie moje kamerki  Spróbuj do Sołdka podejść, i do Żurawia
 Spróbuj do Sołdka podejść, i do Żurawia 

Trzymam kciukimushin pisze: A w piwnicy, po pomalowaniu czarnym sprayem, wietrzeje materiał na kolejne kilka kamerek. Będą walce i półwalce różnej wielkości oraz jedna tubka do umieszczenia papieru na dnie.
Jak już będą jakieś rezultaty to będę wrzucał na solarigrafia.pl
 Nie pamiętam, czy wysyłałem Ci zaproszenie na solarigrafia.pl - jeśli nie, to podaj mi swojego w-maila.
 Nie pamiętam, czy wysyłałem Ci zaproszenie na solarigrafia.pl - jeśli nie, to podaj mi swojego w-maila.mushin pisze:Tak tak, wysyłałeś i już dwa swoje pierwsze zdjęcia tam wrzuciłem
 Strasznie zakręcony ostatnio jestem... A na dodatek w różnych miejscach każdy ma inne nicki, niektóre osoby znam nawet z trzech różnych nicków i nie kryję, że zaczynam się nieco gubić
 Strasznie zakręcony ostatnio jestem... A na dodatek w różnych miejscach każdy ma inne nicki, niektóre osoby znam nawet z trzech różnych nicków i nie kryję, że zaczynam się nieco gubić  
Ośmiorniczka przeważnie odchodzi od podłoża (mocniej trzyma się pojemniczka, a raczej taśmy którą pojemniczek jest owinięty). Tam, gdzie jednak wybierze trwanie przy podłożu pomagam jej odpaść czubkiem metalowego nożyka do tapet - podważona odchodzi od podłoża. Przy taśmach dwustronnie klejących czy owijaniu taśmą izolacyjną ten problem nie występuje.Krysiul pisze: jak już podkleisz gdzieś kamerki, to jak przy zdejmowaniu usuwasz klej?
 I teraz wiszą tam kolejne. Zobaczę jak się okleją w okolicach 21 grudnia podczas przesilenia.
 I teraz wiszą tam kolejne. Zobaczę jak się okleją w okolicach 21 grudnia podczas przesilenia.A to fakt, idealna metoda na wielokrotne naświetlania z tego samego miejsca. Później poxilinę czasem trzeba solidnym śrubokrętem podważyć, żeby odskoczyła od podłoża. Z ciekawostek mocowania - kamerka do _dużego_ gwoździa przymocowana, a gwóźdź wbity w ziemię - czasem jedyna skuteczna metoda.pilowbox pisze:Ja w kilku miejscach kleiłem na poxilinę. Po odklejeniu /oderwaniu/ pojemniczka pozostał idealny element do wklejenia kolejnej puszki na kropelkę
 Od betonu (jeśli był zapylony), drewna czy kory pewnie odejdzie. Jeśli czysty beton czy metal, to raczej zostanie na podłożu
 Od betonu (jeśli był zapylony), drewna czy kory pewnie odejdzie. Jeśli czysty beton czy metal, to raczej zostanie na podłożu 
 Pochwalę się najnowszą zdobyczą (Gdańsk, miejsce chyba rozpoznawalne
  Pochwalę się najnowszą zdobyczą (Gdańsk, miejsce chyba rozpoznawalne   )
  )  No i jak szukałem kamerki, żeby ją zdjąć, czułem się dokładnie tak jakbym keszyka zgarniał
 No i jak szukałem kamerki, żeby ją zdjąć, czułem się dokładnie tak jakbym keszyka zgarniał 
Napisz coś więcej jaki to papier , wielkość i konstrukcja kamery. Zdjęcie jest wyjątkowo ostre i pełne szczegółów.snowman pisze:Z wielkimi podziękowaniami dla Mushina
i rzadka sytuacja, że mogłeś kamerkę "bezkarnie" zerwaćmushin pisze: czułem się dokładnie tak jakbym keszyka zgarniał
 Jeszcze raz dziękuję!
 Jeszcze raz dziękuję!Można powiedzieć, że to już standardowa konstrukcja. Połówka pojemniczka po kliszy (http://www.solarigrafia.pl/articles/42/read.html), otworek c.a. 0.15mm w folii stalowej 0.02mm, negatyw wielkości mniej więcej 4.5x4.7cm (więc dość mały, chyba najmniejszy jeszcze sensowny), papier Kodak Polymax błyszczący. Ostrość i wyrazistość jest wypadkową szczęśliwego zbiegu okoliczności (każda kamera jest inna, każdy otworek jest inny) - sztywności kamery, szybkiego związania kleju, utrafionej średnicy otworka, warunków atmosferycznych. Potrafią wychodzić jeszcze ostrzejsze, jak na przykład http://www.solarigrafia.pl/imgs/439/podglad.htmlmiklobit pisze: Napisz coś więcej jaki to papier , wielkość i konstrukcja kamery. Zdjęcie jest wyjątkowo ostre i pełne szczegółów.