Skrzynka tygodnia
Moderator: Moderatorzy
- karwdo
- Wyjadacz
- Podziękował;: 72 razy
- Otrzymał podziękowań: 149 razy
Skrzynka tygodnia
Kiedyś tłumaczono mi zasadę działania algorytmu (ponoć istnieje coś takiego?) przyznawania tytułu skrzynki tygodnia... no i dwa ostatnie wybory mocno zburzyły to co kiedyś usłyszałem.
Tydzień temu skrzynką tygodnia został kesz (9 gwiazdek na 12 znalezień) 75% gwiazdek / ilość znalezień- woj. lubuskie (ostatnie znalezienia z sierpnia w momencie nadania tytułu)
W tym tygodniu z tego samego województwa (100% gwiazdek)
O ile tego tygodniowy tytuł rozumiem, tak ubiegłotygodniowy już nie:( (chyba, że klucz województwa tu wziął górę)
Czy tytuł Skrzynki Tygodnia przyznaje jakaś kapitua?
Pytam nie dlatego by podważać wybór (nie byłem, co więcej słyszałem, że to bardzo dobre kesze), ale by w końcu zrozumieć jak to działa?
Będę wdzięczny za jasne wytłumaczenie:)
PS. Może gdzieś to zostało opisane, ale nie mogę odgrzebać:(
PS2. Pozdrowienia i gratulacje dla Ciachola;)
Tydzień temu skrzynką tygodnia został kesz (9 gwiazdek na 12 znalezień) 75% gwiazdek / ilość znalezień- woj. lubuskie (ostatnie znalezienia z sierpnia w momencie nadania tytułu)
W tym tygodniu z tego samego województwa (100% gwiazdek)
O ile tego tygodniowy tytuł rozumiem, tak ubiegłotygodniowy już nie:( (chyba, że klucz województwa tu wziął górę)
Czy tytuł Skrzynki Tygodnia przyznaje jakaś kapitua?
Pytam nie dlatego by podważać wybór (nie byłem, co więcej słyszałem, że to bardzo dobre kesze), ale by w końcu zrozumieć jak to działa?
Będę wdzięczny za jasne wytłumaczenie:)
PS. Może gdzieś to zostało opisane, ale nie mogę odgrzebać:(
PS2. Pozdrowienia i gratulacje dla Ciachola;)
- dallas
- Wyjadacz
- Podziękował;: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 160 razy
Re: Skrzynka tygodnia
Od zawsze też mam takie same spostrzeżenia. Algorytm jest troszkę z d... y. Kiedyś było gdzieś coś opisane, ale bez szczegółów. Z tego co pamiętam chodziło o promowanie malo aktywnych rejonów i żeby były na przemian różne województwa.
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Mnie bardziej zastanawia wybieranie na skrzynkę tygodnia keszy typu own, które są wybierane na eventach przez nieliczną grupę keszerów jeżdżących na spotkania. Skrzynki te nie są dostępne w terenie dla ludzi którzy nie mogą lub nie chcą jeździć na eventy.
Wydaje mi się że w geocachingu chodzi właśnie o ukrycie i szukanie skrzynek.
Pozdrawiam Tomek
Wydaje mi się że w geocachingu chodzi właśnie o ukrycie i szukanie skrzynek.
Pozdrawiam Tomek
-
- Stały bywalec
- Podziękował;: 125 razy
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
- deg
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 226 razy
- Otrzymał podziękowań: 509 razy
Jasno Ci nie wytłumaczę, bo kiedyś sam usiłowałem zrozumieć ten algorytm z marnym skutkiem

W każdym razie algorytm faworyzuje województwa, w których jest mało skrzynek tygodnia, więc czasami fajna skrzynka dłuuuugo czeka na wyróżnienie (a im dłużej czeka, tym bardziej jej szanse maleją) tylko dlatego, że jest z "mocnego" województwa, a dostaje jakaś słabsza tylko dlatego, że chcemy(?) promować słabsze województwa.
To może być wytłumaczenie zjawiska o którym pisałeś.
Przy okazji dementuję - skrzynki tygodnia przyznawane są w pełni automatyczne, a nie przez jakiś komitet.
- karwdo
- Wyjadacz
Z racji tego, że fachowej odpowiedzi z nikąd, a RT (via COG) twierdzi, że wszystko jest GIT, myślę że warto wątek zamknąć.
Pospijaliśmy sobie z dziubków... (dziś w tej "przecudnej zabawie" PO RAZ CZWARTY Z RZĘDU lubuskie że skrzynią tygodnia)
Pospijaliśmy sobie z dziubków... (dziś w tej "przecudnej zabawie" PO RAZ CZWARTY Z RZĘDU lubuskie że skrzynią tygodnia)
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
W skrócie (o ile dobrze to rozszyfrowałem

- Wybierane są skrzynki, które:
- są aktywne,
- nie są wirtualami, webcamami lub eventami
- mają co najmniej X znalezień (u nas X = 12 o ile pamiętam)
- zostały założone przed aktualną datą
- nie mają przyznanego tytułu "Skrzynki tygodnia"
- Dla każdej skrzynki z powyższych obliczany jest wskaźnik wg wzoru:
liczba_rekomendacji / liczba_znalezień + liczba_dni_od_utworzenia_kesza_do_dzisiaj / 5000
Wskaźnik zaokrąglany jest do 4 miejsc po przecinku. - Powyższe skrzynki porządkowane są kolejno wg kryteriów:
- Wartość wskaźnika, malejąco
- Liczba znalezień, malejąco
- Data utworzenia skrzynki, malejąco
- Po uporządkowaniu wybieranych jest pierwszych 35 skrzynek
- Ten zbiór 35 "wybrańców" następnie jest porządkowany kolejno wg kryteriów:
- Liczba przyznanych tytułów "Skrzynki tygodnia" w regionie (województwie), do którego skrzynka jest przypisana, rosnąco;
- Liczba znalezień, malejąco
- Data utworzenia skrzynki, rosnąco
- Wartość wskaźnika, malejąco
- Pierwsza pozycja w zbiorze uporządkowanym wg powyższych kryteriów staje się Skrzynką Tygodnia
- "porządkowany kolejno" oznacza, że przy porównywaniu dwóch elementów kolejne kryterium brane jest pod uwagę tylko w przypadku, gdy poprzednie da tą samą wartość dla obu elementów
- "malejąco" oznacza, że element o największej wartości będzie występował jako pierwszy, "rosnąco" - element o najmniejszej wartości będzie występował jako pierwszy
- karwdo
- Wyjadacz
Dzięki.
To zdecydowanie przybliża temat.
Dziwi tylko niesamowity zbieg okoliczności czterech z rzędu w jednym województwie w zestawieniu z faktem, że wcześniej nawet dwóch z rzędu (chyba?) w tym samym województwie nie było!?
Analizując... Założenie np. 4 keszy w opolskim, znalezionych w ciągu powiedzmy trzech miesięcy i zarekomendowanych na poziomie 75% (9 z 12) daje pewną Skrzynkę Tygodnia!
Trochę słabo...
Ale przynajmniej wiem więcej. Raz jeszcze dzięki Rapotek;)
To zdecydowanie przybliża temat.
Dziwi tylko niesamowity zbieg okoliczności czterech z rzędu w jednym województwie w zestawieniu z faktem, że wcześniej nawet dwóch z rzędu (chyba?) w tym samym województwie nie było!?
Analizując... Założenie np. 4 keszy w opolskim, znalezionych w ciągu powiedzmy trzech miesięcy i zarekomendowanych na poziomie 75% (9 z 12) daje pewną Skrzynkę Tygodnia!
Trochę słabo...

Ale przynajmniej wiem więcej. Raz jeszcze dzięki Rapotek;)
- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 122 razy
- Otrzymał podziękowań: 424 razy
Zapraszam chętnych na zdobycie tego osiągnięcia

Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

- karwdo
- Wyjadacz
Zapraszam chętnych na zdobycie tego osiągnięcia

[/quote]
MÓWISZ MASZ!
Skrzynka tygodnia w opolskim