Mapa liczebności i gęstości skrzynek Opencaching
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
- Kontakt:
Mapa liczebności i gęstości skrzynek Opencaching
Chcę się podzielić mapą sporządzoną w QGIS-ie, przedstawiającą obszary o największej koncentracji skrzynek Opencaching. Stan aktualności na 17.10.2016. Warto ją przeglądać w dużym powiększeniu - widać wówczas wszelkie nietypowe wzorce multikeszy. Mapa w źródłowej rozdzielczości siedzi pod tym linkiem (plik 10 MB) http://www.labgis.pl/files/skupiska_skr ... 7015px.jpg
- Załączniki
-
- Skupiska skrzynek
- opencaching_min.jpg (98.06 KiB) Przejrzano 6022 razy
- filips
- Forumator
- Podziękował;: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 97 razy
- Kontakt:
Re: Mapa liczebności i gęstości skrzynek Opencaching
Fajne!
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Mapa (prawie) wszystkich keszy na świecie ;) - dla garmina
Status WWW geokretów, opencaching, geocaching
Mapa (prawie) wszystkich keszy na świecie ;) - dla garmina
Status WWW geokretów, opencaching, geocaching
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 252 razy
- Otrzymał podziękowań: 307 razy
Super, czy planujesz umożliwienie użytkownikom możliwość wygenerowania takiej własnej (tzn. pominąć skrzynki własne i znalezione) mapki? To byłaby bomba 

-
- Forumator
- Podziękował;: 341 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Duży obrazek znowu działa. Przy okazji zauważyłem małe przekłamanie - mapa pokazuje również dodatkowe waypointy.
-
- Nowy na forum
- Kontakt:
Cieszę się, że mapka do czegoś mogła się przydać.
brasia - mapkę wykonałem w Qgisie i droga przekształcenia pliku gpx do barwnej mapy nie była krótka. Jeśli nie jest straszny Tobie QGIS, to daj znać, opiszę jak samodzielnie wykonać podobną mapę dla wybranych skrzynek.
Azhag - podsyłam paczkę ze spakowanym geotiffem w układzie 1992 (80MB) https://drive.google.com/file/d/0B8XSod ... sp=sharing
parlando - poprawię przy kolejnej edycji. Najwidoczniej przeoczyłem jakiś haczyk w formularzu eksportu do gpx wszystkich skrzynek.
brasia - mapkę wykonałem w Qgisie i droga przekształcenia pliku gpx do barwnej mapy nie była krótka. Jeśli nie jest straszny Tobie QGIS, to daj znać, opiszę jak samodzielnie wykonać podobną mapę dla wybranych skrzynek.
Azhag - podsyłam paczkę ze spakowanym geotiffem w układzie 1992 (80MB) https://drive.google.com/file/d/0B8XSod ... sp=sharing
parlando - poprawię przy kolejnej edycji. Najwidoczniej przeoczyłem jakiś haczyk w formularzu eksportu do gpx wszystkich skrzynek.
- lavinka
- Forumator
- Podziękował;: 127 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
- Kontakt:
- miklobit
- Forumator
- Podziękował;: 113 razy
- Otrzymał podziękowań: 195 razy
- Kontakt:
Czy użyty workflow był zbliżony do tego: http://www.qgistutorials.com/en/docs/cr ... tmaps.html ?
I co było źródłem do stworzenia warstwy danych - import z gpx jakimś pluginem czy zrobiłeś najpierw gisowa bazę SQL z danymi i dopiero z niej ciągniesz dane ?
I co było źródłem do stworzenia warstwy danych - import z gpx jakimś pluginem czy zrobiłeś najpierw gisowa bazę SQL z danymi i dopiero z niej ciągniesz dane ?
-
- Nowy na forum
- Kontakt:
Miklobit - tak, użyłem qgisowej heatmapy. Najciekawszy efekt uzyskałem przy promieniu obliczeń = 5km. Punkty pobrałem z pliku gpx, który z innych względów musiałem i tak przekonwertować do shp. Niestety właśnie przy konwersji było najwięcej zabawy. Być może szło by odpalić mapę ciepła bezpośrednio z gpx. U mnie QGIS trochę wariował na surowym pliku gpx.
- kurier
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
- Moris299
- Bywalec
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Fajna mapka, bardzo podoba mi się jak na mapie widać napis WLKP Tej, I ♥ PL czy geościeżkę przez Odrę

chciałem spróbować, ale przy próbie eksportu do GPX wyskakuje "Ta witryna jest nieosiągalna". Co ciekawe do innych formatów eksport działa. edit: działa jeśli wybiorę pojedyncze województwa do zaimportowania, spróbuję się tym pobawić

- tomaszg
- Bywalec
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
- Kontakt:
Można próbować u mnie: http://tomaszg.pl/geo/ ustawiając "not found" i wpisując nick jakiegoś usera z małą ilością znalezień.