Belushi pisze:
Dobrze mówisz. Można przecież w systemie "wyłączyć" taką skrzynkę z możliwości jej edytowania (robienia wpisów). Całkowite jej usuwanie wydaje mi się też bez sensu- można właśnie reaktywować ją przez innego keszera. Ja to widzę tak- chce ktoś postawić kesza, jeśli miejsce np jest w promieniu 100 metrów to wyskakuje mu- "tu kiedyś była skrzynka". Zgłasza do COG o przejęcie tej skrzynki, edytuje opis i już. Szczególnie tyczy się to skrzynek użytkowników-duchów. Pozostali chyba nie będą mieli za złe, że ktoś reaktywuje ich skrzyneczkę.
Co nam to da ?? Porządek na mapie, mniej syfu, mniejsza baza.
Ale nie o tym ten wątek chyba, nie
B
Według mnie kiepski pomysł. Załóżmy, że ktoś założył skrzynkę genialną - po jakimś czasie poszła do archiwizacji (nie ważne czemu). Ktoś zgłasza chęć reaktywacji i odrestaurowuje skrzynkę tworząc jakiegoś gniota. Kesz, który był przez wielu uważany za świetny (ba, nadal ma swoją poprzednią ocenę i rekomendacje) teraz jest byle ****, po które niektórzy nawet nie mają zamiaru się wybierać. Zdecydowanie lepiej niech skrzynki zarchiwizowane pozostaną zarchiwizowane.
Porządek na mapie to nie argument, bo zarchiwizowanych i tak nie widać (czy ja czegoś nie wiem?).
Mniejsza baza? O ile? Kilka tysięcy rekordów w tabelce "cache" na przestrzeni kilku lat? To żadna różnica. No dobra, jeszcze dojdą wpisy, bo nową skrzynkę w tym samym miejscu będą mogły znaleźć te osoby, które miały znalezienie na tej zarchiwizowanej, ale nadal według mnie to od strony technicznej nie stanowi problemu.
Skrzynka zarchiwizowana = nie ma skrzynki, a w bazie zostaje w celach historycznych i statystycznych.