Współrzędne się rozjechały...
Moderator: Moderatorzy
- supaplex
- Stały bywalec
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Współrzędne się rozjechały...
Post może bardziej w formie ciekawostki, żartu, ale może wywołać ciekawą dyskusję.
http://www.astronomia24.com/news.php?readmore=96
Zastanawiam się jak zmiana osi ziemi i skutki z tym związane (przesunięcie wysypy, skrócenie dnia) powinna, czy wręcz wpłynęła na pomiar GPS?
Przecież moduł gps na podstawie satelit określa położenie, więc teraz powinno się mapy satelitarne przesunąć "trochę" skoro same satelity nie zmieniły położenia.
http://www.astronomia24.com/news.php?readmore=96
Zastanawiam się jak zmiana osi ziemi i skutki z tym związane (przesunięcie wysypy, skrócenie dnia) powinna, czy wręcz wpłynęła na pomiar GPS?
Przecież moduł gps na podstawie satelit określa położenie, więc teraz powinno się mapy satelitarne przesunąć "trochę" skoro same satelity nie zmieniły położenia.
- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 417 razy
Re: Współrzędne się rozjechały...
No to teraz wiem dlaczego dzisiaj żaden z poszukiwanych keszy nie był na kordach tylko trochę obok 

Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

- Doc_with_the_dog
- Forumator
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 115 razy
- Kontakt:
Kurcze... to teraz nie będzie można zrypać autora za niedokładne koordy, bo będzie miał argument czarno na białym 

Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.
- Krysiul
- Forumator
- Podziękował;: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
Jak usłyszałem dzisiaj o przesunięciu osi ziemi, to właśnie pierwsze, o czym pomyślałem, to to, jak to wpłynie na dokładność GPS
Skrzywienie zawodowe... No nic, jutro idę pokeszować z rana, to może wyjdzie w praniu, czy coś się zauważalnie zmieniło. W sumie zdziwiłbym się, gdyby taka ewentualność nie została wzięta pod uwagę i nie dało się tego w miarę szybko skorygować.

- lavinka
- Forumator
- Podziękował;: 127 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
- Kontakt:
- wilq.bb
- Stały bywalec
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dziś nad tym problemem się zastanawiałem z towarzyszkami spaceru keszowego i co ciekawe wyszedł nam powtarzalny błąd - wszystkie skrzynki były machnięte jakieś 4-5 metrów w kierunku ok NE... ciekawe czy będzie się to powtarzać 

- Krysiul
- Forumator
- Podziękował;: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
To chyba raczej siła sugestii, ja keszowałem dzień po i w przypadku skrzynek, których autorzy zwykle wyznaczali dokładne współrzędne, wszystko grało.