IMO poruszasz dwie róźne kwestie. Jeśli zrobiłbyś GPS pod logo garmina to masz problem natury prawnej, ale nikt nie zabroni Ci robić GPS pod swoją marka. O ile wiem do opencaching nikt nie ma praw autorskich, więc kogo niby Garmin krzywdzi?brasia pisze: Wyobraź sobie: robię w piwnicy GPS-y, które rozprowadzam pod marką np. GARM1N, czy uważasz że jest to w porządku, co wtedy by się działo?
Oczywiście są wątpliwości natury moralnej dotyczące tej samej nazwy. Dla mnie to też dziwne, że Garmin nie wysilił sie na coś nowego, ale cóż.... taka ich wola.
W jaki niby sposób Garmin miałby dokonać wrogiego przejęcia OC .pl., de., czy jakiegokolwiek innego? Blokować nam serwery??? Bez przesady... Białoruskie metody chyba nie są w ich stylu. Owszem... Jesli GP przynosi zyski, to Garmin może ich przejąć, po prostu kupić, ale nie sądzę, żeby chciał robić to w stosunku do serwisu, który działa non-profit. Kupić przecież się go nie da.
Nie wiem, dlaczego obawiasz się komercjalizacji serwisu com. Przecież własnie to byłoby nam na rekę. Osobiście nie wierzę w jego komercjalizację. To jest chwyt marketingowy. A wyobrażasz sobie www jakiejś firmy, która prezentując swoje produkty żąda smsa za wejście?
Przecież tworząc tę strone Garmin robi sobie reklamę za darmo.
Użytkownicy OC nie są również targetem dla Garmina. Spora część z nich garniaki już posiada, a Ci którzy będą mieć w przyszłości, w zdecydowanej większości wybiorą Garminy bez żadnej dodatkowej reklamy. Po co zatem G miałby nam robic jakąś krzywde?