Na Bornholmie jest obecnie ok.350 skrytek GC (w tym tymczasowo niedostępne i premium)Voit pisze:Na Bornholmie jest jedna nasza skrzynka i kilkadziesiąt (może kilkaset ) skrzynek GC.com.
Wybaczcie za OT, ale nie mogłam się powstrzymać

Moderator: Moderatorzy
Na Bornholmie jest obecnie ok.350 skrytek GC (w tym tymczasowo niedostępne i premium)Voit pisze:Na Bornholmie jest jedna nasza skrzynka i kilkadziesiąt (może kilkaset ) skrzynek GC.com.
Jest takie fajne, skuteczne rozwiązanie - mogą się nauczyć polskiegoThathanka pisze:... Poza tym sądzę, że od OC skutecznie odstrasza brak zrozumiałego dla cudzoziemca opisu kesza. Jakby zlikwidować te bariery, OC byłoby atrakcyjniejsze także dla cudzoziemców.
Rejestracja konta na OC to bardzo prosta czynność, bardzo szczegółowych danych osobowych nie wymagamy, wystarczy adres e-mail.Thathanka pisze: (...)Może w tym tkwi problem. Na OC trzeba rejestrować się w każdym kraju, na GC robi się to raz - globalnie. (...)
Tu nie chodzi o nadzwyczajne wspieranie, a o ułatwienia które sprawią, że nasze kesze będą służyły większej liczbie ludzi. I naprawdę nie ma potrzeby nikogo obrażać .ronja pisze:Biedni ci cudzoziemcy, skoro aż tak bardzo trzeba ich wspierać w prostej zabawie. Ale popatrzcie - lać na mury w centrach miasta potrafią, czyli jakiś postęp cywilizacyjny jest. Przecież mogliby lać pod siebie. Znaczy się - cierpliwości. Za jakiś dłuższy czas dorosną i do szukania keszy w PL
Temu nie da się zaprzeczyć. Każdy kraj ma jednak swoje OC z osobną rejestracją - nie jest to trudne, ale upierdliwe. Podobnie jest ze statystykami - pozostają rozproszone pomiędzy każdy z oddziałów OC. To może zniechęcać.Voit pisze:Rejestracja konta na OC to bardzo prosta czynność, bardzo szczegółowych danych osobowych nie wymagamy, wystarczy adres e-mail.
...A jakie ułatwienia ewentualnie moglibyśmy wprowadzić, aby ułatwić obcokrajowcom korzystanie z serwisu OC.pl ?Thathanka pisze:(...)nie chodzi o nadzwyczajne wspieranie, a o ułatwienia które sprawią, że nasze kesze będą służyły większej liczbie ludzi. (...)
Masz rację.Thathanka pisze:(...)Każdy kraj ma jednak swoje OC z osobną rejestracją - nie jest to trudne, ale upierdliwe. (...)
Nie wiem, kim są "my" więc trudno mi się odnieść. Ogólnie o ułatwieniach wspomniałem tu: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 223#p82223 . Pewnie mądrzejsi w temacie wymyśliliby coś lepszego, ale to są dwie sprawy, które nasuwają mi się od razu.Voit pisze:...A jakie ułatwienia ewentualnie moglibyśmy wprowadzić, aby ułatwić obcokrajowcom korzystanie z serwisu OC.pl ?
Groundspeak? A co to ma do rzeczy? Ja nic o GS nie pisałem, bo w tej dyskusji chodzi mi o OC. Pragnę zauważyć, że temat GC pojawił się, gdy Ty sam wciągnąłeś go do dyskusji pisząc o Bornholmie, a teraz z tym polemizujesz.Voit pisze:Niestety, chyba ta dyskusja sprowadza się do stwierdzenia, że aby ułatwić cudzoziemcom korzystanie z serwisu OC.pl powinniśmy oddać bazę skrzynek firmie Groundspeek.
Nie wiem w jakim celu kierujesz wyliczania odnośnie płacy minimalnej do mnie. Moja wypowiedź była odpowiedzią na Twoją sugestię że 8,15 PLN/mc jest bardzo wysoka jak na przeciętne polskie zarobki (dane GUS za sierpień 2010: 3407zł brutto).Lza pisze:Highlander: są w tym kraju bezrobotni (a niektórzy z nich to cacherzy) i że 8 zł to połowa zasiłku w przeliczeniu na dzień. co oznacza że musiał bym sobie odmówić np. obiadu i kolacji. Nie stać mnie. większość stawek jakie oferują mi pracodawcy na rozmowach nieznacznie przekracza 800zł, zatem jesli znajdę pracę - opłata za korzystanie z GC wyniesie około 1% moich miesięcznych dochodów.(...)
[/quote]Niestety tak się składa że zabawa w geocaching nie jest darmowa, tym bardziej jeśli ktoś nie tylko "bierze" ale i "daje" coś od siebie - tzn. zakłada skrzynki. Kiedyś już była o tym mowa na forum. Porządna skrzynka klipsowa z wsadem fantowym to często koszt 5 zł w górę. Magnetyczne większe mikro - 1,5 zł. Ci którzy tylko szukają również ponoszą koszty. Sprzęt GPS - nawet jako dodatek do komórki - 100zł, albo trzeba sobie drukować mapki - drukarka/papier/toner, lub nanosić punkty na mapy kupione w księgarni. Do kesza trzeba jakoś dojechać - koszty paliwa, komunikacji - nawet jak się jeździ rowerem, to czasem trzeba podjechać w teren keszobrania pociągiem. Dłuższe wyjazdy keszowe pociągają za sobą koszty noclegu.
Nie należy więc rozpatrywać kosztów geocachingu GC / OC tylko na zasadzie opłaty za konto premium GC kontra bezpłatne konto OC PL, bo jest to mylące.
Różnica owa jest tak niewielka, że można ją zupełnie pominąć. Czy jest na sali ktoś, kto - z ręką na ser..yyy, na keszuDoc_with_the_dog pisze: Mówiąc o kosztach w przypadku OC i GC trzeba się jedynie skupić na róznicach związanych tylko i wyłącznie z serwisami, a nie całego cachingu.
Muszę zaprotestować bo jeżeli chodzi o średnia zarobków w Polsce to jest ona niemiarodajna, ponieważ istnieje bardzo duże rozwarstwienie dochodowe i struktura społeczna w kształcie piramidy, charakterystyczna dla krajów w pełni nierozwiniętych.Highlander pisze:Nie wiem w jakim celu kierujesz wyliczania odnośnie płacy minimalnej do mnie. Moja wypowiedź była odpowiedzią na Twoją sugestię że 8,15 PLN/mc jest bardzo wysoka jak na przeciętne polskie zarobki (dane GUS za sierpień 2010: 3407zł brutto).
No i na OC jest więcej keszymwoz pisze:Różnica owa jest tak niewielka, że można ją zupełnie pominąć. Czy jest na sali ktoś, kto - z ręką na ser..yyy, na keszu- używa OC a nie GC tylko dlatego, że jest darmo? Albo przynajmniej jest to jakiś znaczący argument?
Używam obu za darmo, ale bardziej OC, bo bardziej mi się podoba interface.mwoz pisze:Czy jest na sali ktoś, kto - z ręką na ser..yyy, na keszu- używa OC a nie GC tylko dlatego, że jest darmo?