Dokładność pomiaru współrzędnych (przeniesiony)

to głównie miejsce przeznaczone dla Was...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: toczygroszek »

no tak, ale idąc po skrzynkę skąd możesz wiedzieć czy spojler jest tylko dodatkiem dla "bezgiepeesowców" czy jest niezbędny ze względu na "kulawe" współrzędne? Czasem w gęstym lesie błąd odczytu jest na prawdę spory i wtedy spojler jest bardzo przydatny. Jak widzę dołączony spojler do opisu skrzynki, to go oglądam, bo nie wiem czy jest niezbędny czy nie, skąd mam to wiedzieć? A głupio pojechać kilkadziesiąt km do skrzynki po czym się na miejscu przekonać, że bez spojlera ani rusz? Podobnie z podpowiedziami kodowanymi - w praktyce tu gdzie znajduję skrytki w 90% są to podpowiedzi niezbędne, lub bardzo pomocne, ale nie typu "za siódmym drzewem" tylko trochę takie zawoalowane, nie wiadomo co znaczące do póki się na miejsce nie dojdzie. A spojlery jak pisałem w tej chwili przeszły do lamusa.
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Wracajac do tematu spojlerow - okazuje sie ze w centrum miasta nawet ze spojlerek - trudno znalesc konkretne miejsce ukrycia skrzynki.
Dzisiajszy wpis do mojej skrzynki
Kurcze złaziłem okolicę i nic - nie mogłem namierzyć schodków ....
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=1746

a co dopiero jak skrzynka jest ukryta w lecie "kolo duzego drzewa" :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
gad
Stały bywalec
Posty: 133
Rejestracja: poniedziałek 22 września 2008, 22:37
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: gad »

Ludzie oczekują od cachingu różnego rodzaju doznań, wedle swojch potrzeb. Od jakiegoś czasu zuważyłem wręcz że czegoś się wymaga od kogoś, a przecież tą zabawę każdy interpretuje po swojemu.

Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Posty: 1815
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: toczygroszek »

gad pisze:Od jakiegoś czasu zuważyłem wręcz że czegoś się wymaga od kogoś, a przecież tą zabawę każdy interpretuje po swojemu.
Trudne jest to do uchwycenia i nie ma na to recepty, ale jest coś takiego jak "skrzynka dobra" i "skrzynka słaba". Czytając jakie ludzie mają oczekiwania, co się im nie podoba itd można mieć większe szanse na założenie tej, która w powszechnej opinii ujdzie za dobrą.
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1828
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 132 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Post autor: ronja »

Nie jest źle. Mimo rozrzutu współrzędnych (moich albo znalazcy) i braku spojlera w ręku, Maculey się zaparł i wyrwał FTF-a ( http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=5746 ). Jak ktoś lubi zabawę, to nasze dywagacje w te, czy nazad, nic mu nie robią. I to jest fajne.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
elektronika
Wyjadacz
Posty: 329
Rejestracja: niedziela 02 marca 2008, 19:44
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: elektronika »

Ja od jakiegoś czasu zauwazam wisy w logach moich skrzynek typu: wspolzedne rozjechane, bledne o 60m, o kilkanascie metrow, itp.

wiem ze gpsy maja czasem mala dokladnosc, dlatego czasem w skrzynkach opisuje, ze wspolrzedne moga byc przesuniete, zeby nie bylo za prosto, mim ze zawsze podaje pomiar prosto z pod skrzynki, ale np przy dokladnosi kilkunatsu metrow (wiekszej jeszcze nie uzyskalem na mojej 60-tce), ale nawet po ostatnich pomiarach, widze, ze wspolrzedne potrafa mocno odbiegac, np dzien po dniu. Moxe jakies zaklocenia sygnalu?
Trzy najgrozniejsze na swiecie sytuacje to: programista z lutownica, sprzetowiec z kompilatorem i uzytkownik z pomyslami.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Na swoj sposob to nienajgorzej, bo to znak ze ludziom zalezy na dokladnosci i moze w swoich skrzynkach beda starannie wyznaczac wspolrzedne, choc o to nie zalozylbym sie wcale ;) W kazdym razie lepiej tak niz odwrotnie, w stylu: "wspolrzedne przyblizone, szukaj w promieniu 300metrow" 8)

Zarty zartami, ale faktycznie czasami jest to problem. W miare mozliwosci (czyli prawie zawsze) staram sie usredniac wspolrzedne. Z tego co zauwazylem: zanim zaczne usredniac zostawiam gps w miejscu na chwile - nie zaczynam pomiaru od razu po dotarciu na miejsce. Ta chwila zwloki korzystnie wplywa na pierwszy odczyt pozycji, bo zwykle pozniej jest to kwestia drobnej korekty, a nie drastycznej zmiany wspolrzednych. Usrednianie pozycji pozwala zwiekszyc dokladnosc o blisko polowe - jesli dokladnosc gps byla rzedu 7-9 metrow, to po usrednieniu zwykle pozycja jest namierzona z dokladnoscia 4-5 metrow. Jesli mam tych pomiarow dobrze ponad 350 to miedzy bajki wkladam wpisy typu "wspolrzedne rozjechane o 30 metrow", bo pamietam ile mnie kosztowalo ustalenie dobrej pozycji. Pamietam tez wpis o bledzie rzedu 100 metrow - ten akurat mnie zaniepokoil, bo przeciez zawsze mozemy popelnic blad i np. wpisac wspolrzedne z bledem... (jak sie okazalo wspolrzedne byly OK).

Zwykle robie tak, ze typuje miejsce na cache i zaczynam usredniac wspolrzedne. W tym czasie rozpakowuje skrzyneczke, wpisuje dane do logbooka (niekoniecznie te ostateczne), pakuje pojemnik, chowam, robie w miedzyczasie fotki, wiec mija troche czasu, a na koniec spisuje ostateczne wspolrzedne i lece zalogowac nowy cache :)

Problem jest jednak wtedy, gdy dokladnosc gps jest rzedu 30 metrow. Zdarzylo mi sie tak kilka razy mimo zewnetrznej anteny i wzglednie dobrych warunkow atmosferycznych (anomalia jakas czy co?). Opisuje to w skrzynce, bo moze nastepni geocacherzy beda miec gorsze warunki - wtedy to juz jest bieda... Zwlaszcza gdy cache jest "pod jednym z kamieni" :shock:

Przykladowe wyniki:
Obrazek ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ