Witam i o prosze o porade-automapa
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Witam i o prosze o porade-automapa
Witam wszystkich. Od dłuższego czasu zabieram się za znalezienie pierwszej skrzynki. Teraz mam troche czasu i chce się wybrać na poszukiwania. Ale mam problem.
Otóż jestem kompletnym laikiem we wszelkiej topografi i nawigacji.
Jak mam wpisać współrzędne do automapy?
format w automapie jest taki: ddmmss.ss
za chiny nie wiem jak przekształcic chociażby takie współrzedne N 52° 15.336' E 020° 56.426', żebym mógł je wpisać do programu,
z góry dzięki za pomoc.
za chiny nie wiem jak przekształcic chociażby takie współrzedne N 52° 15.336' E 020° 56.426', żebym mógł je wpisać do programu,
z góry dzięki za pomoc.
- Hern
- Forumator
- Podziękował;: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Re: Witam i o prosze o porade-automapa
Przy każdej skrzynce masz link "Współrzędne w innych systemach", między innymi jest tam format używany przez AM. Poza tym na dole opisu skrzynki masz tez link do pobrania POI gotowego do importu do AM (UAM).gibgibon pisze:Witam wszystkich. Od dłuższego czasu zabieram się za znalezienie pierwszej skrzynki. Teraz mam troche czasu i chce się wybrać na poszukiwania. Ale mam problem.
z góry dzięki za pomoc.
Można też poszukać skrzynek w jakimś promieniu od siebie i pobrać plik UAM dla AM z wieloma skrzynkami.
Polecam tez stronę: http://www.opencaching.pl/wiki/index.ph ... z%C4%99dne oraz całą naszą Wiki - warto przeczytać i zrozumieć

- trojmiasto
- Administrator
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Witaj!
Na stronie z opisem skrzynki, pod współrzędnymi, znajduje się link "Współrzędne w innych systemach". Kliknij na niego i otworzy się okienko z przeliczonymi współrzędnymi. Pośród nich znajdziesz interesujący Cię format.
EDIT: Widzę, że Hern był szybszy
Na stronie z opisem skrzynki, pod współrzędnymi, znajduje się link "Współrzędne w innych systemach". Kliknij na niego i otworzy się okienko z przeliczonymi współrzędnymi. Pośród nich znajdziesz interesujący Cię format.
EDIT: Widzę, że Hern był szybszy

Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.
- Hern
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Po prost nie wpisujesz setnych sekund, a właściwie zostawiasz "00" na końcu. czyli N 52° 14' 32.00'' E 020° 54' 14.00''gibgibon pisze:wszystko fajnie, ale w innych systemach jest podane np. tak
N 52° 14' 32'' E 020° 54' 14'' a w automapie mam miejsca do wpisania takie N 00° 00' 00.00'' E 00° 00' 00.00''
Jak dosłownie ma to wyglądać w am?
Wiem że odpowiedzi dla was są tak proste jak 2+2, ale dla mnie to jak narazie czarna magia;)
Wczytaj sobie pliku UAM, nie musisz nic wpisywać i masz waypointa ze skrzynka najdokładniej jak to możliwe.
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Waypointy na później, teraz chce to skumać... Nie moge wpisać tak jak mówisz, bo mam takie miejsca E 00° 00' 00.00'' a w oryginale jest E 020° 54' 14.00''
Zerkinij na pogrubione miejsca, mam 2 miejsca a podałeś 3 cyfry. Pominąć 0? nie bedzie przekłamania?
Aha i gdzie znajde aktualne waypointy do automapy?
Zerkinij na pogrubione miejsca, mam 2 miejsca a podałeś 3 cyfry. Pominąć 0? nie bedzie przekłamania?
Aha i gdzie znajde aktualne waypointy do automapy?
- Bas
- Forumator
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Zamiast E 020 wpisz E 20 - bedzie OK
Na www po opisie kazdej skrzynki jest grupa linkow w linii:
Pobierz dane: GPX LOC KML OV2 OVL TXT WPT UAM
Kliknij na uam i masz wspolrzedne w pliku
Warto skorzystac tez ze zgromadzonych poszukiwan...
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=2948
Na www po opisie kazdej skrzynki jest grupa linkow w linii:
Pobierz dane: GPX LOC KML OV2 OVL TXT WPT UAM
Kliknij na uam i masz wspolrzedne w pliku

Warto skorzystac tez ze zgromadzonych poszukiwan...
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=2948