Baza z podziałem na regiony
Moderator: Moderatorzy
- JohnDoe
- Wyjadacz
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
I ten pomysł jest nie głupi. Miałem przez jakiś czas w telefonie (SE C902) bazę i musiałem się jej pozbyć. Telefon indeksował wszystkie zdjęcia z bazy i przez to strasznie się zamulał. Jeśli baza będzie w wersji z podziałem na regiony to i fotek będzie mniej, a poza tym nie jest mi potrzebna baza wszystkich skrzynek tylko tych w moim regionie.
- Bas
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
W telefonie to raczej sie nie da zrobic tego latwo i szybko. Trzeba to zrobic na poziomie komputera - przed wgraniem plikow do telefonu lub, juz po zgraniu, po podlaczeniu telefonu w trybie pamieci masowej, gdy widac pamiec telefonu/karty pamieci jak dysk. Najlepszy wydaje mi sie do tego Total Commander. Katalogi z plikami miniatur moga byc ukryte - zawartosc tez lepiej skasowac.
- filips
- Forumator
- Podziękował;: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 81 razy
- Kontakt:
1) a jaki jest linuxowy odpowiednik dosowego ukrywania plików? (paczki przygotowywane są pod linuxem, może zatem można by ukryć je od razu?)
2) jeśli pliki są ukryte, to czy podlegają rsynchronizacji?
2) jeśli pliki są ukryte, to czy podlegają rsynchronizacji?
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Mapa (prawie) wszystkich keszy na świecie ;) - dla garmina
Status WWW geokretów, opencaching, geocaching
- filips
- Forumator
- Kontakt:
Kropka to tylko kropka A że MC nie pokazuje plikow z kropką, to tylko jego zachowanie. Poza tym trzeba by całe odnośniki pozmieniać.
Szukamy innego pomysłu
Szukamy innego pomysłu
- ted69
- Forumator
- Podziękował;: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
- Kontakt:
Zwykle ls -l tez nie pokaze (bez -a)
mozna sie pobawic chattr / lsattr czyli dodatkowymi atrybutami plikow.
Przy niektorych wlamach do Linuxa ustawiane sa wlasnie te atrybuty "odbierajace" naturalne prawa rootowi (root nie moze usunac jakiegos pliku).
bardzo dobra metoda na szybkie zabezpieczenie Linuxa przed wlamem - zabazpieczenie wten sposob pliku /etc/passwd sprawdzone
mozna sie pobawic chattr / lsattr czyli dodatkowymi atrybutami plikow.
Przy niektorych wlamach do Linuxa ustawiane sa wlasnie te atrybuty "odbierajace" naturalne prawa rootowi (root nie moze usunac jakiegos pliku).
bardzo dobra metoda na szybkie zabezpieczenie Linuxa przed wlamem - zabazpieczenie wten sposob pliku /etc/passwd sprawdzone
- Bas
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Podlegaja - pobierane sa na nowofilips pisze:2) jeśli pliki są ukryte, to czy podlegają rsynchronizacji?
Na serio:
kiedys mialem pochowane wszystkie obrazki w Bazie i bylo OK. Nie wiem kiedy i nie wiem, czy to byl przypadek (nie weryfikowalem tego -wymaga potwierdzenia), ale po rsync calosci (html + obrazki) znowu byly pobierane obrazki, w tym rowniez te ukryte. Od tamtej pory znowu mam je odkryte i ukrywam tylko te przesylane do telefonu/PDA.
Nie wiem. Moze to kwestia ustawien (opcji) rsync, a moze przypadkowo tak sie kiedys stalo - nie wnikalem w to.
Podzial Bazy na mniejsze czesci - proponuje wydzielic Warszawe i okolice. Jest tam co najmniej 1100 skrzynek (wszystkich skrzynek niecale 6400). Jesli przyjac podzial 4 cwiartki i centrum, to cale Mazury beda miec niezla paczke do pobrania.
- filips
- Forumator
- Kontakt:
Bardzo zatem proszę o podanie współrzędnych kwadratów jakie miała by obejmować baza. Chwilowo nie mam możliwości sensownie zaprojektować współrzędnych a poza tym będzie szybciej. Format współrzędnych dd.ddddd
wspł górnego lewego rogu, wspł dolnego prawego rogu
pozdrowienia,
F
wspł górnego lewego rogu, wspł dolnego prawego rogu
pozdrowienia,
F
- leniwce.gora
- Bywalec
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- filips
- Forumator
- Kontakt:
a co jest nie tak, bo nie pamiętam? znam wiele SE i wszędzie śmiga aż miłoleniwce.gora pisze:to jak to z telefonami marki SE? nie ma żadnego sensownego sposobu? (c702, biedniejszy brat c902 )
- JohnDoe
- Wyjadacz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Baza w telefonie (SE C902)działa bez problemów, jedynym problemem jest zamulanie się telefonu po włożeniu karty, przeglądanie multimediów po prostu indeksowanie zdjęć. Zanim telefon zindeksuje te ok 16k obrazków to trooochę trwa.
Po pierwszych próbach ze zmianą atrybutu plików (za pomocą kompa, w TC) katalog z zawartością np zdjęć nie jest widoczny, w "Menadżerze plików" ale nadal jego zawartość jest indeksowana. Po wejściu przez menu "Multimedia" fotki nadal są widoczne.
Po pierwszych próbach ze zmianą atrybutu plików (za pomocą kompa, w TC) katalog z zawartością np zdjęć nie jest widoczny, w "Menadżerze plików" ale nadal jego zawartość jest indeksowana. Po wejściu przez menu "Multimedia" fotki nadal są widoczne.