Czy uzywasz GSAK
Moderator: Moderatorzy
- Lza
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 81 razy
Czy uzywasz GSAK
Witam,
Na prośbę zaprzyjaźnionego administratora opencaching benelux proszę o kliknięcie, czy używasz programu GSAK czy nie. (Chodzi o rozeznanie czy jest to popularne oprogramowanie wśród keszerow)
Dzięki.
Na prośbę zaprzyjaźnionego administratora opencaching benelux proszę o kliknięcie, czy używasz programu GSAK czy nie. (Chodzi o rozeznanie czy jest to popularne oprogramowanie wśród keszerow)
Dzięki.
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Czy uzywasz GSAK
Kiedyś z niego korzystałem. Bardzo przydatny program, ale od czasu, gdy pojawiła się możliwość wgrywania foto keszy do Garmina już nie używam.
- Krysiul
- Forumator
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Nie czuję potrzeby używania tego programu. Ściąganie GPX-a ze strony + Locus daje mi wszystko, czego potrzebuję.
Do tych, co używają: co ma GSAK, że go używacie? Pytanie nie jest zaczepne - pytam, bo może mogę sobie za jego pomocą ułatwić życie jeszcze bardziej i nawet o tym nie wiem.
Do tych, co używają: co ma GSAK, że go używacie? Pytanie nie jest zaczepne - pytam, bo może mogę sobie za jego pomocą ułatwić życie jeszcze bardziej i nawet o tym nie wiem.
- łowca
- Forumator
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Przy GCkowych keszach - mam wgrana do GSAKa prawie cała Polskę, a jak jadę w daleka okolicę to mogę sobie wysortować to, co potrzebuję, i wgrać ograniczony pakiet zamiast całej bazy prawie 8k skrytek
Do OCkowych nie używam, możliwości filtrowania GPXa jest więcej i to co jest na stronie mi wystarcza.
Do OCkowych nie używam, możliwości filtrowania GPXa jest więcej i to co jest na stronie mi wystarcza.
- Stryker
- Forumator
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Nie używam GSAK'a, bo drażni mnie ichniejszy nagscreen a moim zdaniem nie jest wart 30USD. Używam za to czeskiego GEOGET, który z mojego punktu widzenia niczemu nie ustępuje GSAKowi a jest za darmo.Krysiul pisze:Do tych, co używają: co ma GSAK, że go używacie?
Do czego używam?
- ograniczanie liczby logów w gpxie (nie widzę potrzeby aby było ich więcej niż 5 ostatnich a kilkadziesiąt potrafi niepotrzebnie rozdmuchać plik i spowolnić gpsa)
- zmiana kordów, typów (np. quiz rozwiązany przed kompem zmieniam sobie na tradycyjną, edytując kordy - w gpsie nie zastanawiam się później co to był za quiz)
- masowa zmiana nazwy (np. zmieniam sobie nazwy keszy, dodając na początku info o poziomie trudności czy rozmiarze - z kesza mikro "skrzynka w lesie" o poz. trudn. 4 i terenie 3 mam ".D4T3 Skrzynka w lesie". W przypadku keszy, które maja np. 3 DNFy w ostanich logach doklejam sobie jeszcze "X" na początku.
- dodawanie atrybutów do opisu (GC)
- pobieranie fotek ze strukturą czytelną dla garmina (GC)
Na większe wyprawy w nieznane - jak znalazł. Przygotowanie pliku chwilę zajmuje, ale to mimo wszystko o wiele mniej czasu niż scrollowanie w terenie i inne kombinacje.
- maryush
- Forumator
- Podziękował;: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
No to chyba znalazłem lek na moje gpxowo-waypointowe bolączki. Żeby jeszcze dokumentacja była w języku lengłydż to już byłby cut-mniut. Dzięki!Stryker pisze:Używam za to czeskiego GEOGET, który z mojego punktu widzenia niczemu nie ustępuje GSAKowi a jest za darmo.
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
GSAK is a good programm, but only for Windows and i do use Linux.
I only wanted to know if the GPX contais all the data that is needed and if the GPX could be improved.
Greetings,
Harrie Klomp
I only wanted to know if the GPX contais all the data that is needed and if the GPX could be improved.
Greetings,
Harrie Klomp
- pawelko
- Stały bywalec
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Po ostatnich zmianach dostosowano pliki gpx do najnowszych wersji GSAK i mój stary program nie dawał im rady.
Zaktualizowałem więc wersję GSAK do najnowszej 8.3.0.1
I taki jest problem - dawniej w generowanych plikach offline'owych na górze opisu skrzynki były dwa linki do powrotu do bazy skrzynek "Master Index" i obok "Nearest caches". Na tym pierwszym szczególnie mi zależy, bo nowy GSAK tych linków przy generowaniu htm już nie tworzy.
Co zmienić w ustawieniach GSAK'a, żeby pojawiły się te odnośniki... Szukałem w instukcji i na forach , ale nic z tego.
Zaktualizowałem więc wersję GSAK do najnowszej 8.3.0.1
I taki jest problem - dawniej w generowanych plikach offline'owych na górze opisu skrzynki były dwa linki do powrotu do bazy skrzynek "Master Index" i obok "Nearest caches". Na tym pierwszym szczególnie mi zależy, bo nowy GSAK tych linków przy generowaniu htm już nie tworzy.
Co zmienić w ustawieniach GSAK'a, żeby pojawiły się te odnośniki... Szukałem w instukcji i na forach , ale nic z tego.
- Załączniki
-
- nowa wersja.jpg (87.71 KiB) Przejrzano 7978 razy
-
- stara wersja.jpg (92.27 KiB) Przejrzano 7978 razy
- hipogrys
- Nowy na forum
- Kontakt:
dokumentacja może nie, ale sam interfejs się tłumaczy na nasz niestety wtyczek już się nie da (albo nie da tak łatwo) przełożyćmaryush pisze:No to chyba znalazłem lek na moje gpxowo-waypointowe bolączki. Żeby jeszcze dokumentacja była w języku lengłydż to już byłby cut-mniut. Dzięki!Stryker pisze:Używam za to czeskiego GEOGET, który z mojego punktu widzenia niczemu nie ustępuje GSAKowi a jest za darmo.
-
- Bywalec
Witajcie, GSAK ta nazwa gdzies tam przewijała się koło mnie od dobrych kilku lat, ale jakoś nigdy nie czułem potrzeby spróbowania co to jest. Ostatnio jednak ściągnąłem i zaczałem się bawić i powiem szczerze, że bardzo mi się podoba ten program. Trudno jest mi powiedzieć, czy jest wart tych 30 dolców (na razie jadę bez rejestracji, a już nag nag nag się pojawił więc poważnie zastanawiam się czy zainwestować czy tez nie. Póki co brakuje mi możliwości automatycznego ściągnięcia keszy z OC.PL - choć pewnie gdzies tam jakies macro istnieje, które na to pozwala, ale jeszcze go nie znalazłem. Ale zrzut gpx z serwisu i import do GSAK jest też opcją do przyjęcia. Poza tym masa ciekawych opcji: automatyczna aktualizacja skrzynek, logów, ściąganie zdjęć, danych o wysokości, etc
Przechodząc do sedna: keszuje dwuserwisowo i jakoś nigdy do tej pory nie znalazłem możliwości swobodnego przeglądania wszystkich keszy z obu serwisów na jednej mapie. Locus owszem ma taka możliwość, ale jednak jest to sprzęt mobilny, stosunkowo mały ekran, nieszczególnie dużo miejsca na wewn pamięci (przynajmniej w moim leciwym sprzęcie), więc o ile sprawdza się w terenie, o tyle przy planowaniu wypraw niekoniecznie - ale na komputerze na dużym ekranie brakowało mi takiego zintegrowanego widoku więc analizowałem oba serwisy z osobna co jest średnio wygodne. GSAK coś takiego ma tzn. można kesze z obu serwisów załadować do jednej bazy i np za pomocą makra Google_Map_V3 w fajny sposób wyświetlić na jednej mapie (sposób prezentacji jest też ciekawy bo w dalszym oddaleniu grupuje kesze pokazując je w formie jednej ikony z numerem oznaczającym ilość faktycznych punktów kryjących się za nim, po przybliżeniu zależnosci od ich ilosci pokazują się rozmieszczone na mapie - ale to pewnie standard dostępny w mapach google).
Pytanie czy istnieje jakikolwiek inny soft, strona, etc która pozwala na przeglądania keszy z obu serwisów na jednej mapie ? Jeśli nie to uważam to za bardzo duży atut - w połączeniu z innymi, których jest niemało wydaje się, że cena jest do przyjęcia. Choć, i tu druga zagwostka, doszukałem się info, że rejestracja jest ważna jedynie dla aktualnej wersji programu (w tym momencie jest to wersja . Czy ktoś orientuje się kiedy mniej więcej można spodziewać się 9, bo jeśli niebawem to szkoda byłoby teraz wydawać te 30 dolców i za parę miesięcy ponownie, aby przejść na wyższą wersję. Tak czy inaczej poznaje coraz bardziej soft i jak dla mnie do planowania i analizowania danych w domu przed wyprawą jest póki co naprawdę dobry.
Przechodząc do sedna: keszuje dwuserwisowo i jakoś nigdy do tej pory nie znalazłem możliwości swobodnego przeglądania wszystkich keszy z obu serwisów na jednej mapie. Locus owszem ma taka możliwość, ale jednak jest to sprzęt mobilny, stosunkowo mały ekran, nieszczególnie dużo miejsca na wewn pamięci (przynajmniej w moim leciwym sprzęcie), więc o ile sprawdza się w terenie, o tyle przy planowaniu wypraw niekoniecznie - ale na komputerze na dużym ekranie brakowało mi takiego zintegrowanego widoku więc analizowałem oba serwisy z osobna co jest średnio wygodne. GSAK coś takiego ma tzn. można kesze z obu serwisów załadować do jednej bazy i np za pomocą makra Google_Map_V3 w fajny sposób wyświetlić na jednej mapie (sposób prezentacji jest też ciekawy bo w dalszym oddaleniu grupuje kesze pokazując je w formie jednej ikony z numerem oznaczającym ilość faktycznych punktów kryjących się za nim, po przybliżeniu zależnosci od ich ilosci pokazują się rozmieszczone na mapie - ale to pewnie standard dostępny w mapach google).
Pytanie czy istnieje jakikolwiek inny soft, strona, etc która pozwala na przeglądania keszy z obu serwisów na jednej mapie ? Jeśli nie to uważam to za bardzo duży atut - w połączeniu z innymi, których jest niemało wydaje się, że cena jest do przyjęcia. Choć, i tu druga zagwostka, doszukałem się info, że rejestracja jest ważna jedynie dla aktualnej wersji programu (w tym momencie jest to wersja . Czy ktoś orientuje się kiedy mniej więcej można spodziewać się 9, bo jeśli niebawem to szkoda byłoby teraz wydawać te 30 dolców i za parę miesięcy ponownie, aby przejść na wyższą wersję. Tak czy inaczej poznaje coraz bardziej soft i jak dla mnie do planowania i analizowania danych w domu przed wyprawą jest póki co naprawdę dobry.
-
- Forumator
- Podziękował;: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Możesz skorzystać z jakiegoś emulatora androida na PC - bluestacks, koplayer i odpalić sobie na cały ekran c:geo, czy locusa.Kipcior pisze:czy istnieje jakikolwiek inny soft, strona, etc która pozwala na przeglądania keszy z obu serwisów na jednej mapie ?
Można też użyć google earth, ale tam wyświetlają się wszystkie kesze bez filtrów, no i jeśli chodzi o GC, to po jakimś czasie przeglądania wyczerpujesz dostępny limit, czy coś:)
- Rob
- Forumator
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Zainstaluj sobie na PC virtualbox'a z androidem i na to Locusa:)
Edit: bluestacks osobiście nie polecam - pełno reklam i ściaga "shitsoft" na tefon jak podasz swoje konto gmail. A musisz podać, żeby korzystać z Locusa Pro. Koplayer nie mam zdania, nie używałem.
Edit: bluestacks osobiście nie polecam - pełno reklam i ściaga "shitsoft" na tefon jak podasz swoje konto gmail. A musisz podać, żeby korzystać z Locusa Pro. Koplayer nie mam zdania, nie używałem.
-
- Forumator
Rob, bluestacksa mam wersję z rootem, maila "śmieciowego", więc nie zauważam takich problemów:) No może oprócz tego, że dość mocno obciąża zasoby PC.
koplayer wydaje się nieco lżejszy, ale wkurza gęstość pikseli (wszystko jest duże) i nie udało się tego zmienić, więc raczej nie korzystam.
koplayer wydaje się nieco lżejszy, ale wkurza gęstość pikseli (wszystko jest duże) i nie udało się tego zmienić, więc raczej nie korzystam.
- Rob
- Forumator
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Jeżeli chcesz korzystać z Locus'a Pro nie da sie podać maila "śmieciowego" bo go nie zainstalujesz, bo to inne konto.
Mam na myśli oczywiście orginalnego Locusa
Mam na myśli oczywiście orginalnego Locusa
-
- Forumator
A to faktycznie może być problem. Jednocześnie chyba da się odznaczyć synchronizowanie aplikacji w ustawieniach konta (dokładniej to "dane aplikacji").
Locusa testuję na razie w wersji free i waham się, czy kupić, bo jednak się "wysypuje" czasami...
Z resztą do tego można użyć wspomnianego c:geo.
BTW, w locus da się wyświetlić kesze OC live? Jeśli tak to jak?:)
Locusa testuję na razie w wersji free i waham się, czy kupić, bo jednak się "wysypuje" czasami...
Z resztą do tego można użyć wspomnianego c:geo.
BTW, w locus da się wyświetlić kesze OC live? Jeśli tak to jak?:)