Kilka banalnych pytań
Moderator: Moderatorzy
- georangzen
- Nowy na forum
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Kilka banalnych pytań
Te nad poziomem morza jeszcze jakoś wyobrażalne, ale ten na dnie oceanu jakoś może być ciężko "zaliczyć"
Ale wracając do pytanka... Jak to jest z możliwością ukrycia czegoś np. w Tatrzańskim Parku, ale powiedzmy, że w zasięgu, czyli przy szlaku? Bo wydaje mi się, że na stówe są takie pochowane. I czy ktoś może się orientuje o skrzyneczkach w tatrzańskich podziemiach? Bo posiadając karte taternika można się w czeluście tych ogólnodostępnych bezproblemowo zagłębiać.
Ale wracając do pytanka... Jak to jest z możliwością ukrycia czegoś np. w Tatrzańskim Parku, ale powiedzmy, że w zasięgu, czyli przy szlaku? Bo wydaje mi się, że na stówe są takie pochowane. I czy ktoś może się orientuje o skrzyneczkach w tatrzańskich podziemiach? Bo posiadając karte taternika można się w czeluście tych ogólnodostępnych bezproblemowo zagłębiać.
- Ranwers
- Forumator
- Podziękował;: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Cześć!
Trochę tych keszy w Tatrach i samym TPNie jest:
http://opencaching.pl/cachemap3.php?lat ... putZoom=11
Co do umieszczenia kesza w jaskiniach tatrzańskich, to sam się nad tym zastanawiałem, ale ostatecznie zrezygnowałem. Przyczyniłem się do powstania kesza w Studnisku, znalazłem w Koralowej i Berkowej i zapewniam Cię, że wśród znalazców niewiele osób ma kartę.
Ale jeżeli założysz coś w Wodociągu... albo może u Dziadka , to chętnie podejmę
Trochę tych keszy w Tatrach i samym TPNie jest:
http://opencaching.pl/cachemap3.php?lat ... putZoom=11
Co do umieszczenia kesza w jaskiniach tatrzańskich, to sam się nad tym zastanawiałem, ale ostatecznie zrezygnowałem. Przyczyniłem się do powstania kesza w Studnisku, znalazłem w Koralowej i Berkowej i zapewniam Cię, że wśród znalazców niewiele osób ma kartę.
Ale jeżeli założysz coś w Wodociągu... albo może u Dziadka , to chętnie podejmę
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- georangzen
- Nowy na forum
- Kontakt:
No rzeczywiście trochę ich jest Tak też myślałem i przy okazji lukam na mapę na Open, bo tak jak wspominałem z racji iż jestem poza Polską ( ale jutro już na chwile będę ) zacząłem od geocachingu... I przy okazji pytanie. Czy są skrzyneczki w których znajdują się logbooki z obu grup? Lub czy w tym samym miejscu bywają dwie skrzynki tzn. jedna OC, a druga z geocachingu?
A co do jaskiń. Szkoda, że większość swoich dni jestem z dala, bo temat tak mnie wciąga, że już planuje gdzie założę jakiegoś kesza i jak to jest z zakładaniem swoich skrzynek? Czy trzeba wykazać się znalezieniem np. setki lub tysiąca keszy? Sory, pewnie wystarczy forum pszeszukać i wszystkie odpowiedzi mogą być jasne, ale jakoś czasu brak... Kesze wzywają
A co do jaskiń. Szkoda, że większość swoich dni jestem z dala, bo temat tak mnie wciąga, że już planuje gdzie założę jakiegoś kesza i jak to jest z zakładaniem swoich skrzynek? Czy trzeba wykazać się znalezieniem np. setki lub tysiąca keszy? Sory, pewnie wystarczy forum pszeszukać i wszystkie odpowiedzi mogą być jasne, ale jakoś czasu brak... Kesze wzywają
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Nie spotkałem, w dwusystemowcach jest jeden logbook, wk rórym wpisują się ci z OC i z GC.georangzen pisze: Czy są skrzyneczki w których znajdują się logbooki z obu grup? Lub czy w tym samym miejscu bywają dwie skrzynki tzn. jedna OC, a druga z geocachingu?
Nie setki i nie tysiąca, ale 10, jednak muszą to być skrzynki "nasze" (opencaching.pl )georangzen pisze: i jak to jest z zakładaniem swoich skrzynek? Czy trzeba wykazać się znalezieniem np. setki lub tysiąca keszy?
-
- Stały bywalec
- Podziękował;: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Tam, gdzie zmieścił się tylko jeden logbook są na nim dwa logotypy, a w większej skrzynce są dwa logbooki odkąd w logach jednej z moich dwusystemowych skrzynek na GC pojawiły się głosy oburzenia. Dwa logbooki się sprawdzają się, tym bardziej, że skrzynki mają w obu systemach inne nazwy. Być może coś pokręciłem ale jeśli dobrze pamiętam, to w OP59C4/GC3TPFV były dwa pojemniki?brasia pisze:Nie spotkałem, w dwusystemowcach jest jeden logbook, wk rórym wpisują się ci z OC i z GC.georangzen pisze: Czy są skrzyneczki w których znajdują się logbooki z obu grup? Lub czy w tym samym miejscu bywają dwie skrzynki tzn. jedna OC, a druga z geocachingu?
- lavinka
- Forumator
- Podziękował;: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
To chyba faktycznie trafiłeś na Talibów. Dwusystemówek mam kilkadziesiąt, niektóre logowane są częściej na GC niż OC, logbooki dorzucają sami użytkownicy, taki jest przemiał (Pałac Brzozowskich i fabryczka Adolfa Witta). Czasem ktoś jojczy na worek przy klipsiaku, ale cierpliwie tłumaczę, że worek nie jest od wody, ale od piachu, który zaniża szczelność uszczelki. W obu grupach zdarzają się UU (upierdliwy użytkownik), ale większość jest "normalna" to znaczy nawet starego i zniszczonego kesza załata, da nowy logbook itd. Tylko pisadła mi regularnie ze skrzynek giną, nie wiem, w zębach sobie nimi dłubią i zapominają odłożyć, czy co?
Może czasem bezpiecznie w logbookach nie dawać żadnego logo, tylko obrazek dotyczący kesza i wtedy nie ma co przeszkadzać
Może czasem bezpiecznie w logbookach nie dawać żadnego logo, tylko obrazek dotyczący kesza i wtedy nie ma co przeszkadzać
- Za ten post autor lavinka otrzymał podziękowanie:
- georangzen
- georangzen
- Nowy na forum
- Kontakt:
hej, niewielka przerwa w temacie się mimochodem zrobiła, a mi nadal po głowie kilka kwestii chodzi...
Tak jak wspominałem, zacząłem od Geocachingu i nawet jeśli wrócę na dłużej do Polski, a co za tym idzie podejmę jakieś Openkesze, to z tego pierwszego raczej nie zrezygnuje. Tak więc jeśli uważacie, że powinienem zakończyć wątek, gdyż to jest forum Opencachingu i jestem w nie do końca odpowiednim miejscu, to luz Zrozumie.
Jeśli to jednak aż tak bardzo nikomu nie przeszkadza, to jadę z kolejną porcja pytań...
Tak więc na początek. Czy da się wybrać w jakimś regionie np.mieście, paśmie górskim kesze najwyżej oceniane? Czyli takie które z racji, iż są ciekawe otrzymują noty, czyli coś w rodzaju fejsbukowych lajków? Sam jeszcze żadnego nie "zalajkowałem" i nie sprawdzałem nawet jak to się robi, ale jeśli jakaś skrzyneczka ma wiele polubień, tym samym mnie osobiście kusi i zachęca, aby spróbować się po nią wybrać.
Pytanko drugie. Pewnie można poszperać i się znajdzie, ale jakoś nie ma czasu Gdzie w Polsce zamówić Travelbuga i jaki jest koszt takiego drobiazgu? Miałem pytać o coś innego, ale to przy okazji, gdyż wczoraj w skrzyneczce znalazłem coś podobnego, tylko z określonym celem tzn. krajem do którego ma wrócić. Nie wiem niestety jak taki drobiazg się nazywa, ale ma numer seryjny, więc zapewne tak jak w przypadku travelbuga, to także da się śledzić. Ten akurat po jednej stronie miał flage państwa do którego ma wrócić, a na odwrocie tak jakby ślady stóp i oprócz numeru tekst w stylu " Don't keep me! Move me to a new geocache soon!" Czyli to jest taki jakby travelbug z okreslonym celem? Bo wygląda z deczka inaczej więc czy to coś kryje się pod inną nazwą?
Dobra, może na dzisiaj wystarczy. Z góry dzięki za podpowiedzi
Tak jak wspominałem, zacząłem od Geocachingu i nawet jeśli wrócę na dłużej do Polski, a co za tym idzie podejmę jakieś Openkesze, to z tego pierwszego raczej nie zrezygnuje. Tak więc jeśli uważacie, że powinienem zakończyć wątek, gdyż to jest forum Opencachingu i jestem w nie do końca odpowiednim miejscu, to luz Zrozumie.
Jeśli to jednak aż tak bardzo nikomu nie przeszkadza, to jadę z kolejną porcja pytań...
Tak więc na początek. Czy da się wybrać w jakimś regionie np.mieście, paśmie górskim kesze najwyżej oceniane? Czyli takie które z racji, iż są ciekawe otrzymują noty, czyli coś w rodzaju fejsbukowych lajków? Sam jeszcze żadnego nie "zalajkowałem" i nie sprawdzałem nawet jak to się robi, ale jeśli jakaś skrzyneczka ma wiele polubień, tym samym mnie osobiście kusi i zachęca, aby spróbować się po nią wybrać.
Pytanko drugie. Pewnie można poszperać i się znajdzie, ale jakoś nie ma czasu Gdzie w Polsce zamówić Travelbuga i jaki jest koszt takiego drobiazgu? Miałem pytać o coś innego, ale to przy okazji, gdyż wczoraj w skrzyneczce znalazłem coś podobnego, tylko z określonym celem tzn. krajem do którego ma wrócić. Nie wiem niestety jak taki drobiazg się nazywa, ale ma numer seryjny, więc zapewne tak jak w przypadku travelbuga, to także da się śledzić. Ten akurat po jednej stronie miał flage państwa do którego ma wrócić, a na odwrocie tak jakby ślady stóp i oprócz numeru tekst w stylu " Don't keep me! Move me to a new geocache soon!" Czyli to jest taki jakby travelbug z okreslonym celem? Bo wygląda z deczka inaczej więc czy to coś kryje się pod inną nazwą?
Dobra, może na dzisiaj wystarczy. Z góry dzięki za podpowiedzi
-
- Forumator
- Podziękował;: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
W menu po lewej stronie masz "Szukaj skrzynki" /chyba powinno być "skrzynek"/. Tam możesz filtrować po ocenie, oraz zaznaczyć, że mają być rekomendacje (czyli "lajki"), oraz minimalną ich ilość.georangzen pisze: Czy da się wybrać w jakimś regionie np.mieście, paśmie górskim kesze najwyżej oceniane? Czyli takie które z racji, iż są ciekawe otrzymują noty, czyli coś w rodzaju fejsbukowych lajków?
Dalej do wyboru Szukanie wg odległości od podanych współrzędnych, albo od danej miejscowości.
Może też Cię zainteresować opcja Moje trasy. Po wgraniu ścieżki kml możemy określić w jakim promieniu od punktów trasy mają być szukane skrzynki (z filtrami jw.)
- Za ten post autor parlando otrzymał podziękowanie:
- georangzen
- georangzen
- Nowy na forum
- Kontakt:
ale dżes okazało się że ten przedmiot z flagą to także Travel Bug, gdyż wpisałem numer seryjny i doszedłem po krokach do tego co to niby jest
- pan_ryba
- Wyjadacz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Nie ma to moim zdaniem najmniejszego znaczenia :)georangzen pisze:Tak jak wspominałem, zacząłem od Geocachingu i nawet jeśli wrócę na dłużej do Polski, a co za tym idzie podejmę jakieś Openkesze, to z tego pierwszego raczej nie zrezygnuje. Tak więc jeśli uważacie, że powinienem zakończyć wątek, gdyż to jest forum Opencachingu i jestem w nie do końca odpowiednim miejscu, to luz :) Zrozumie.
Parlando wytłumaczył. Na GC są favoritsy - nie wiem jak wygląda wyszukiwanie tam. Podejrzewam, że da się ustawić wg. ilości favoritsów.Tak więc na początek. Czy da się wybrać w jakimś regionie np.mieście, paśmie górskim kesze najwyżej oceniane? Czyli takie które z racji, iż są ciekawe otrzymują noty, czyli coś w rodzaju fejsbukowych lajków? Sam jeszcze żadnego nie "zalajkowałem" i nie sprawdzałem nawet jak to się robi, ale jeśli jakaś skrzyneczka ma wiele polubień, tym samym mnie osobiście kusi i zachęca, aby spróbować się po nią wybrać.
O chociażby:http://ftfshop.euGdzie w Polsce zamówić Travelbuga i jaki jest koszt takiego drobiazgu?
- Za ten post autor pan_ryba otrzymał podziękowanie:
- georangzen
- georangzen
- Nowy na forum
- Kontakt:
Faktycznie na OC dosyć banalnie ustawić możliwość wyboru najlepiej ocenianych skrzynek. Na GC jeszcze tego nie rozpracowałem...
I niestety w podanym w linku sklep (FTFshop.eu) nie mogę znaleźć travelbuga, bo sklep ma do zaoferowania sporo gadżetów, ale ja miałem na myśli taką plakietkę z numerem, który jest tylko jeden i który można śledzić, gdzie akurat się znajduje. Podejrzewam, że zamawia się go gdzieś indziej. Mam jeszcze trochę czasu zanim będę bardziej się w to bawił tzn. w travelbugi, ale już mnie ciekawi gdzie się je zamawia
I niestety w podanym w linku sklep (FTFshop.eu) nie mogę znaleźć travelbuga, bo sklep ma do zaoferowania sporo gadżetów, ale ja miałem na myśli taką plakietkę z numerem, który jest tylko jeden i który można śledzić, gdzie akurat się znajduje. Podejrzewam, że zamawia się go gdzieś indziej. Mam jeszcze trochę czasu zanim będę bardziej się w to bawił tzn. w travelbugi, ale już mnie ciekawi gdzie się je zamawia
- łowca
- Forumator
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
http://ftfshop.eu/index.php?id=188&L=1
te wszystkie przedmioty będą mieć indywidualny numer i będzie można je śledzić na GC
te wszystkie przedmioty będą mieć indywidualny numer i będzie można je śledzić na GC
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Możesz też zrobić sobie samodzielnie przedmiot, który można śledzić: geokrety.orggeorangzen pisze:Faktycznie na OC dosyć banalnie ustawić możliwość wyboru najlepiej ocenianych skrzynek. Na GC jeszcze tego nie rozpracowałem...