c:geo a opencaching.pl
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
c:geo a opencaching.pl
Witam
Jestem nowym użytkownikiem i jak zwykle na początku pojawia się wile pytań.
Mam oto taki zagadnienie do rozwiązania.
Korzystam na moim telefonie z programu c:geo. Bez problemu przeszukuje i podaje skrytki w mojej okolicy ale tylko te, które są na serwerze geocaching. Jednak kiedy wpiszę w wyszukiwarce kod skrytki z opencaching to też mi go znajdzie. Problem polega na tym, że znajduje je tylko kiedy poda się mu już konkretny kod skrytki.
I tu pytanie. Czy da się jakoś skonfigurować c:geo tak żeby od razu z automatu przeszukiwał bazy GC i OP?
Pozdrawiam
Krzysiek
Jestem nowym użytkownikiem i jak zwykle na początku pojawia się wile pytań.
Mam oto taki zagadnienie do rozwiązania.
Korzystam na moim telefonie z programu c:geo. Bez problemu przeszukuje i podaje skrytki w mojej okolicy ale tylko te, które są na serwerze geocaching. Jednak kiedy wpiszę w wyszukiwarce kod skrytki z opencaching to też mi go znajdzie. Problem polega na tym, że znajduje je tylko kiedy poda się mu już konkretny kod skrytki.
I tu pytanie. Czy da się jakoś skonfigurować c:geo tak żeby od razu z automatu przeszukiwał bazy GC i OP?
Pozdrawiam
Krzysiek
- odludeq
- Nowy na forum
- Podziękował;: 2 razy
Re: c:geo a opencaching.pl
z tym, ze to chyba nie do konca to, o co chodzilo pytajacemu.. niestety nie da sie skonfigurowac c:geo by przeszukiwal baze OC online (w sensie najblizsze/live map), ale mozesz sobie zaimportowac interesujace Cie skrzynki wczesniej - pojedyncze za pomoca wspomnianego wyzej skryptu, lub masowo sciagajac GPX (ze strony z wynikiem wyszukiwania skrzynek na opencaching) i importujac go do c:geo (tylko uwazaj z iloscia keszy - moj Desire radzi sobie tak do ok. 500 skrzynek / jeden plik gpx - zalezy chyba od pamieci telefonu). po zaimportowaniu kesze sa widoczne rowniez na live-map.chinczyk pisze:http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=6&t=6919
Czasem warto poszukać Pozdrawiam
osobiscie zaimportowalem sobie cala okolice przez gpx, a pojedyncze 'nowosci' dodaje recznie za pomoca send2cgeo.
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 9 razy
Odp: c:geo a opencaching.pl
....co oczywiście jest naprawdę zdumiewające, że działanie baterii jest tak bardzo warte skomplikowanych czynności, gdy producent softu podsuwa nam gotowe rozwiązania. Myślę że bateria za wiele więcej nie zubozeje, skoro w tym samym czasie jest włączony i ekran i moduł GPS.
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Re: c:geo a opencaching.pl
Życzę powodzenia np. w Puszczy Noteckiej lub na WLKPtej! z trybem onlinesubo pisze:zawsze można używać trybu online, w końcu Internet teraz nie kosztuje aż tak wiele.
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 9 razy
Odp: c:geo a opencaching.pl
Wiem, to jest ból... Ale ja zawsze wcześniej przygotowuje aktualne skrzynki, importuje sobie gpx do urządzenia oi potem do c:geo o więcej tak naprawdę nie potrzeba. C:geo tak naprawdę sprawdza się, gdzie jest zasięg i Internet. W wielu przypadkach, gdy nie mam możliwości skorzystania z dobrodziejstwa technologii radzę sobie z Trek Buddy. Tam mam wygrane mapy regionu, otwieram tylko skrzynki q tym programie i po sprawie.
- Krysiul
- Forumator
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Re: Odp: c:geo a opencaching.pl
U mnie jest bardzo duża, zauważalna różnica między keszowaniem w trybie online i offline, jeśli chodzi o zużycie baterii.subo pisze:....co oczywiście jest naprawdę zdumiewające, że działanie baterii jest tak bardzo warte skomplikowanych czynności, gdy producent softu podsuwa nam gotowe rozwiązania. Myślę że bateria za wiele więcej nie zubozeje, skoro w tym samym czasie jest włączony i ekran i moduł GPS.